Προς κυβέρνηση Χριστιανοδημοκράτες – Σοσιαλδημοκράτες

Οι Γερμανοί μίλησαν στην κάλπη, τα κόμματα βολιδοσκόπησαν το ένα την στάση του άλλου και, όπως αναμενόταν, το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν μεταξύ τους προγραμματικές συνομιλίες για σχηματικό κυβέρνησης.

Οι διαβουλεύσεις διαφαίνονται μεν δύσκολες και ενδεχομένως μακρόσυρτες, όμως, όσο κι αν είναι δεδομένο ότι τα πνεύματα θα οξυνθούν, οι οιωνοί είναι καλοί -μέχρι, τουλάχιστον, να φτάσει η συμφωνία στη βάση των στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για έγκριση.

Ο τρίτος και καταλητικός γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU και CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κράτησε πολύ λίγες ώρες και τα δύο στρατόπεδα ανακοίνωσαν το πρώτο «ταίριαγμα»: Αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για να καταρτίσουν την προγραμματική συμφωνία συγκυβέρνησης.

Η συνάντηση κράτησε μάλλον τόσο λίγο επειδή η δουλειά είχε γίνει στην προηγούμενη συνάντηση της Δευτέρας: Σε εκείνη την οκτάωρη συνάντηση, οι διαφωνίες έφτασαν στο επίπεδο αντεγκλήσεων και οι αντιπροσωπείες έφυγαν τα μεσάνυχτα με μοναδικό αποτέλεσμα ότι καταγράφηκε που βρίσκονται τα χαρακώματα.

Το κλίμα αυτό, αναπόφευκτα, θα επανέρθει στις συναντήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη, επειδή ο γάμος CDU/CSU και SPD δεν έρχεται από έρωτα, αλλά από ανάγκη. Αυτό που επιτάσσει η ανάγκη και δεν εμποδίζει η πλήρης αδιαλλαξία από καμία πλευρά αναγνώρισαν «ομόφωνα» τα στελέχη του SPD που βρίσκονταν στη συνάντηση της Πέμπτης, όπως είπε ο επικεφαλής των Σοσιλαδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ -δηλαδή και η ισχυρότερη μέχρι τώρα ηγετική αντίθετη φωνή, η Χάνελορε Κραφτ.

Η Κραφτ είχε εμπλακεί σε έναν μίνι καβγα την Δευτέρα με τον Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γγ του CSU, πίσω από τις κουρτίνες της Κοινοβουλευτικής Εταιρείας και μακριά από τους φακούς των φωτορεπόρτερ. Την Πέμπτη, βγήκε μαζί με τον Ντόμπριντ στο μπαλκόνι του κτιρίου, χαμογελώντας και κρατώντας το χέρι του (φροντίζοντας να φαίνεται στις φωτογραφίες): Δίνοντας και αυτή την συναίνεσή της σε άνοιγμα συνομιλιών, συνδέει, όπως και ο Γκάμπριελ, την τύχη της με την πρόταση για συνεργασία -εκτός εάν η έκβαση των συνομιλιών από εδώ και πέρα δεν την ικανοποιήσει.

Τα θέματα και η τελική κρίση από το SPD

Τα δύο στρατόπεδα καταρτίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες των συνομιλιών για τη διαπραγμάτευση, με συζητήσεις σε δώδεκα μέτωπα από ξεχωριστές ομάδες υπό την καθοδήγηση των ηγεσιών. Ως δυσκολότερο θέμα στη διαμάχη έχει αναδειχθεί ο κατώτατος μισθός.

Το SPD θα επιμείνει στη θέση του για θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου 8,50 ευρώ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όρος που τέθηκε ξανά και την Πέμπτη ως κρίσιμος για την τελική συμφωνία. Η πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών έχει ήδη δείξει προθυμία για κάποια παραχώρηση, χωρίς να είναι εντελώς σίγουρο σε τι βαθμό η τελική, μεικτή πρόβλεψη θα ικανοποιεί το SPD, με τα CDU/CSU να επιμένουν πως δεν πρέπει «να τεθούν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας».

To πόση σημασία έχει το ζήτημα δείχνει και η παρέμβαση παραγόντων της γερμανικής οικονομίας, με πρώτο το γερμανικό ίδρυμα DIW, που έσπευσαν να επισημάνουν τον κίνδυνο «μείωσης θέσεων εργασίας», εφιστώντας επίσης την προσοχή της γερμανικής κοινής γνώμης ότι περίπου 17% των Γερμανών αμοίβονται με κάτω από 8,5 ευρώ την ώρα (μεγάλο μέρος τους στα πρώην ανατολικά κρατίδια).

Η πορεία προς την εξεύρεση κοινού εδάφους όμως δεν φαίνεται να απειλείται ενώ ανάλογα θετική είναι η αφετηρία και στα υπόλοιπα θέματα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες εξαρχής δίσταζαν λιγότερο λόγω πολιτικών διαφορών όσο λόγω του φόβου να «εκ-μερκελιστούν», όπως χαρακτηριστικά γράφει η Sueddeutsche Zeitung, με πολιτικές επιπτώσεις ανάλογες του πρώτου Μεγάλου Συνασπισμού με την Μέρκελ (2005-09), που κατέληξε και στο εκλογικό Βατερλώ προ τετραετίας.

Αυτό είναι και το πρώτο εμπόδιο που θα συναντήσει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αυτό το Σαββατοκύριακο, οπότε και γίνεται η πρώτη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των ηγετικών στελεχών του SPD. Εκεί, η ομάδα που συνομιλούσε με την Μέρκελ, θα εισηγηθεί «ομόφωνα» το άνοιγμα συνομιλιών για προγραμματική συμφωνία.

Η συνάντηση αναμένεται μεν να είναι έντονη, αλλά να δώσει και το πράσινο φως. Το ζήτημα είναι πώς θα αποτιμήσει το σύνολο της βάσης των στελεχών του SPD την τελική συμφωνία, την οποία και ο Γκάμπριελ έχει προαναγγείλει πως θα φέρει σε εσωκομματική κάλπη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.