Η αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής φρένο στην ακροδεξιά

Ένα από τα θέματα που εξετάζει η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται από χθες στις Βρυξέλλες είναι αυτό της παράνομης μετανάστευσης.

Ένα από τα θέματα που εξετάζει η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται από χθες στις Βρυξέλλες είναι αυτό της παράνομης μετανάστευσης.

Τους τελευταίους μήνες η Μεσόγειος, η θάλασσα του πολιτισμού, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο μεταναστών. Τα πτώματα που ξεβράζονται καθημερινά στις ευρωπαϊκές ακτές κυρίως της Ελλάδας και της Ιταλίας καταδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολιτικό και ηθικό επίπεδο.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα και για μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδο έχει υποστεί τις συνέπειες της ευρωπαϊκής πολιτικής, κυρίως μετά την υπογραφή από την χώρα μας της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» το 2003.

Με τη συμφωνία αυτή η χώρα μας έχει ουσιαστικά καταντήσει ένα πάρκινγκ παράνομων μεταναστών οι οποίοι εγκλωβισμένοι εδώ, στοιβάζονται σε απόλυτα απάνθρωπες συνθήκες στους επονομαζόμενους χώρους υποδοχής.

Κάτι που πλέον επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Στις εκκλήσεις τους για περισσότερους πόρους κυρίως για την Frontex οι χώρες του Βορρά κωφεύουν. Και δεν θέλουν να συζητήσουν για μια συντονισμένη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης.

Εννέα όμως χώρες, κυρίως της Μεσογείου, συνέταξαν ένα κοινό μέτωπο για το θέμα από την αρχή της εβδομάδας όταν συνειδητοποίησαν ότι και πάλι το πρόβλημά τους στη Σύνοδο Κορυφής θα αντιμετωπιζόταν με ευχολόγια, πιέζοντας συντονισμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προχωρημένη δέσμευση και επίδειξη μεγαλύτερης αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης έχει προκαλέσει μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων τα τελευταία χρόνια. Επιτέλους η κυβέρνηση έβαλε το θέμα στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της στις συνομιλίες του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με τους ομολόγους τους στην Ισπανία και τη Μάλτα.

Και πλέον γίνεται σαφές ότι οι εννέα χώρες που πλήττονται από την παράνομη μετανάστευση δεν θα αρκεστούν σε μια απλή διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν αλλά θα απαιτήσουν καταμερισμό των βαρών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και συνολική στρατηγική στην αντιμετώπισή της τόσο ως προς τον επαναπατρισμό όσο και προς την προστασία των συνόρων της ΕΕ από την Frontex.

Κάτι που πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι χώρες του Βορρά και να συμβάλλουν στην αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, της ΕΕ , όπως έκαναν οι ΗΠΑ, που θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία τους προσελκύοντας πιο εξειδικευμένους μετανάστες δίνοντας τους ευκαιρίες απασχόλησης.

Επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική τους αυτή ενδυναμώνει την συνεχώς την ακροδεξιά και δεν συμβάλλει καθόλου στην ανάπτυξη που είναι και το τελικό ζητούμενο από όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.