Η ευρωπαϊκή άμυνα ξανά στο προσκήνιο

Σημαντικές προτάσεις που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί και να προωθήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 περιλαμβάνει η τελική έκθεση της ύπατης εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα Κάθριν Άστον που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας αλλά και στην προστασία των συνόρων, ζητήματα που άπτονται άμεσα της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φλέγον θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η υπερψήφιση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής της έκθεσης της ευρωβουλευτού κυρίας Μαριλένας Κοππά για τις προοπτικές της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια εντός του Νοεμβρίου και θα αποτελέσει τη θέση με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τα επόμενα βήματα στην κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα.
Όπως τόνισε δε χαρακτηριστικά μετά το πέρας της ψηφοφορίας η κυρία Κοππά, «ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν για την Ελλάδα οι αναφορές στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, σε συνδυασμό με την υπενθύμιση των ρυθμίσεων των Συνθηκών περί αμοιβαίας συνδρομής και αλληλεγγύης σε περίπτωση επίθεσης».
Πρόσθεσε δε ότι στην έκθεση έχουν υιοθετηθεί αναφορές στην ανάγκη ανάπτυξης μίας ευρωπαϊκής θαλάσσιας στρατηγικής με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και στην προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών. Με την έκθεση της κυρίας Κοππά καλείται επίσης η Τουρκία να εγκαταλείψει την παρελκυστική τακτική της για να παρεμποδίζει τη συνεργασία ΝΑΤΟ –ΕΕ, επικαλούμενη το Κυπριακό.
Την ίδια στιγμή, στο έγγραφο στρατηγικής ασφαλείας που προετοίμασε η κυρία Άστον ενόψει της Συνόδου του Δεκεμβρίου όλα τα παραπάνω ζητήματα αναφέρονται συγκεκριμένα. Η Ενιαία Θαλάσσια Στρατηγική αναδεικνύεται ως μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων. Παράλληλα, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων απαιτεί τόσο αποτρεπτικά όσο και προληπτικά μέτρα, με παροχή συνδρομής σε τρίτα κράτη και περιοχές που είτε αποτελούν πηγή απειλών είτε το έδαφός τους χρησιμοποιείται π.χ από δίκτυα που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η ύπατη εκπρόσωπος σημειώνει επίσης ότι χρειάζεται να επεκταθεί η κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα επονομαζόμενα drones, τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για επιχειρήσεις όπως η επιτήρηση των συνόρων. Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία θεωρεί τα συγκεκριμένα συστήματα έναν από τους πολύ υποσχόμενους τομείς για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, η ενίσχυση και η ενιαιοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας στην ΕΕ θα αποτελέσει κορυφαίο θέμα της Συνόδου του Δεκεμβρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.