Monde: Γάλλοι διπλωμάτες στους κοριούς της NSA

Μετά τις αποκαλύψεις για μαζικές παρακολουθήσεις των επικοινωνιών Γάλλων πολιτών από την NSA έρχεται και νέα «βόμβα» από την εφημερίδα Le Monde, η οποία αναφέρει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ κατασκόπευε Γάλλους διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον και τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε εσωτερικά υπομνήματα της NSA που ήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας καταγράφεται λεπτομερώς η χρήση ενός προηγμένου συστήματος παρακολούθησης, γνωστού ως Genie.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών φέρεται να «χάκαρε» ξένα δίκτυα, εισάγοντας λογισμικό υποκλοπής στα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τους δρομολογητές (router) και το τείχος προστασίας (firewall) εκατομμυρίων υπολογιστών.

Οι νέες αποκαλύψεις του Monde βασίζονται και πάλι σε διαρροές εγγράφων από τον πρώην αναλυτή Έντουαρντ Σνόουντεν, που έφτασαν στην εφημερίδα διά μέσου του Γκλεν Γκρίνγουολντ, δημοσιογράφου-συνδέσμου του Σνόουντεν στην εφημερίδα Guardian που αποστέλλει υλικό από την Βραζιλία.

Και τα νέα στοιχεία έρχονται στο φως ακριβώς τη στιγμή που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντά στο Λονδίνο τους ομολόγους της Ομάδας «Φίλοι της Συρίας».

Στο δημοσίευμα του Monde περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για το Genie, το πρόγραμμα παρακολούθησης που εισάγονταν σε απομακρυσμένους υπολογιστές συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών ξένων πρεσβείων.

Υποστηρίζεται στο ίδιο άρθρο πως εμφυτεύτηκαν κοριοί στη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον (σε επιχείρηση υπό την κωδική ονομασία Wabash) και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της γαλλικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη (κωδική ονομασία Blackfoot).

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν το 2011 652 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του λογισμικού υποκλοπής. Εκείνο το έτος αναφέρεται ότι δέχτηκαν ηλεκτρονική επίθεση δεκάδες εκατομμύρια υπολογιστές.

Έγγραφο με ημερομηνία Αυγούστου 2010 φανερώνει πως πληροφορίες που υποκλάπηκαν από υπολογιστές ξένων πρεσβειών εξασφάλισαν στις ΗΠΑ πρόσβαση στις θέσεις των έτερων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν από ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούσαν την περίοδο εκείνη πως η Γαλλία «παρασυρόταν» προς τη θέση της Βραζιλίας, η οποία αντιδρούσε στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ενώ στην πραγματικότητα το Παρίσι παρέμενε συνταγμένο με την αμερικανική θέση, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

H NSA επικαλείται δήλωση της Σούζαν Ράις, τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η οποία επικροτεί το έργο της Υπηρεσίας Πληροφοριών λέγοντας: «Με βοήθησε να μάθω… την αλήθεια, και αποκάλυψε τις θέσεις των άλλων κρατών για τις κυρώσεις, επιτρέποντάς μας να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά στις διαπραγματεύσεις».

Τη Δευτέρα η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε πως η NSA είχε παρακολουθήσει 70,3 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις στη Γαλλία μεταξύ 10ης Δεκεμβρίου 2012 και 8ης Ιανουαρίου 2013.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.