Κι όμως, ο καλύτερος κόσμος είναι ήδη εδώ

Για αιώνες, οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι διαφωνούν σχετικά με την κατάσταση του πλανήτη μας. Αντί να κάνουμε υποθέσεις, καλύτερα να συγκρίνουμε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης για να δούμε αν η υφήλιος όντως οδεύει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.

TO BHMA –THE PROJECT SYNDICATE

Για αιώνες, οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι διαφωνούν σχετικά με την κατάσταση του πλανήτη μας.

Οι πεσιμιστές βλέπουν ένα κόσμο όπου περισσότεροι άνθρωποι σημαίνει λιγότερο φαγητό για όλους, όπου η αυξανόμενη ζήτηση για πηγές σημαίνει ελάττωση των αποθεμάτων και πολεμικές συγκρούσεις, όπου, τις τελευταίες δεκαετίες, η τόνωση της παραγωγής σημαίνει μεγαλύτερη ρύπανση και υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι πιο αισιόδοξοι, αντιθέτως, τονίζουν πως τα πάντα -η υγεία, το επίπεδο διαβίωσης και η ποιότητα του περιβάλλοντος- συνεχώς βελτιώνονται. Αντί λοιπόν να κάνουμε υποθέσεις, καλύτερα να συγκρίνουμε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης για να δούμε αν η υφήλιος όντως οδεύει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.
Μαζί με 21 από τους καλύτερους οικονομολόγους του κόσμου προσπάθησα να κάνω αυτό ακριβώς το πράγμα: έναν κατάλογο επιδόσεων τα τελευταία 150 χρόνια σε δέκα καθοριστικής σημασίας τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, ο πόλεμος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η βιοποικιλότητα. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν το εξής: ποιο είναι το συνολικό κόστος της αντιμετώπισης κάθε προβλήματος απ’ αυτά που εξετάζουμε, από το 1900 μέχρι το 2013 και με προβολή στο μέλλον, στο έτος 2050;
Ας πάρουμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής: από το 1900 μέχρι το 2050 διαπιστώνονται κέρδη, αυξάνοντας το ποσοστό ευημερίας κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, κυρίως επειδή η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ανάμεικτα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το διοξείδιο του άνθρακα που λειτουργεί ως λίπασμα, προκαλεί ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, οφελώντας τον πλανήτη. Επίσης, η μέτρια θερμοκρασία μειώνει την ζήτηση για θέρμανση, ενώ αντιθέτως η υπερθέρμανση αυξάνει τη ζήτηση σε νερό.
Οσο η υπερθέρμανση αυξάνεται, τα κόστη μεγαλώνουν και τα κέρδη μειώνονται και μετά το 2070, η υπερθέρμανση θα προξενήσει τόση μεγάλη ζημιά στη παγκόσμια οικονομία, ώστε είναι επιτακτική η ανάγκη να δράσουμε τώρα και στις επόμενες δεκαετίες.
Ο δείκτης που σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση είναι αυτός της υγείας. Το προσδόκιμο ζωής άλλαξε δραματικά προς το καλύτερο: το 1900, το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν, παγκοσμίως, τα 32 έτη, ενώ σήμερα είναι 69 με την προοπτική το 2050 να ανέβει στα 76 χρόνια.
Αξιοσημείωτη είναι και η πτώση στη βρεφική θνησιμότητα. Μέχρι το 1970, μόλις το 5% των βρεφών παγκοσμίως εμβολιάζονταν για ασθένειες όπως η ιλαρά, ο τέτανος, η διφθερίτιδα και η πολυομυελίτιδα. Το 2000, το ποσοστό αυτό ήταν στο 85%, σώζοντας τρία εκατομμύρια ζωές βρεφών παγκοσμίως.
Ολα αυτά δεν σημαίνουν πως δεν υπάρχουν ακόμη πολλα προβλήματα να επιλύσουμε. Ζητήματα στην υγεία, την εκπαίδευση, η ελλιπής ή κακή διατροφή, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.α. εξακολουθούν να μας ταλανίζουν, έστω και σε μικρότερη κλίμακα.
Ωστόσο, οι πραγματιστές οφείλουν να υιοθετήσουν την άποψη πως η υφήλιος τα πηγαίνει πολύ καλύτερα, ενώ έχουμε και εξαιρετικά σημαντικές προκλήσεις να μας περιμένουν μέχρι το 2050. Πρέπει να επικεντρώσουμε τη μελλοντική μας προσοχή όχι στις τρομακτικές ιστορίες που ακούμε ή στις πιο θορυβώδεις ομάδες πίεσης, αλλά στις αντικειμενικές εκτιμήσεις για τους τομείς όπου μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή, την πιο θετική επιρροή.

*Ο Μπγιόρν Λόμποργκ είναι επικεφαλής του Κέντρου Συναίνεσης της Κοπεγχάγης, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων της Κοπεγχάγης και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σκεπτικιστής Περιβαλλοντολόγος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.