Πρόωρες εκλογές την Κυριακή στο Λουξεμβούργο

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, πρόωρα για πρώτη φορά από το 1960. Τις εκλογές προκάλεσε η απόφαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παραιτηθεί, λόγω σκανδάλου παρακολουθήσεων. Ο ίδιος πάντως διεκδικεί και πάλι την πρωθυπουργία.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, πρόωρα για πρώτη φορά από το 1960. Τις εκλογές προκάλεσε η απόφαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παραιτηθεί, λόγω σκανδάλου παρακολουθήσεων. Ο ίδιος πάντως διεκδικεί και πάλι την πρωθυπουργία.

Στην περίπτωση που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν καταφέρει και πάλι να ηγηθεί κυβέρνησης συνεργασίας ίσως αυτό να τον οδηγήσει στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ άλλα σενάρια κάνουν λόγο υποψηφιότητας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Μεγάλο Δουκάτο έχει το υψηλότερο ΑΕΠ της ΕΕ. Ο κατώτατος μισθός είναι 1.921 ευρώ το μήνα και το όριο της φτώχειας έχει καθοριστεί στα 1.639 ευρώ.

Ωστόσο το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο το 2012 και η ανεργία έφθασε το καλοκαίρι σχεδόν στο 7% του ενεργού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό μεταξύ των νέων ανέρχεται σε 19%.

Παράλληλα το εκπαιδευτικό σύστημα δεν καταφέρνει να εκπαιδεύσει επαρκώς πολύ εξειδικευμένους εργαζόμενους, γεγονός που υποχρεώνει τους εργοδότες να αναζητούν ένα μέρος του εργατικού δυναμικού τους στο εξωτερικό.

Περίπου 150.000 άνθρωποι περνούν κάθε μέρα τα σύνορα για να εργασθούν στο Λουξεμβούργο, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς είναι Γάλλοι και περίπου 40.000 είναι Βέλγοι.

Η πολιτική σταθερότητα υπήρξε ανέκαθεν το μεγάλο πλεονέκτημα της μικροσκοπικής αυτής χώρας. Κυρίαρχο στην πολιτική ζωή είναι το κόμμα από το οποίο προέρχεται και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο μακροβιότερος (από το 1995) πρωθυπουργός στην ΕΕ.

Το κεντροδεξιό CSV του Γιούνκερ υπήρξε ανέκαθεν ο βασικός κορμός των κυβερνητικών συνασπισμών και κύριος «τροφοδότης» πρωθυπουργών του Μεγάλου Δουκάτου.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο άλλοτε πρόεδρος της Κομισιόν Γκαστόν Τορν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1970 και προέρχεται από το φιλελεύθερο DP, το τρίτο σε δύναμη κόμμα.

To δεύτερο σε δύναμη κόμμα είναι το σοσιαλδημοκρατικό LSAP, από το οποίο προέρχεται ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν και ο υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου Ετιέν Σνάιντερ.

Είναι το κόμμα το οποίο απέσυρε τη στήριξή του από την κυβέρνηση Γιούνκερ με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι εφόσον το κόμμα του Γιούνκερ έρθει πρώτο, τότε θα σχηματίσει κυβέρνηση πιθανότητα με το μικρότερο DP.

Αν πάλι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε υπάρχει και η πιθανότητα κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών με το DP και τους Πράσινους, οι οποίοι επίσης εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και η όποια κυβέρνηση συγκροτηθεί ίσως δεν έχει την πολυπόθητη σταθερότητα του παρελθόντος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.