Φτάνει το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα ο ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ μέσα στα επόμενα 24ωρα στη χώρα μας θα βρεθεί και ο γερμανός Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ.
Κοινός παρονομαστής στις συναντήσεις που θα έχουν οι δύο υψηλοί προσκεκλημένοι με έλληνες αξιωματούχους, είναι τα ενεργειακά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έχει προσκληθεί στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που γίνονται για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και την έναρξη σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει με κυβερνητικούς παράγοντες, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τη συμμετοχή σε αυτό ρωσικών εταιρειών, πιθανώς και το ζήτημα της ΔΕΠΑ. Ήδη, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι (RZD) διεκδικούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και δεν είναι τυχαίο ότι τον Λαβρόφ θα συνοδεύει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βλαντιμίρ Γιακούνιν.
Όσο για τη ΔΕΠΑ, η ρωσική θέση μετά το ναυάγιο με την Gazprom, είναι ότι προκειμένου να υπάρξει επάνοδος της εταιρείας σε ένα νέο διαγωνισμό, θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού και η στάση της ΕΕ να γίνει πιο σαφής. Όροι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν δεκτοί από την Κομισιόν.
Στις επαφές που θα έχει ο Λαβρόφ με έλληνες αξιωματούχους, δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και τα ρωσικά σχέδια για τον αγωγό South Stream.
Την Τετάρτη ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συμμετέχει σε πάνελ ειδικής εκδήλωσης που θα γίνει στο ξενοδοχείο Κάραβελ.
Έτινγκερ για ιδιωτικοποιήσεις, πετρέλαια
Επιπλέον, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα ο Επίτροπος Γκ. Έτινγκερ, με κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα του να είναι η πορεία των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, και οι αλλαγές στις αγορές ηλεκτρισμού – φυσικού αερίου.
Την Πέμπτη πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, ξεχωρίζει αυτή της ΔΕΗ, με το ΥΠΕΚΑ να βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας για την προετοιμασία πώλησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού.
Επί μήνες έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις και ανταλλαγές επιστολών μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τις μονάδες που θα την «προικοδοτήσουν», με την Κομισιόν να ερευνά την υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη.
Εκκρεμότητες υπάρχουν και σχετικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην Socar όπου ο έλεγχος από τις υπηρεσίες της Κομισιόν δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2014 (χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και μέρος από το βʼ εξάμηνο), γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους Αζέρους.
Ερευνες για υδρογονάνθρακες, TAP
Στην ατζέντα των συναντήσεων θα τεθούν επίσης θέματα που αφορούν στην αγορά φυσικού αερίου, στον TAP αλλά και τους συμπληρωματικούς αγωγούς που θα ενωθούν με αυτόν (IGB και Αδριατικός αγωγός), και φυσικά στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ελληνική επικράτεια και στην περιοχή του Ιονίου και της νότιας Κρήτη.
Για τις Βρυξέλλες, η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μια νέα πιθανή ενεργειακή πηγή προμήθειας που θα ενισχύσει την ασφάλεια και θα μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές. Και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως χώρα υποδοχής του αερίου.