Ευ. Βενιζέλος: Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά νέα δημοσιονομικά μέτρα

Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά νέα δημοσιονομικά μέτρα, τόνισε στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Χρειαζόμαστε κοινωνική συναίνεση στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πολίτης δεν αντέχει άλλη μείωση εισοδήματος» υπογράμμισε.

Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά νέα δημοσιονομικά μέτρα, τόνισε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Χρειαζόμαστε κοινωνική συναίνεση στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πολίτης δεν αντέχει άλλη μείωση εισοδήματος» υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ψευδές, επικίνδυνο και άδικο να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως κεντρικό πρόβλημα της ΕΕ και της παγκόσμιας οικονομίας και υπενθύμισε ότι αν το ελληνικό χρέος είναι 350 δισ. ευρώ οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης έχουν χρέος 7 τρισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, επίσης, ότι το διαρθρωτικό πλεόνασμα της Ελλάδας είναι 5%, που είναι η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε κατά πόσον η κυβέρνηση έχει κάποιο όριο πέραν του οποίου θα ζητήσει τη διακοπή ενός προγράμματος, που έχει προκαλέσει σε όρους ΑΕΠ, ανεργίας, βιομηχανικής παραγωγής κλπ τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην ιστορία του καπιταλισμού, περιλαμβανομένου και του Κραχ του 1929 και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Ο αντιπρόεδρος απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει «κόκκινη γραμμή», την οποία έχει κατ’ επανάληψη πει, και διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε στην περίπτωση της εναλλακτικής, η οποία περιέγραφε απόλυτη εθνική κατάρρευση, καταστροφή του τραπεζικού και του παραγωγικού ιστού, πιθανώς πτώση του ΑΕΠ, όχι κατά 25%, αλλά κατά 75% κλπ.

«Πολλοί συμπολίτες μας, που δεν μας καταλαβαίνουν τώρα, θα μας καταλάβουν» είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε αρραγές το κυβερνητικό μέτωπο και κάλεσε στη διαμόρφωση συνθηκών συσπείρωσης, αισιοδοξίας, ασφάλειας καθώς και εθνικής συναίνεσης στον λαό.

Για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών δήλωσε ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθούν λογικοί και δίκαιοι όροι και μετά να προχωρήσουμε σε επιχειρήσεις πεδίου.

Χρειάζεται, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ορθό κανονιστικό πλαίσιο για το ζήτημα αυτό, που να μη χειρίζεται άνισα τις χώρες της ΕΕ, όπως και πολύ σοβαρότερα ποσά από αυτά που διαθέτει σήμερα η ΕΕ, η δε σημερινή παρουσία της FRONTEX είναι ουσιαστικά συμβολική.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την πλήρη έλλειψη ικανοποίησης της Αθήνας από τον τρόπο εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής των μεταναστών και κάλεσε την ΕΕ να επιμείνει στο ζήτημα αυτό.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «αγκύλωση» ορισμένων χωρών στο ζήτημα της συμφωνίας «Δουβλίνο 2». Η πραγματικότητα, όμως, πρόσθεσε και η αδυναμία της ΕΕ, πιέζουν για μια λύση στο θέμα αυτό.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στην αστάθεια στην περιοχή της Μεσογείου λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει πάσει θυσία σταθερότητα στην Αίγυπτο.

Αναφέρθηκε επίσης στις αντιστάσεις που συναντά η διαδικασία «Γενεύη 2» για τη Συρία, από την πλευρά τόσο της συριακής κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης και τόνισε τη σημασία να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση στη μεσογειακή αυτή χώρα.

Υπογράμμισε τη σημασία της Λιβύης, τόσο ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ, όσο και για τις μεταναστευτικές ροές και την όλη κατάσταση στη Μεσόγειο.

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε, επίσης, ότι ζητάμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία.

Τόνισε ότι οι αρχές της υπογραφείσης κατά το παρελθόν συμφωνίας δεν μπορούν να αλλάξουν, θα μπορούσαν όμως να ειδωθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα. Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι η Αλβανία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της για ένταξη στην ΕΕ και η Αθήνα την έχει στηρίξει, για να καλέσει, εμμέσως πλην σαφώς, τα Τίρανα, να σπεύσουν να λύσουν αυτό το θέμα στη βάση των ευρωπαϊκών Αρχών.

Για το Κυπριακό

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εν τοις πράγμασι ξεκινήσει, ανεξαρτήτως ανακοινωθέντος. Το ανακοινωθέν δεν είναι ένα τυπικό κείμενο, αναφέρεται στην ουσία των συνομιλιών και επομένως είναι το ίδιο το προκαταρκτικό αποτέλεσμα της αρχής των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να αναφερθεί στο ανακοινωθέν η ανάγκη τήρησης των αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, βεβαίως, να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, που να μπορεί να εγκριθεί σε δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, θα γίνει σε υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο, δεν συνιστά εκ του σύνεγγυς τετραμερή, την οποία η Αθήνα διευκρίνισε ότι δεν αποδέχεται και δεν θα αποδεχθεί.

Για την πΓΔΜ

Ο κ.Βενιζέλος τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ για κάθε χρήση. «Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αλλάξουμε το κλίμα, αλλά το κλίμα δεν το αλλάζεις με δηλώσεις προσβλητικές του τύπου «η Ελλάδα πρέπει να ονομάζεται πρώην οθωμανική επαρχία της Ελλάδος». Αυτό είναι ένα είδος λοιδορίας προς τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και λυπάμαι πραγματικά πάρα πολύ γι’ αυτό, ακόμη κι αν ήταν ένα ατυχές λογοπαίγνιο και δεν ήταν μια ουσιαστική πολιτική παρατήρηση» είπε.

Και συμπλήρωσε: «Ελπίζω πως ήταν ατυχές λογοπαίγνιο. Και, επίσης, δεν είναι δυνατόν να διατυπώνεται δημόσια η θέση ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε κανένα όνομα που θίγει τη συνταγματική ονομασία. Άρα δεν αποδέχονται την ίδια τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών;».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.