Τεστ αντοχής για 128 ισχυρές τράπεζες της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο

Ιδιαιτέρως αυστηρά θα είναι τα τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) το Νοέμβριο στις 128 μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα επικείμενα τεστ το όριο της κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 θα τεθεί στο 8%, ενώ ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα νοούνται τα δάνεια που δεν έχουν εξυπηρετηθεί για διάστημα 90 ημερών.

Τα τεστ θα καλύψουν όλα τα στοιχεία ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των αναδιαρθρωμένων δανείων και της έκθεσης των πιστωτικών ιδρυμάτων σε κρατικά χρεόγραφα.

Η εξέταση των στοιχείων ενεργητικού θα περιλαμβάνει και εξέταση του banking και trading book συναλλαγών, αλλά και υποχρεώσεις που είτε περιλαμβάνονται στον ισολογισμό των τραπεζών είτε δεν περιλαμβάνονται.

Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες.
Θα διενεργηθεί σε συνεργασία με τις εθνικές αρμόδιες αρχές των κρατών μελών που συμμετέχουν στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό και με τη συνδρομή ανεξάρτητων τρίτων φορέων σε όλα τα επίπεδα στην ΕΚΤ και στις εθνικές αρμόδιες αρχές.

Η άσκηση επιδιώκει τρεις βασικούς στόχους: διαφάνεια, προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα της διαθέσιμης πληροφόρησης για την κατάσταση των τραπεζών· εξυγίανση των ισολογισμών, προκειμένου να καθοριστούν και να εφαρμοστούν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα, αν και όπου χρειάζονται· και οικοδόμηση εμπιστοσύνης, προκειμένου να διαβεβαιωθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι οι τράπεζες είναι κατ’ ουσίαν εύρωστες και αξιόπιστες.

Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία:
i) την αξιολόγηση των κινδύνων για σκοπούς εποπτείας, προκειμένου να εξεταστούν από ποιοτική και ποσοτική άποψη βασικοί κίνδυνοι που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη ρευστότητα, τη μόχλευση και τη χρηματοδότηση·

ii) έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια όσον αφορά τα ανοίγματα των τραπεζών μέσω του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους, περιλαμβανομένης της καταλληλότητας της αποτίμησης των εν λόγω στοιχείων και των ασφαλειών, καθώς και των σχετικών προβλέψεων και

iii) άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), προκειμένου να εξεταστεί η ανθεκτικότητα των ισολογισμών των τραπεζών σε σενάρια ακραίων καταστάσεων.

Τα τρία αυτά στοιχεία συνδέονται στενά μεταξύ τους. Η αξιολόγηση θα χρησιμοποιεί ως βάση κεφαλαιακό δείκτη αναφοράς 8% κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1) και θα λαμβάνει υπόψη τον ορισμό που περιέχεται στην οδηγία IV σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις/στον κανονισμό σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, περιλαμβανομένων των μεταβατικών ρυθμίσεων, τόσο για τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού όσο και για το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Οι λεπτομέρειες της άσκησης προσομοίωσης θα ανακοινωθούν μεταγενέστερα σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Η συνολική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με τη συγκεντρωτική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της, σε επίπεδο χώρας και τράπεζας, και τυχόν συστάσεων για τη λήψη εποπτικών μέτρων. Το συνολικό αυτό αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί πριν από την ανάληψη από την ΕΚΤ του εποπτικού της ρόλου τον Νοέμβριο του 2014 και θα περιλαμβάνει τα πορίσματα των τριών πυλώνων της συνολικής αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Mario Draghi, «η ενιαία συνολική αξιολόγηση, η οποία θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα σε όλες τις σημαντικές τράπεζες, καλύπτοντας περίπου το 85% του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την Ευρώπη και για το μέλλον της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Η διαφάνεια θα είναι ο πρωταρχικός της στόχος. Αναμένουμε ότι η εν λόγω αξιολόγηση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα στην ευρωστία των τραπεζών της ζώνης του ευρώ και στην ποιότητα των ισολογισμών τους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.