Η σκηνή εκτυλίχθηκε στη Βιέννη πριν από λίγες εβδομάδες και την περιέγραψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ η εφημερίδα «New York Times». Ενας πυροτεχνουργός πυροβόλησε τέσσερις φορές ένα χοντρό τετράγωνο κομμάτι ζελατινοειδούς μάζας. Καθεμιά από τις σφαίρες μήκους εννιά χιλιοστών βυθίστηκε στο υλικό, του οποίου η πυκνότητα είναι παρόμοια με αυτή του ανθρώπινου σώματος. Για τους ειδικούς του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών που διεξήγαγαν το πείραμα, ήταν ξεκάθαρο: είχαν να κάνουν με ένα φονικό όπλο.
Δεν επρόκειτο, όμως, για ένα απλό όπλο. Οι αυστριακές αρχές κατέβασαν το ψηφιακό προσχέδιο του όπλου από το Διαδίκτυο και το τύπωσαν με εκτυπωτή 3D, τον οποίο μπορεί να αγοράσει ο οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει στη διάθεσή του περίπου 990 ευρώ. Στη συνέχεια, χρειάστηκαν περίπου 30 ώρες και πολυμερές πλαστικό αξίας περίπου 50 ευρώ για να το συναρμολογήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες.
«Θέλαμε να εξακριβώσουμε αν είναι δυνατή η κατασκευή ενός όπλου που να λειτουργεί με τη χρήση εκτυπωτή 3D» δήλωσε ο Καρλ-Χάιντζ Γκρούντμπεκ, εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο. «Η απάντηση ήταν ένα ξεκάθαρο ναι».
Υπηρεσίες για την επιβολή νόμου σε όλη την Ευρώπη είναι σε επιφυλακή σχετικά με την γρήγορη εξάπλωση λογισμικού για την κατασκευή όπλων, το οποίο βρίσκεται στο Internet και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χάρη στους εκτυπωτές 3D. Προς το παρόν δεν υπάρχουν περιστατικά βίας όπου να χρησιμοποιήθηκε όπλο τέτοιου είδους, αλλά η αστυνομία φοβάται ότι είναι θέμα χρόνου.
Οταν τον περασμένο Μάιο ο 25χρόνος Κόντι Γουίλσον, φοιτητής από το Τέξας, δημοσίευσε στο Internet σχέδια για ένα όπλο, το αρχείο κατεβάστηκε περισσότερες από 100.000 φορές μέσα σε δύο μέρες, προτού το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαιτήσει την απομάκρυνσή του από τον ιστό.
Τα περισσότερα άτομα που κατέβασαν το σχέδιο προέρχονταν από την Ισπανία. ΗΠΑ, Βραζιλία, Γερμανία και Βρετανία ακολουθούν. Η κανονική εκδοχή του όπλου –γνωστό και ως «Ελευθερωτής» –εκτέθηκε τον περασμένο μήνα στο Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο. Επομένως, δεν είναι περίεργο που στην ΕΕ, όπου οι νόμοι σχετικά με την οπλοφορία είναι πιο αυστηροί απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, οι Αρχές ανησυχούν ότι η αγορά και η κατοχή παράνομων φονικών όπλων γίνεται όλο και πιο εύκολη.
«Στην Γερμανία και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η κατοχή ενός όπλου χωρίς άδεια, ακόμα και αν έχει κατασκευαστεί στο σπίτι, είναι παράνομη και τιμωρείται σύμφωνα με τον νόμο» λέει ο Μάικλ Μπρζόσκα, ειδικός σε θέματα ασφαλείας και διευθυντής του Institute for Peace Research and Security Studies στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου. «Σε βάζει σε πειρασμό να δοκιμάσεις αν είναι τεχνικά εφικτό».
Παρά την προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών να σταματήσει τη διάδοση του υλικού, οι οδηγίες για τον «Ελευθερωτή» συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και κάποιος μπορεί να τις κατεβάσει μέσω σελίδων όπως η the Pirate Bay.
Ανησυχία προκαλούν και δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία τους τελευταίους μήνες άτομα έχουν καταφέρει να περάσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτά κατά τον έλεγχο ασφαλείας σε αεροδρόμια κουβαλώντας πλαστικά όπλα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Τα μόνα μεταλλικά εξαρτήματα των όπλων αυτών είναι οι επικρουστήρες, οι οποίοι έχουν το μέγεθος ενός απλού καρφιού.
Δύο δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» εισήγαγαν λαθραία ένα τέτοιο όπλο από το Λονδίνο στο Παρίσι τον περασμένο Μάιο ταξιδεύοντας με το Eurostar. Επιπλέον, το περσινό καλοκαίρι μια ανταποκρίτρια του Channel 10 στο Ισραήλ κατάφερε να εισέλθει στην ισραηλινή βουλή, την Κνέσετ, όπου θα έδινε ομιλία ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχοντας κρυμμένο στην τσάντα της ένα παρόμοιο όπλο.
«Τα όπλα αυτά βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο» τονίζει ο Τρόελς Οέρτινγκ Γιόεργκενσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για το Ηλεκτρονικό Εγκλημα, τμήμα της Europol, δηλαδή του οργανισμού της ΕΕ για τη συνεργασία και την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου. «Μπορείς να πυροβολήσεις με τέτοια όπλα και πιθανότατα να σκοτώσεις –μια κάθε άλλο παρά θετική προοπτική».
Μήνα με τον μήνα τα σχέδια βελτιώνονται. Ενώ στις αρχικές εκδοχές του «Ελευθερωτή» η κάννη έπρεπε να αντικαθίσταται μετά από λίγες βολές, ένα βίντεο στο YouTube που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο παρουσιάζει το όπλο τρισδιάστατης εκτύπωσης Grizzly 2.0 να ρίχνει δέκα συνεχόμενες βολές.
Η κατασκευή όπλων με τρισδιάστατη εκτύπωση έχει ήδη απαγορευτεί σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ προς όλες τις χώρες-μέλη. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού του κανονισμού ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολη απ’ ό,τι φαντάζει.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των αυστριακών συναδέλφων τους, η γερμανική αστυνομία ερευνά και αυτή με τη σειρά της τη νέα τεχνολογία. Η Europol αγόρασε πρόσφατα έναν εκτυπωτή 3D για να παράγει δικά της όπλα. Οι Αρχές στην Ισπανία, στην Ελβετία, στην Ολλανδία και στη Βρετανία δήλωσαν ότι και αυτές παρακολουθούν την εξέλιξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Ενας 21χρονος φινλανδός φοιτητής και χρήστης του φόρουμ RepRap δήλωσε ότι κατάφερε να τυπώσει και χρησιμοποιήσει με επιτυχία ένα τέτοιο όπλο. Καθώς η πράξη αυτή θεωρείται παράνομη λόγω των αυστηρών νόμων της Φινλανδίας περί οπλοκατοχής, αρνήθηκε να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα.
Οπως δήλωσε ο φοιτητής, κατέβασε «τόσο για εκπαιδευτικούς λόγους όσο και από περιέργεια» το αρχικό σχέδιο του «Ελευθερωτή» τον Μάιο, λίγο προτού η αμερικανική κυβέρνηση ζητήσει την απομάκρυνση των αρχείων από τον ιστό. Χρησιμοποίησε τον εκτυπωτή 3D ενός φίλου για να φτιάξει το όπλο και έριξε μερικές δοκιμαστικές βολές. «Το όπλο ράγισε με την πρώτη βολή» δήλωσε. «Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα το χρησιμοποιούσε ξανά».
Αυτό δεν αρκεί για να αποτρέψει πολλούς από τη χρήση τους. «Ακόμα και αν με αυτά τα όπλα μπορείς να πυροβολήσεις μόνο μια-δυο φορές, είναι εξίσου φονικά» δήλωσε ο Μπρζόσκα. «Και μπορείς να φτιάξεις εύκολα πολλά απ’ αυτά». Για παράδειγμα, οι αυστριακές αρχές έπρεπε να αλλάζουν την κάννη μετά από κάθε βολή. «Το όπλο συνέχιζε να λειτουργεί ακόμα και μετά τις τέσσερις βολές» είπε ο Γκρούντμπεκ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.
Μερικοί μοιραίοι πυροβολισμοί –καθώς και η δυνατότητα να κατασκευάσεις εύκολα πολλά όπλα – αρκούν για να προσελκύσουν «παράφρονες, ανεξάρτητους τρομοκράτες και άτομα που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους» είπε ο Μάικλ Ασκενάζι, ο οποίος μελετά φορητά όπλα για το Διεθνές Κέντρο Μετατροπών στη Βόννη της Γερμανίας.
HeliosPlus