Η δευτερολογία του κ. Βενιζέλου ήταν σε εξίσου υψηλούς τόνους. «Μου ζητάτε διακριτή παρουσία από τη ΝΔ, αλλά την ίδια ώρα δε βγαίνετε να στηρίξετε τις θέσεις του ΠαΣοΚ και την γραμμή μας. Στη ΝΔ υπηρετούν με μεγαλύτερη συνέπεια τη γραμμή τους και ας έγιναν μνημονιακοί από αντιμνημονιακοί», φέρεται να είπε. Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς όσοι ήταν υπουργοί των πρώτων μνημονίων, ούτε να κριτικάρουν τη συνεργασία με τη ΝΔ αλλά να μην βρίσκουν τίποτα να πουν για τον Αλέξη Τσίπρα και για την επίθεση που δέχεται ο ίδιος από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς τουλάχιστον συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ για να σώσουμε τη χώρα, Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για να κάνουν έφοδο στην εξουσία», σημείωσε.
Αντιπαράθεση για προγραμματική και κεντροαριστερά στην Κ.Ο. ΠαΣοΚ
Ενταση επικράτησε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, όπου ο κ. Ευ. Βενιζέλος δέχτηκε κριτική τόσο για το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας όσο και για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου, μέσω της πρωτοβουλίας των 58 που ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε σοβαρή και αξιόπιστη.
Ενταση επικράτησε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, όπου ο κ. Ευ. Βενιζέλος δέχτηκε κριτική τόσο για το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας όσο και για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου, μέσω της πρωτοβουλίας των 58 που ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε σοβαρή και αξιόπιστη.
«Η προγραμματική συμφωνία αποτελεί απλή καταγραφή της κυβερνητικής πολιτικής. Πουθενά δεν υπάρχει αλλαγή κατεύθυνσης», είπε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. Ο πρώην υπουργός ζήτησε να φτιαχτεί ένας κατάλαγο με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ώστε να γνωρίζουν οι βουλευτές τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και να προσδιοριστούν από την ΚΟ του ΠαΣοΚ ποιά είναι τα μέτρα που δεν θα ψηφίσει, φέρνοντας ως παράδειγμα την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων για την οποία είπε ότι «δεν μπορούμε να συναινέσουμε».
Ο κ. Θ. Μωραϊτης, τήρησε την πιο σκληρή στάση ζητώντας δέσμευση ότι η προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ δεν σημαίνει και εκλογική συμμαχία. «Σε έξι μήνες το μνημόνιο τελειώνει. Εμείς θα υλοποιούμε τη συμφωνία με τη ΝΔ και μετά; Θα συνεχίσουμε; Εγώ λέω όχι. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό μέτωπο το οποίο θα απαντήσει στις συντηρητικές επιλογές και θα σταθεί απέναντι στην επέλαση της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Με αυτό το κείμενο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Πρέπει να βγούμε μπροστά, να μην βάζει την ατζέντα η ΝΔ και να ζούμε το έργο «αντιμνημονικός Σαμαράς Νο 2″», φέρεται να είπε.
Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη. «Δεν έχει νόημα να συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας όταν δεν μπορούμε να επιβάλλουμε την ατζέντα μας και να δώσουμε τον τόνο στη διαπραγμάτευση. Ο Σαμαράς κάνει ψευτοαντίσταση στην τρόικα», είπε.
«Βιώνουμε μία αντίφαση. Μιλάμε για την κεντροαριστερά, μιλάμε με την κεντροαριστερά αλλά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η κοινή γνώμη πιστεύει ότι ενσωματωνόμαστε στη Νέα Δημοκρατία», υποστήριξε ο κ. Γ. Ντόλιος.
Τη σύγκλιση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πολιτική συμμαχιών του κόμματος και για την πολιτική έναντι της εκλογικής αναμέτρησης στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές εκλογές, ζήτησε ο κ. Ι. Κουτσούκος
Γρίνια υπήρξε επίσης για τον Καλλικράτη, για τους φόρους στα ακίνητα και ειδικά στα αγροτεμάχια και για άλλα ζητήματα της καθημερινότητας.
Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, υπερασπίστηκε την υπόθεση της Κεντροαριστεράς σε αντίθεση με άλλους βουλευτές που μίλησαν για την ανάγκη να διατηρήσει το ΠαΣοΚ την αυτονομία του και να διαμορφώσει τη δική του στρατηγική γαι τις επικείμενες αναμετρήσεις
«Είτε ο Σαμαράς ακολουθεί την πολιτική μας και είναι ουρά μας, είτε εμείς είμαστε ουρά του Σαμαρά!» παρατήρησε ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος. «Με τέτοια μυαλά όχι μέτρα δεν περνάνε αλλά ούτε οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές
Κάποιοι προσπαθούν χρησιμοποιώντας τη δέσμευση για μη μέτρα να σταματήσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές. Μόλις κάναμε την, έστω καθυστερημένη, προγραμματική συμφωνία αρχίσαμε να λέμε αμέσως ότι δεν είναι σε καλό δρόμο», πρόσθεσε. Σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε ότι «ακούω για υποψήφιους προέδρους της Δημοκρατίας, τον Φώτη Κουβέλη και τον Δημήτρη Αβρανόπουλο. Εγώ θα ήμουν περήφανος αν επιλεγόταν ο Κ. Σημίτης».
« Δεν υπάρχει τίποτα στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που να μην εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές και την αξιακή φυσιογνωμία του», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Το κείμενο μιλάει για όσα μιλάμε κι εμείς: για την πολιτική σταθερότητα, τα σενάρια των εκλογών, την εξάντληση της τετραετίας, την εθνική στρατηγική, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, τα μεγάλα επιτεύγματα 2010-2013, τις κόκκινες γραμμές για νέα μέτρα, την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών, το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, την ανάγκη θεσμικής μεταρρύθμισης του κράτους, την κινητικότητα αποσυνδεδεμένη από την απειλή των απολύσεων, το ρόλο των κοινοβουλευτικών ομάδων, την ανάγκη συμφωνίας και συνεχούς συνεργασίας των κομμάτων. Αντίπαλός μας είναι η κρίση, τα μεγάλα ιστορικά διλήμματα, οι αγορές, η τρόικα. Εμείς κάνουμε την επιλογή να μην επιβάλλουμε κανένα νέο μέτρο. Η κοινωνία μας πιέζει μεν να αντισταθούμε στην τρόικα, αλλά μόλις αντιστέκεσαι σου λένε κάποιοι «πρόσεξε μην κάνεις τζάμπα μαγκιές». Δεν πρέπει να διασπάται το εσωτερικό μέτωπο», τόνισε.
Επίσης, ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος να εκπέμψουν μήνυμα σταθερότητας και να υπερασπιστούν την προγραμματική συμφωνία, αλλά τους τόνισε ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να ψηφίζουν νομοσχέδια αν πρώτα δεν έχουν συμφωνηθεί με τη ΝΔ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.