Τρόικα:Επιστροφή αρχές Νοεμβρίου χωρίς απαιτήσεις για οριζόντια μέτρα

Στις αρχές Νοεμβρίου θα επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με επικεφαλής τον Πόουλ Τόμσεν, με βασικό στόχο να οριστικοποιήσει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος και να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση επί του προϋπολογισμού 2014.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον ερωτήθηκε τόσο για την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα όσο και για τα βασικά ζητήματα διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Όπως ξεκαθάρισε το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με επικεφαλής τον Πόουλ Τόμσεν θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ απεκάλυψε πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις για τα εκκρεμή θέματα.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει η ανάγκη πρόσθετων μέτρων στο ελληνικό πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία εάν απαιτηθούν νέα μέτρα δεν πρόκειται να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα γίνει σε δόσεις και θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, ο Μάρεϊ εκτίμησε πως δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ερωτηθείς δύο φορές για το εάν το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα τεθεί τον Απρίλιο, οπότε η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία ή θα μετατεθεί για τον Ιούνιο, ο Μάρεϊ τόνισε πως η τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδος επικεντρώνεται στα ζητήματα που άπτονται του προϋπολογισμού 2014 και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος και όχι στην βιωσιμότητας του χρέους.

Τέλος, αναφερόμενος στην Κύπρο είπε πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου, ενώ σχολιάζοντας τις σχέσεις της κυβέρνησης με την κεντρική τράπεζας της Κύπρου, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα οι δύο πλευρές να έχουν αγαστή συνεργασία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.