Τους βιολογικούς γονείς και την ταυτότητα του 4χρονου ξανθού κοριτσιού με τα πράσινα μάτια που βρέθηκε κλειδωμένο μέσα σε δωμάτιο σε οικία Ρομά στα Φάρσαλα αναζητούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στη Λάρισα ενώ στο πλαίσιο της έρευνας, με εντολή εισαγγελέα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του παιδιού.
Οι έρευνες της αστυνομίας για την υπόθεση του 4χρονου κοριτσιού συνεχίζονται προς κάθε κατέυθυνση, ενώ συνεργασία υπάρχει και με την Ίντερπολ καθώς εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ύπαρξης διεθνούς κυκλώματος αρπαγής ανηλίκων.
Οι έρευνες συνεχίζονται και σε σχέση με τα υπόλοιπα 14 παιδιά του ζευγαριού. Ο 40χρονος και η 39χρονη θα απολογηθούν τη Δευτέρα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πως δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ακριβής ηλικία του εάν γεννήθηκε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και για αυτό έχει ζητηθεί συνδρομή και ξένων Αρχών. Επίσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι Ρομά να είναι μέλη κυκλώματος αγοραπωλησίας βρεφών.
Το παιδί φιλοξενείται προσωρινά στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Μετά από εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επικοινώνησε με τον Κ.Γιαννόπουλο, πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» και δεσμεύτηκε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την υποστήριξη του ανήλικου κοριτσιού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «στο πλαίσιο της προχθεσινής (την Τετάρτη) αστυνομικής επιχείρησης στον καταυλισμό Ρομά των Φαρσάλων και κατά τη διάρκεια νομότυπης έρευνας στην οικία δύο ημεδαπών, ενός 39χρονου και μιας 40χρονης, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι μαζί τους διέμενε ένα ανήλικο κορίτσι, ηλικίας τεσσάρων ετών περίπου».
Σχετικά με τα χαρακτηριστικά του παιδιού σημειώνεται πως έχει λευκή χροιά δέρματος, ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια, «χαρακτηριστικά που διαφοροποιούνται πλήρως από αυτά των ανωτέρω, που φέρονται ως γονείς του».
Οι δύο Ρομά οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και κατά τη διάρκεια της ανάκρισή τους, όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., παρουσίαζαν συνέχεια διαφορετικούς ισχυρισμούς σχετικά με την απόκτηση του παιδιού και έτσι έπειθαν ολοένα περισσότερο τους αστυνομικούς ότι δεν είναι δικό τους παιδί το οποίο φώναζαν «Μαρία».
Όπως είπαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. το ζευγάρι έπεφτε σε αντιφάσεις λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι αρχικά ότι είναι δικό τους παιδί, μετά ότι το βρήκαν σε σουπερ-μαρκετ και μετά ότι το πήραν από αλλοδαπό.
Στη συνέχεια έγιναν εξετάσεις DNA και προέκυψε ότι δεν προκύπτει κληρονομική συμβατότητα, μεταξύ των γενετικών στοιχείων της ανήλικης και των γενετικών στοιχείων του 39χρονου και της 40χρονης.
Από την έρευνα των αστυνομικών διαπιστώθηκε πως οι δυο Ρομά το 2009 αφαίρεσαν, υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το κορίτσι από τους βιολογικούς γονείς του, ενώ χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα εξέδωσαν από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων τη ληξιαρχική πράξη γέννησης – βάπτισής του.
Επιπλέον, ερωτηματικά προκαλεί στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση πως η 40χρονη είναι κάτοχος δύο δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ και διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες , μία στον Δήμο Λαρισαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών και ενός αγοριού, και μία στο Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφανίζεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.
Μάλιστα, με αυτές τις οικογενειακές μερίδες φαίνεται η 40χρονη μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, το έτος 1993 (από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο), να έχει γεννήσει τρία παιδιά και σε ακόλουθο χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών (από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995) να έχει γεννήσει άλλα τρία παιδιά.
Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ο φάκελος της υπόθεσης θα παραμείνει ανοιχτός καθώς πρέπει να διερευνηθεί που βρίσκονται τα άλλα παιδιά καθώς στον οικισμό υπήρχαν ένα αγοράκι και άλλα δυο κοριτσάκια εκτός της «Μαρίας».
Όσον αφορά στον 39χρονο, προκύπτει ότι αυτός διατηρεί και τρίτη οικογενειακή μερίδα στον Δήμο Φαρσάλων, στην οποία εμφαίνεται ως πατέρας ακόμη τεσσάρων παιδιών.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι δύο Ρομά κατάφεραν να εκδώσουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) με τα στοιχεία του ανήλικου κοριτσιού.
Σε βάρος του ζευγαριού, που συνελήφθη, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.
Στο κορίτσι παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης, ύστερα από αίτημα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, εκδόθηκε διάταξη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, με την οποία αφαιρέθηκε προσωρινά η επιμέλεια της ανήλικης από τους δύο Ρομά και το κορίτσι χθες, Πέμπτη, παραδόθηκε στο σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Ύστερα από προφορική εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του κοριτσιού και παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε να τηλεφωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2410 683171 και 2410 683184-5 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.
Ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων
Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Αθηναίων τονίζει πως «η υπόθεση του μικρού κοριτσιού που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά, με ληξιαρχική πράξη γέννησης που εκδόθηκε από τον δήμο Αθηναίων, καταδεικνύει το εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο, στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού, ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου».
Ο Δήμος Αθηναίων, σημειώνεται επίσης, θα αναμένει την πιστοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών «περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη, η οποία φέρεται να είναι προϊόν ψευδών βεβαιώσεων».
Σχολιάζοντας το θέμα, κάνει λόγο για τρομακτική ομοιότητα με την υπόθεση της μικρής Μαντλίν από το Λέστερ που χάθηκε μυστηριωδώς το 2007 στην Πορτογαλία σε ηλικία 3 ετών.