Ρύθμιση για τις «τρύπες» στο σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών γέννησης

Διάταξη με την οποία θα επιχειρηθεί να κλείσουν τα «παράθυρα» του συστήματος έκδοσης των πιστοποιητικών γέννησης που αποκάλυψε η υπόθεση του 4χρονου κοριτσιού που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα θα ενσωματωθεί σε προσεχές νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, για όσα παιδιά γεννιούνται σε νοσοκομείο «θα χρειάζεται, όπως προβλέπει ήδη ο νόμος, πιστοποίηση τόσο από τον γιατρό όσο και από το νοσοκομείο. Για όσα παιδιά γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου θα απαιτείται η χρήση αδιαμφισβήτητων μέσων της τεχνολογίας, της ιατρικής και του Δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι το ζευγάρι (πρόκειται για έναν 39χρονο και μια 40χρονη) στο σπίτι του οποίου βρέθηκε η μικρή Μαρία είχε καταφέρει να υφαρπάξει ληξιαρχική πράξηγέννησηςκαι βάπτισης, προφανώς με δηλώσεις μαρτύρων και χωρίς δικαστικές αποφάσεις.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η 40χρονη είναι κάτοχος δύο δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ και διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, μία στο Δήμο Λαρισαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών και ενός αγοριού, και μία στο Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφανίζεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.

Μάλιστα, με αυτές τις οικογενειακές μερίδες φαίνεται η 40χρονη μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, το έτος 1993 (από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο), να έχει γεννήσει τρία παιδιά και σε ακόλουθο χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών (από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995) να έχει γεννήσει άλλα τρία παιδιά.

Όσον αφορά στον 39χρονο, προκύπτει ότι αυτός διατηρεί και τρίτη οικογενειακή μερίδα στον Δήμο Φαρσάλων, στην οποία εμφαίνεται ως πατέρας ακόμη τεσσάρων παιδιών. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι δύο Ρομά κατάφεραν να εκδώσουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) με τα στοιχεία του ανήλικου κοριτσιού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.