Η Λαμπεντούζα, που ψηφίστηκε στο παρελθόν από κάποιους χρήστες του Διαδικτύου ως «το νησί με την πιο όμορφη παραλία στον κόσμο», κατάντησε συνώνυμη με την ευρωπαϊκή ντροπή. Αυτό το ιταλικό νησάκι συμβολίζει τη συλλογική αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε πολιτικό αλλά και ηθικό επίπεδο.
Δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της, η Frontex είναι και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης. Ξαφνικά και για να συσκοτίσουν τις αποτυχίες τους, τα κράτη-μέλη απευθύνουν ηχηρές εκκλήσεις για «περισσότερη Ευρώπη». Η Frontex διέθεσε άλλα 2 εκατ. ευρώ στην Ιταλία, μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα. Η Eurosur, ένα σύστημα για τον συντονισμό της επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό συζήτηση εδώ και αρκετά χρόνια, παρουσιάζεται τώρα σαν μια τεχνολογική πανάκεια που θα αποτρέψει νέες τραγωδίες.
Η Frontex υποφέρει, ακόμη, από μια τεράστια έλλειψη αρμοδιοτήτων που οφείλεται στις εθνικές αντιστάσεις. Αντί να θέσουν σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό σύστημα ευρωπαϊκών συνοριοφυλακών, τα κράτη-μέλη έχουν προτιμήσει να αγωνιστούν για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους και να διατηρήσουν τον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας, οι αποστολές παρακολούθησης της οποίας αποφασίζονται από την εκτελεστική επιτροπή που περιλαμβάνει τους αντιπροσώπους κάθε κράτους-μέλους. Μέχρι την αναθεώρηση της εντολής της, το 2011, η Frontex ήταν απολύτως εξαρτημένη από την προθυμία των κρατών-μελών να θέσουν ελικόπτερα και πλοία στη διάθεσή της.
Τα κράτη-μέλη έχουν ακολουθήσει επίσης αντιφατικές πολιτικές που είναι αντίθετες προς το ευρωπαϊκό συμφέρον. Πώς θα εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής σε επίπεδο ΕΕ, εάν τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα δικά τους διμερή μέσα επανεισδοχής, που έχουν μάλιστα αποφασιστεί χωρίς κανέναν κοινοβουλευτικό και δικαστικό έλεγχο; Αυτές οι αντιφάσεις δεν εμποδίζουν όμως την Ιταλία να θέλει να τοποθετήσει στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex έναν Ιταλό.
Οι μεταναστευτικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη απαιτούν όμως ένα στρατηγικό όραμα, πέρα από πολιτικούς υπολογισμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ομπάμα κάνουν ακριβώς το αντίθετο επιλέγοντας, παρά την κρίση, μια μεγάλη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής. Ο στόχος είναι να δώσει ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ μέσω τακτοποιήσεων και νόμιμων ευκαιριών απασχόλησης για τους μετανάστες.
HeliosPlus