Ο μύθος του Moneyball τελείωσε (μόνο) για εφέτος

Η ιστορία του έγινε γνωστή παγκοσμίως μέσα από το βιβλίο και την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ.

Η ιστορία του έγινε γνωστή παγκοσμίως μέσα από το βιβλίο και την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ. Το «Moneyball» όμως δεν είναι μόνο η αφήγηση της ιστορίας μιας σεζόν, του 2002, της ομάδας μπέιζμπολ Αθλέτικς Οκλαντ αλλά μια ζώσα πραγματικότητα. Με τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον γενικό διευθυντή της Μπίλι Μπιν (αριστερά στην ένθετη φωτογραφία) και εμπνευστή του συστήματος της αξιοποίησης των στατιστικών, και με την ίδια συνταγή των φθηνών αλλά αξιοποιήσιμων παικτών. Οι Οκλαντ παραμένουν μία από τις πιο φτωχές ομάδες της Mlb, μόλις 27η μεταξύ των 30 ομάδων, με ετήσιο προϋπολογισμό 60 εκατ. δολάρια. Παρ’ όλα αυτά κατάφεραν για άλλη μία χρονιά να βρεθούν στα πλέι οφ ξεπερνώντας ομάδες με πολύ μεγαλύτερο πορτοφόλι. Στα πλέι οφ όμως δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των πλούσιων Ντιτρόιτ Τάιγκερς που ξοδεύουν 148 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Ο αποκλεισμός δεν πρόκειται να αλλάξει τη συνταγή του Μπίλι Μπιν ούτε τη συνήθειά του να μη βλέπει ποτέ τα ματς της ομάδας του. Το μόνο που άλλαξε στους Οκλαντ είναι ο ιδιόρρυθμος στατιστικολόγος, ο κινηματογραφικός Πίτερ Μπραντ, κατά κόσμον Πολ Ντε Ποτέστα, που μετακόμισε στους Νιου Γιορκ Μετς.
Τελικά οι διεθνείς «ψήφισαν» Ρουμανία

Η Ρουμανία εν τέλει εκτιμήθηκε από τους έλληνες διεθνείς ότι είναι η προτιμότερη αντίπαλος για τα μπαράζ του Μουντιάλ, μέχρι αποδείξεως του εναντίου βέβαια. Εξαρχής οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές δήλωναν ανοιχτά ότι ήθελαν να αποφύγουν την ιλουστρασιόν Γαλλία και τη Σουηδία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ενώ στη συνέχεια αντιλήφθηκαν ότι και τα «τρεχαντήρια» της «διψασμένης» Ισλανδίας πιθανότατα δεν θα αποτελούσαν εύκολο αντίπαλο. Πολύ περισσότερο που θα υπήρχε και το δύσκολο ταξίδι στις πολικές καιρικές συνθήκες του απομακρυσμένου ευρωπαϊκού νησιού. Κάπως έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρουμανία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να τους τύχει. Το ζητούμενο ωστόσο είναι αυτό να αποδειχθεί και εντός γηπέδων…
Πράσινες αστοχίες στους «ηγέτες»

Με εξαίρεση τον σουηδό σέντερ φορ Μάρκους Μπερκ και τον αργεντινό «κανονιέρη» Λουτσιάνο Φιγκερόα που αποδεικνύονται «λίρα εκατό» για τον Παναθηναϊκό, οι υπόλοιποι έμπειροι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν για να παίξουν ηγετικό ρόλο στο νέο Τριφύλλι του κ. Γιάννη Αναστασίου δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Ιδίως ο ολλανδός αμυντικός μέσος Μέντες ντα Σίλβα και ο 25χρονος μεσοεπιθετικός Εμίρ Μπαϊράμι είναι απογοητευτικοί ως τώρα, ενώ και ο 28χρονος κροάτης στόπερ Γκόρντον Σίλντενφελντ δεν έχει κατορθώσει να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» στην άμυνα των Πρασίνων. Και αν μη τι άλλο πρόκειται για τους ποδοσφαιριστές στους οποίους στήριζε πολλά ο νεόκοπος τεχνικός του ΠΑΟ…
Η κρίση ξηλώνει τον ιταλικό φιλέ

Κάποτε ήταν η Μέκκα του παγκόσμιου βόλεϊ. Το ΝΒΑ του φιλέ. Σταδιακά όμως το καμπιονάτο του βόλεϊ άρχισε να χάνει τα αστέρια του, τη λάμψη του, την πρωτοκαθεδρία του. Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ιταλία χτύπησε και το πρωτάθλημα βόλεϊ, που κάποτε συγκέντρωνε τα περισσότερα από τα παγκόσμια αστέρια του αθλήματος. Μέσα σε λίγα χρόνια ο αριθμός των ξένων που αγωνίζονταν στην Α1 και στην Α2 ανδρών μειώθηκε κατά περίπου 50%. Στα εφετινά πρωταθλήματα (Α1 και Α2 ανδρών) τα ιταλικά τερέν πατούν 70 ξένοι, ενώ πριν από 6 χρόνια, την περίοδο 2007-2008 στο απώγειο της «ξενομανίας», στις δύο εθνικές κατηγορίες έβγαζαν το… παντεσπάνι τους 134 αλλοδαποί. Εκτός όμως από την ποσότητα, αισθητή είναι η πτώση της ποιότητας των ξένων παικτών οι οποίοι πλέον αναζητούν το Ελντοράντο τους στην Τουρκία και στη Ρωσία (στην Ιταλία δεν αγωνίζεται ούτε ένας Ρώσος). Τηρουμένων των αναλογιών το καμπιονάτο ακολουθεί τα βήματα του ελληνικού πρωταθλήματος που ήδη έχει γευθεί την κρίση και προσπαθεί να βρει λύσεις με δευτεροκλασάτους ξένους και με την ανάδειξη των ελλήνων παικτών.
***
Ο Ραφίκ Τζιμπούρ είναι ο ποδοσφαιριστής τον οποίο ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης επιθυμεί να ντύσει στα κιτρινόμαυρα στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο η περίπτωσή του μόνο εύκολη δεν είναι. Το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό εκπνέει το καλοκαίρι του 2016 και ασχέτως του γεγονότος ότι δεν υπολογίζεται από τον νυν τεχνικό της των πρωταθλητών κ. Μίτσελ (γι’ αυτό και έχει παραχωρηθεί ως δανεικός στην τουρκική Σίβασπορ), η αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ και στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη αρκεί από μόνη της για να αποτρέψει την επιστροφή του Αλγερινού στην Ενωση.
***
Πάντως το αφεντικό των Κιτρινόμαυρων έχει αφήσει να εννοηθεί σε ανθρώπους του κύκλου του ότι έχει ένα μεγάλο χαρτί για τον Τζιμπούρ, έναν άσο κρυμμένο στο μανίκι του. Και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τον εντάξει στο δυναμικό της ΑΕΚ, διότι είναι σε θέση να γνωρίζει (και μάλιστα το επισημαίνει) πως και ο 29χρονος επιθετικός επιθυμεί διακαώς την επιστροφή του στην ομάδα, από την οποία αποχώρησε μάλλον άδοξα τον Ιανουάριο του 2011, ύστερα από έναν καβγά με τον κ. Μανόλο Χιμένεθ και αφού κατέθεσε προσφυγή για να εξασφαλίσει την ελευθερία του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.