Στον επενδυτικό χάρτη ξανά η Ελλάδα

Τη μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού διαπίστωσαν οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με αφορμή την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Τη μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού διαπίστωσαν οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με αφορμή την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Από τις επαφές που πραγματοποίησαν με τους επικεφαλής κορυφαίων πιστωτικών ιδρυμάτων, με εκπροσώπους funds και με θεσμικούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας προκύπτει ότι η εγχώρια αγορά έπειτα από πολύ καιρό βρίσκεται ξανά πολύ ψηλά στη λίστα των οικονομιών με προοπτική υψηλών αποδόσεων.

Η σημαντική βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό διαφάνηκε στις συναντήσεις που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος τόσο με ανώτερα κλιμάκια του ΔΝΤ όσο και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock Λόρενς Φινκ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε εντυπωσιασμένος με την πολιτική βούληση της Αθήνας να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ο επικεφαλής της εγχώριας νομισματικής αρχής παρουσίασε την πρόοδο που έχει καταγράψει η οικονομία, καθώς και τις προβλέψεις του για την πορεία των ελληνικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

«Η εμπιστοσύνη της διεθνούς οικονομικής κοινότητας προς την Ελλάδα και τις προοπτικές της επανακτάται σταδιακά αλλά σταθερά»
επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Πέτρος Χριστοδούλου. «Σε περισσότερες από 20 συναντήσεις που είχα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ, με θεσμικούς φορείς, τράπεζες και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (institutional funds), γενική ήταν η αποδοχή ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ κοντά στην αφετηρία που θα την οδηγήσει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης» δηλώνει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, «η αλλαγή του κλίματος είναι εμφανής. Προφανώς σε εμάς εναπόκειται η ευθύνη να μετουσιώσουμε σε έργο τις προσδοκίες των αγορών».
Για «εντυπωσιακά καλό κλίμα» στις συναντήσεις που είχε κάνει λόγο και ο Νίκος Καραμούζης, διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στις ΗΠΑ. «Το βασικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι κατατάσσεται στις αναδυόμενες αγορές και την ίδια στιγμή διαθέτει σταθερό νόμισμα» τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας πως πρόκειται για έναν συνδυασμό μοναδικό σε αυτή τη συγκυρία στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Οπως εξηγεί ο κ. Καραμούζης, πλέον στις συζητήσεις που γίνονται με υποψήφιους επενδυτές ελάχιστα τίθεται το ζήτημα του Grexit, ενώ ούτε ο πολιτικός κίνδυνος φαίνεται να αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο τοποθέτησης στην ελληνική αγορά.
Τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, εφόσον υπήρχε η αντίστοιχη προσφορά τίτλων, θα ήταν δυνατή η άμεση προσέλκυση κεφαλαίων της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ από το εξωτερικό. «Δεδομένων των προβλέψεων για διατήρηση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών, οι αποδόσεις που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας σε ευρώ, εφόσον επαληθευτεί το σενάριο της ανάκαμψης, είναι αξιοσημείωτες» υπογραμμίζει κορυφαίος τραπεζίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πλέον την Ελλάδα έχουν αρχίσει να «κοιτούν» πιο μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχήματα, όταν ως πριν από λίγους μήνες έκθεση σε ελληνικό κίνδυνο είχαν κυρίως hedge funds.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.