«Θα μείνουν κτίρια χωρίς εργαζομένους και έργο»

Προβληματισμένοι για το μέλλον τους αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους επειδή - πέρα από τις δουλειές τους - θεωρούν ότι κινδυνεύει η ύπαρξη των μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας εμφανίζονται οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Προβληματισμένοι για το μέλλον τους αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους επειδή –πέρα από τις δουλειές τους –θεωρούν ότι κινδυνεύει η ύπαρξη των μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας εμφανίζονται οι διοικητικοί υπάλληλοι.

«Αν μαθαίνατε σε μια ιδιωτική εταιρεία ότι θα απολυθεί το μισό προσωπικό, τι θα υποθέτατε· ότι θα πάει καλύτερα ή ότι θα κλείσει;».
Η αποστροφή είναι του κ. Κωνσταντίνου Μπάσιου, διοικητικού υπαλλήλου σε ινστιτούτο που υπάγεται στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, «το οποίο λειτουργεί υποχρηματοδοτούμενο, από έναν καθηγητή και έναν υπάλληλο» όπως λέει. «Η απόλυση των μισών υπαλλήλων στα τρία μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας ουσιαστικά σημαίνει ότι το κράτος αρνείται τη συνταγματική του υποχρέωση να χρηματοδοτεί την ανώτερη παιδεία. Την ίδια στιγμή, ακόμη και ιδρύματα που δεν είχαν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά τους προγράμματα, όπως το Πάντειο, προχώρησαν πολύ πρόσφατα σε μια τέτοια κίνηση».

«Στο ιστορικό αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήταν υποστελεχωμένο, εργαζόμαστε τέσσερα άτομα· όλοι είμαστε στη λίστα της διαθεσιμότητας. Αν τελικά απολυθούμε, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο επισκέπτονται δεκάδες φοιτητές, ερευνητές, ιστορικοί, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει»
σημειώνει η κυρία Χάιδω Μπάρκουλα. «Ηδη πάρα πολλοί συνάδελφοι που έχουν υποστεί μειώσεις μισθών βάζουν από την τσέπη τους για να καλύψουν τις ανάγκες σε γραφική ύλη κ.ά.» συμπληρώνει.

«Ακούμε συνεχώς για τα πανεπιστήμια που είναι κλειστά. Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι και να έληγε αύριο η απεργία, να εφαρμοζόταν η διαθεσιμότητα και τελικά να απολύονταν οι υπάλληλοι, τα πανεπιστήμια θα παρέμεναν πάλι κλειστά. Θα έχουμε βιβλιοθήκες χωρίς βιβλιοθηκονόμους, εργαστήρια χωρίς τεχνικούς, πανεπιστήμια που θα είναι απλά τοίχοι»
σχολιάζει από την πλευρά της η κυρία Αφροδίτη Αυγέρη, διοικητική υπάλληλος εδώ και οκτώ χρόνια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί της, πιστεύει ότι τα λεγόμενα των διοικητικών υπαλλήλων δεν προβάλλονται και δυσφημούνται από την κυβέρνηση. «Ολο το διάστημα της απεργίας έχουμε φροντίσει για προσωπικό ασφαλείας σε σημαντικά σημεία, όπως ο server του πανεπιστημίου. Επιπλέον, έχουμε συστήσει απεργιακή επιτροπή που εξετάζει και φροντίζει να δώσει λύση σε επείγοντα ζητήματα, όπως π.χ. το να μη χαθούν υποτροφίες για το πρόγραμμα Erasmus».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.