Εκτενές άρθρο αφιερώνει η Wall Street Journal στο πώς τρία εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια κατάφεραν να είναι στις τρεις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αποδόσεις, επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα.
Συγκεκριμένα, γράφει η εφημερίδα, «ο Πάνος Σίμος της Εθνικής Asset Management και οι Αρης Παπαγεωργακόπουλος και Γιάννης Γκίκας της Eurobank Asset Management διαχειρίζονται τρία αμοιβαία κεφάλαια που έφεραν αποδόσεις άνω του 100% την περασμένη χρονιά».
Τα τρία ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια ακολούθησαν το ίδιο σχέδιο: αγόρασαν ελληνικά ομόλογα όταν η οικονομική κρίση στην Ευρώπη βρισκόταν στο αποκορύφωμά της και ενώ άλλοι επενδυτές «ξεπουλούσαν» εκείνοι αρνήθηκαν.
Σημειωτέον, ότι τους τελευταίους μήνες οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς μετά το ιστορικό χαμηλό του 2012. Οι μέσες τιμές στις οποίες τα τρία εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια αγόρασαν τα ομόλογα ήταν 12 σεντς ανά ευρώ, ενώ σήμερα η μέση τιμή των τίτλων είναι 53 σεντς ανά ευρώ.
«Τα ελληνικά ομόλογα κάποια στιγμή βρέθηκαν να είναι η περισσότερο μισητή επένδυση στον κόσμο και σκεφτήκαμε ότι δεν υπήρχαν μεγάλα περιθώρια απωλειών όταν βρέθηκαν στον πάτο της αγοράς», δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ο κ. Παπαγεωργακόπουλος.
Το Eurobank LF Government Bond Fund και το Interamerican Fixed Income Domestic Bond Fund, τα οποία διαχειρίζονται ο κ. Παπαγεωργακόπουλος και ο κ. Γκίκας, απέδωσαν 107% και 105% αντίστοιχα στους επενδυτές. Το μεγαλύτερο ποσοστό απόδοσης είχε το Δήλος Domestic Bond Fund που διαχειρίζεται ο κ. Σίμος με ποσοστό 108% τους τελευταίους 12 μήνες.
Ωστόσο, η WSJ επισημαίνει ότι οι σημαντικές αυτές αποδόσεις ήταν κάτι παραπάνω από απλό θέμα τύχης. Οι κκ. Παπαγεωργακόπουλος και Γκίκας μείωσαν τις θέσεις τους ένα μήνα πριν τις γενικές εκλογές του Μάιου 2012 του που δεν οδήγησαν σε κυβέρνηση.
Αντίθετα αγόρασαν όταν έπεσαν οι τιμές, προβλέποντας ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι δεν θα υποστούν νέο κούρεμα, και αύξησαν τις τοποθετήσεις τους μετά τις επαναληπτικές εκλογές του περασμένου έτους.