Η έκβαση της μάχης στο Κογκρέσο για το όριο δανεισμού και τον προϋπολογισμό έληξε με σαφή νίκη των Δημοκρατικών και του Ομπάμα προσωπικά, που πέρασαν τη θύελλα χωρίς να κάνουν παρά προσχηματικές παραχωρήσεις στους Ρεπουμπλικανούς.
Οι Ρεπουμπλικανοί από την άλλη, χωρισμένοι μεταξύ των μετριοπαθών και των «γερακιών» του Tea Party, μετρούν τις ζημιές τους αλλά οι απόψεις διίστανται για το εάν η ήττα θα τους εξαναγκάσει σε υποχώρηση ή εάν θα γαλβανίσει τους ακραίους.
Η απάντηση θα δοθεί στους επόμενους μήνες. Η ενδιάμεση συμφωνία που ψηφίστηκε στο Καπιτώλιο την Πέμπτη, την ύστατη δηλαδή στιγμή, είναι προσωρινή: Το όριο δανεισμού αυξήθηκε σε επίπεδα που επαρκούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού είναι εξασφαλισμένη μέχρι τον Φεβρουάριο.
Οι δύο πλευρές στο Καπιτώλιο πρέπει λοιπόν ενδιάμεσα να καταλήξουν σε συμφωνία για όλα τα θέματα που συνθέτουν τη μάχη για τα οικονομικά των ΗΠΑ.
Το Κογκρέσο, χωρισμένο σε μία Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και σε μία Βουλή που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη χαοτική δυναμική που επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Και αυτή περιπλέκεται με τον διχασμό της πλειοψηφίας στη Βουλή: Στην τελική ψηφοφορία, το μεγαλύτερο μέρος είπε «όχι» -μόλις 87 από τους 231 βουλευτές πειθάρχησαν στο κάλεσμα του Τζον Μπένερ και του αρχηγού της ομάδας τους, Έρικ Κάντορ.
Οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν τη μάχη που οι ίδιοι ξεκίνησαν επειδή δεν κατάφεραν στο τέλος να επιβάλουν κανένα σοβαρό ανάχωμα στη μεταρρύθμιση του συστήματος περίθαλψης (το Obamacare). Το Tea Party εντός των Ρεπουμπλικανών έχασε επειδή πήρε μέχρι το τέλος μαζί του την πλειονότητα των βουλευτών της πλειοψηφίας και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε -ούτε με το φόβητρο της χρεοκοπίας- να πιέσει τους Δημοκρατικούς σε παραχωρήσεις.
Η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή έχασε διπλά -επειδή και απέτυχε να ελέγξει τους βουλευτές της και χρειάστηκε να στραφεί στους βουλευτές της αντίπαλης πλευράς, των Δημοκρατικών, για αρθεί το αδιέξοδο.
Όλοι στην Ουάσινγκτον αμφιβάλλουν για το εάν το Tea Party «πήρε το μάθημά του» μετά την αποτυχία του στη συνεχή επιχείρησή του περισσότερο να μπλοκάρει απλά τους Δημοκρατικούς από το να προχωρά την ατζέντα των Ρεπουμπλικανών.
Ο πρώην βουλευτής του κόμματος Τόμας Ντέιβις περιέγραψε στους New York Times λακωνικά αλλά εύστοχα την κατάσταση: «Από την στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί ηττήθηκαν, η πίεση σε αυτούς να μείνουν ανυποχώρητοι και να μην νικηθούν ξανά μεγαλώνει» είπε. Οι Ρεπουμπλικανοί, είπε, υποτίμησαν τον Ομπάμα, αλλά και τους επόμενους μήνες ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει -παρά την ενίσχυσή του- να φανεί πιο ανοικτός και «να μάθει να δίνει μερικές νίκες στον Μπένερ.
Το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει απαντηθεί το ερώτημα εάν η Ουάσινγκτον απλά ανέβαλε την Πέμπτη το πρόβλημα για λίγους μήνες ή εάν παραμένει σε έναν φαύλο κύκλο επαναλαμβανόμενων κρίσεων εξαιτίας των «ακραίων» του Tea Party. «Ελπίζω πως δεν θα φτάσουμε στην ενδεκάτη ώρα και την επόμενη φορά» είπε ενδεικτικά ο Μπαράκ Ομπάμα τα μεσάνυχτα προς Πέμπτη.