Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε με τον πρωθυπουργό αποτελεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα τόνισε σε αυστηρό ύφος από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Απευθύνοντας μήνημα στους εταίρους είπε οτι πρέπει να σεβαστούν τις θυσίες του λαού και τα επιτεύγματα της χώρας και να σταματήσει η ανακλύκλωση της αβεβαιότητας. Επανέλαβε δε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’ για τη χώρα, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τα βέλη του δεν γλίτωσε ούτε η ΔΗΜΑΡ για τη στάση της στο εγχείρημα της κεντροαριστεράς.
«Οι εταίροι μας θα πρέπει να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα επιτεύγματα της χώρας» είπε, σημειώνοντας πως η προγραμματική συμφωνία είναι το πολιτικό πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, το οποίο είναι «η μόνη πρόταση εξόδου από το μνημόνιο».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι η συμφωνία δεν καταργεί διαφορές, μνήμες και αρχές, αλλά σε περιόδους όπως η σημερινή, κανένας δεν μπορεί να μένει απαθής, δεν δικαιολογούνται ταλαντεύσεις και αμφιθυμίες.
Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια πρόταση η οποία είναι «επίμονα ανοιχτή» προς όλες τις δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν συγκροτημένες εναλλακτικές προτάσεις. Και κατηγόρησε όσους επενδύουν «συστηματικά και απροκάλυπτα μόνο στα σενάρια εθνικής καταστροφής».
Η χώρα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «χρειάζεται ειλικρίνεια, σταθερότητα και χρόνο» και γι’ αυτό η βάση της Προγραμματικής Συμφωνίας είναι η εξάντληση της τετραετίας.
Τόνισε, δε, ότι το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας θα σηκώσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, η ευθύνη βαρύνει το ΠαΣοΚ, το οποίο αίρει όλα τα βάρη».
Μιλώντας στον realfm νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για «επικοινωνιακό παιχνίδι» κάποιων στελεχών. Κάλεσε, δε, αυτά τα στελέχη, χωρίς να τα ονομάσει, να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια που κάνει η χώρα πιο σοβαρά.
«Σήμερα που βρισκόμαστε και πάλι σε ένα κομβικό σημείο, στο οποίο ακούγεται τον τελευταίο καιρό διάφορα μέτρα πάλι, νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών, εγώ νομίζω ότι αυτό που είναι ξεκάθαρο από την κυβέρνηση, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο του ΠαΣοΚ από τα δύο κόμματα είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις», είπε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Από το ΠαΣοΚ εκδόθηκε και ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδονται τα περί παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό. «Οι διαρροές που αφορούν στην αύξηση ορίων ηλικίας και σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για μείωση συντάξεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» επισημαίνεται.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «δημιουργούν μάλιστα εύλογες απορίες για την σκοπιμότητά τους όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ καθώς και ο πρωθυπουργός έχουν κάνει δηλώσεις περί του αντιθέτου».
Δεν ενθουσιάστηκε όλη η ΚΟ από την Προγραμματική Συμφωνία
Η Προγραμματική Συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν φάνηκε να ενθουσιάζει ολόκληρη την Κοινονουλευτική Ομάδα του Κινήματος, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη συνεδρίαση που έγινε την Πέμπτη και στην οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το κείμενο που συμφώνησε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέλη της ΚΟ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Θάνος Μωραΐτης και ο Νίκος Σηφουνάκης άσκησαν κριτική, που ανάγκασε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιήσει «τσουχτερές» εκφράσεις κατά τη δευτερολογία του, χωρίς, πάντως, να απαντά σε συγκεκριμένες αιτιάσεις βουλευτών.
Επί της αμφισβήτησης της Προγραμματικής Συμφωνίας και για το κατά πόσο αφίσταται των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε στη δευτερολογία του ότι «δεν υπάρχει τίποτα στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που να μην εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Τις πολιτικές και την αξιακή φυσιογνωμία του».
Στη συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίσθηκε από βουλευτές ως «η πιο δύσκολη του τελευταίου διαστήματος», ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να καταγραφούν τα μέτρα που προκύπτουν από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και να μπουν «κόκκινες γραμμές» στο τι θα ψηφίσει στο εξής το ΠΑΣΟΚ και να οριστεί τι είναι οριζόντια μέτρα και τι όχι. Το θέμα των οριζόντιων ή άλλων μέτρων τέθηκε και από άλλους βουλευτές και ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι δεν υπάρχουν ούτε οριζόντια ούτε κάθετα μέτρα, δεν υπάρχουν μέτρα.
Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της κεντροαριστεράς χαρακτηρίζοντας θετική την πρόσφατη πρωτοβουλία για την ανασύστασή της και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τη στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και να βοηθήσει στη μαζικοποίησή της μέχρι τις ευρωεκλογές.
Ο Θάνος Μωραΐτης χαρακτήρισε «γενικόλογη» και «ευχολόγιο» την Προγραμματική Συμφωνία, η οποία, όπως είπε, δεν απαντά σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: Πρώτο, αν θα επιβληθούν νέα μέτρα, ανεξάρτητα από το αν θα ονομάζονται «οριζόντια» ή όπως αλλιώς. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει την ατζέντα, ώστε να μην εκπέμπεται ένα θολό μήνυμα. Και πρέπει να οριοθετηθεί προς τη ΝΔ και να θέσει «κόκκινες γραμμές». Δεύτερο, το ΠΑΣΟΚ δεν διευκρινίζει τι θα κάνει μετά τη λήξη του μνημονίου και πρέπει, όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να δώσει το δικό του αφήγημα. Ο ίδιος, είπε, όταν ερωτάται, από πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας, αν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη ΝΔ, απαντά «όχι». Και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τεθεί επικεφαλής μιας προσπάθειας δημιουργίας «προοδευτικού μετώπου», σε απάντηση, όπως είπε, «στη λαίλαπα της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Είπε επίσης ότι, το τελευταίο διάστημα, «παρακολουθούμε το έργο Σαμαράς ο αντιμνημονιακός Νο 2», αφού παρακολουθήσαμε πριν από τρία χρόνια το πρώτο, στο οποίο «έβγαλε τα στελέχη του στο Σύνταγμα και μούτζωναν τη Βουλή».
Ο βουλευτής Έβρου Γιώργος Ντόλιος ανέφερε ότι «ενώ προσπαθούμε να ανασυντάξουμε την κεντροαριστερά, συμπράττουμε με τη ΝΔ και ενσωματονόμαστε σε αυτή. Τόνισε επίσης ότι το μνημόνιο έχει πολλές «σκοτεινές περιοχές» και «άλυτες εξισώσεις», όπως το ασφαλιστικό. Σημείωσε πάντως, ότι «θα ήταν αυτοκτονία» να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.
Η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα, το ΠΑΣΟΚ, να είναι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, όταν δεν μπορεί να επιβάλει την ατζέντα του και όταν δεν μπορεί να δώσει τον δικό του τόνο στη διαπραγμάτευση. Και πρόσθεσε ότι οι πολίτες πάνε σε κόμματα που μπορούν να επιβάλουν την ατζέντα τους. Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα ούτε με τη συμπεριφορά του «καλού παιδιού», που είχε μέχρι τώρα, ούτε με την «ψευτοσύγκρουση» με την τρόϊκα.