Μηδενική είναι η συμμετοχή στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και άλλες διατάξεις» στη διαδικτυακή πύλη «opengov.gr».
Αν και η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαβούλευσης που ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου εκπνέει σήμερα Τρίτη στις 13:00, μέχρι και τις 10:30 το πρωί δεν είχε κατατεθεί ούτε ένα σχόλιο επί των 11 άρθρων του νομοθετήματος από πολίτες, επιχειρήσεις και θεσμικούς φορείς.
Πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προσδοκά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) να βεβαιώσει έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ το 2014 και να εισπράξει συνολικά 2,9 δισ. ευρώ.
Η εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Βουλή έχει προγραμματισθεί για τις 4 Νοεμβρίου, προκειμένου να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια έως τις 14 Οκτωβρίου.
Εξάλλου, σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά αναφορικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων δεκάδες μικρά και μεγάλα φορολογικά νομοσχέδια, τα οποία είχαν στόχο την «οικονομική αφαίμαξη» μισθωτών και συνταξιούχων, ωστόσο όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας το τελευταίο νομοσχέδιο που έφερε προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, είναι φανερό πως εκτός από την «κλοπή» του εισοδήματος, έχει στόχο και την «δήμευση» της περιουσίας των πολιτών.
«Η γνώριμη συνταγή της μνημονικής πολιτικής αποθεώνεται στα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Καταργείται το αφορολόγητο όριο, το «έκτακτο» -υποτίθεται- χαράτσι της ΔΕΗ μονιμοποιείται, ενώ εκατομμύρια πολίτες καλούνται από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ, να καταβάλλουν χρήματα που δεν έχουν», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας ερωτά τον Πρωθυπουργό γιατί δεν υλοποιείται η συνταγματική επιταγή σύμφωνα με την οποία η φορολογική επιβάρυνση οφείλει να απορρέει από τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου, αλλά και ως πότε θα συνεχίζεται «η προκλητική φοροαπαλλαγή του μεγάλου πλούτου εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, η ανοχή απέναντι σε έκνομες δραστηριότητες, όπως η λαθρεμπορία και τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, η μη σύνταξη και αξιοποίηση ενός σύγχρονου περιουσιολογίου που να αποσκοπεί στη φορολογική δικαιοσύνη».