Η μυστική τρόικα πιο αποτελεσματική από τη φανερή

Οι εκπρόσωποι της γνωστής μας τρόικας τραβούν επάνω τους την οργή και τον θυμό όπως ο μαγνήτης τις καρφίτσες. Ορισμένες φορές μάλιστα χρειάζονται και αστυνομική προστασία, προκειμένου να μπορέσουν να κινηθούν στις πρωτεύουσες των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης. Τώρα όμως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν προέρχεται από τις Βρυξέλλες.

Οι ειδικοί περί τα οικονομικά των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, με προεξάρχοντες τους Πρασίνους και τους Σοσιαλδημοκράτες, αποφάσισαν να ελέγξουν τους εκπροσώπους της τρόικα και να καταθέσουν διερευνητική έκθεση για τα πεπραγμένα της τρόικα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Οι πρώτες ακροάσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές Νοεμβρίου. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εκθέσεις θα κατατεθούν περί τα μέσα Μαρτίου του 2014, δηλαδή εγκαίρως, πριν από την απόφαση για την χορήγηση περισσότερης βοήθειας στην Αθήνα ή την Λισαβόνα. Η κατηγορία που ακούγεται από τους ευρωβουλευτές είναι ότι η τρόικα διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην ευρω-κρίση. Κατά τον εκπρόσωπο των Πρασίνων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων Σβεν Γκίγκολντ, η εργασία της τρόικα είναι «σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής». Ο Γκίγκολντ δηλώνει ότι θέλει αυτό να αλλάξει, καθώς οι πολίτες αναμένουν δικαίως μία ενημέρωση για το με ποια κριτήρια καταρτίζονται τα προγράμματα λιτότητας και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια, τα οποία σε τελική ανάλυση επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων στις υπερχρεωμένες χώρες. «Τα μέχρι τώρα σχέδια της τρόικα σε όλες τις χώρες δεν λειτούργησαν. Η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν πιο δραματική, η αύξηση της ανεργίας πιο έντονη και το χρέος αυξήθηκε περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν», δηλώνει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Γι’ αυτό και τώρα ζητά να ελεγχθεί, αν και κατά πόσον παρακάμφθηκαν οι υφιστάμενοι κανόνες δικαίου.

Στο συντηρητικό στρατόπεδο αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με μεγαλύτερη χαλαρότητα. Ο Μάρκους Φέρμπερ, επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU, δήλωσε ότι «η αξιολόγηση της εργασίας της τρόικας μπορεί να έχει νόημα, αλλά δεν πρέπει να έχει ως συνέπεια την απαξίωση των αναγκαίων μέτρων λιτότητας στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης ή στην απαξίωση του ελεγκτικού ρόλου της τρόικας». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι οι υπάλληλοι της τρόικας λειτουργούν κατόπιν εντολής των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και ότι όλα τα εθνικά κοινοβούλια ψηφίζουν για τα μέτρα περικοπών και τις μεταρρυθμίσεις.

Πραγματικά, η τρόικα είναι μία επινόηση των πολιτικών, οι οποίοι επιθυμούν να διασώσουν το ευρώ, επιστράτευσαν την δημιουργικότητά τους και ήθελαν να προσπεράσουν τις όποιες απαγορεύσεις. Στην Ευρώπη δεν επιτρέπεται να δίνει το ένα κράτος στο άλλο συμβουλές, ή να του υπαγορεύει πράγματα. Είναι επίσης παράνομη η χρηματοδότηση του ενός κράτους από το άλλο. Επειδή όμως στην διάρκεια της ευρω-κρίσης κατέστη αναγκαίο να δοθούν δάνεια σε ορισμένες δημοσιονομικά αδύναμες χώρες, προκειμένου να σωθεί η ευρωζώνη συνολικά από την κατάρρευση, οι δανειστές χρειάστηκε ως αντάλλαγμα για τα δάνειά τους να ζητήσουν εξασφάλιση αλλά και την υλοποίηση συγκεκριμένων όρων. Προκειμένου να κινηθούν όλα αυτά, χρειάζονται υπάλληλοι. Και επειδή οι υπάλληλοι αυτοί εκπροσωπούν τρεις θεσμούς, ονομάστηκαν τρόικα.

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να ακούσει τους ειδικούς και να ζητήσει μελέτες. Δεσμευτικές συνέπειες δεν θα έχουν οι σχετικές εκθέσεις. Οι επικεφαλής του Κοινοβουλίου θα πρέπει πάντως σε κάθε περίπτωση να εγκρίνουν το όλο εγχείρημα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.