Οταν οι υπουργοί θρέφουν το τέρας της γραφειοκρατίας

Από τα σύννεφα έπεσαν εξαγωγείς και εμπειρογνώμονες όταν πληροφορήθηκαν τη δομή του νέου φορέα εξαγωγικού εμπορίου και επενδύσεων που πρόκειται να αντικαταστήσει τον ΟΠΕ και το Invest in Greece.

Από τα σύννεφα έπεσαν εξαγωγείς και εμπειρογνώμονες όταν πληροφορήθηκαν τη δομή του νέου φορέα εξαγωγικού εμπορίου και επενδύσεων που πρόκειται να αντικαταστήσει τον ΟΠΕ και το Invest in Greece. Οι μεν εμπειρογνώμονες δεν μπορούσαν να φανταστούν τη δυναμική της ελληνικής γραφειοκρατίας και μικροπολιτικής, ενώ οι εξαγωγείς ήλπιζαν ότι η κυβερνητική ρητορική κατά της γραφειοκρατίας θα είχε αποτέλεσμα. Και οι δύο διαψεύστηκαν. Και πλέον η συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Εξωτερικών και του πρωθυπουργικού Γραφείου βασίζεται σε «μνημόνια συνεργασίας» και σε διυπουργικές συντονιστικές επιτροπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ήταν τέτοια η απογοήτευση που ένιωσαν οι ολλανδοί εμπειρογνώμονες όταν το πληροφορήθηκαν –δούλευαν το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο και υπέβαλαν, περίπου για ενάμιση χρόνο –ώστε το χαρακτήρισαν «έκτρωμα»!
Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγείς το θεωρούν «μια τρύπα στο νερό» το οποίο και δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα –οι βορειοελλαδίτες εξαγωγείς παραμένουν παγερά αδιάφοροι για την τύχη του ΟΠΕ, από τη στιγμή που ναυάγησε η προσπάθεια που κατέβαλαν για τη συγχώνευσή του με τη ΔΕΘ.
Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, μέχρι και σήμερα ο ΟΠΕ –το 2012 ήταν κερδοφόρος κατά 2,5 εκατ. ευρώ –που ασχολείται με την υποστήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας και ο Invest in Greece που ασχολείται με τη διευκόλυνση της ξένης επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, με περίπου 30 υπαλλήλους ο καθένας στο δυναμικό του, ανήκουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και είναι στην ευθύνη του υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη.
Στο υπουργείο Εξωτερικών ανήκουν οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις και φυσικά ο κλάδος των εμπορικών ακολούθων, που ανήκει στην ευθύνη του υφυπουργού κ. Δημήτρη Κούρκουλα. Η δημιουργία της νέας Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου τα πράγματα.
Οι ολλανδοί εμπειρογνώμονες προτείνουν την ενοποίηση των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών που ανήκουν στα δύο υπουργεία και την ένταξη του νέου φορέα είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε στο υπουργείο Εξωτερικών είτε απευθείας στον Πρωθυπουργό.
Ο σχεδιασμός των Ολλανδών ναυάγησε διότι: αν ο νέος φορέας εντασσόταν στο υπουργείο Ανάπτυξης, πρώτον, οι εμπορικοί ακόλουθοι –πρόκειται για τον πιο ταλαιπωρημένο κλάδο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης την τελευταία 25ετία, έχει αλλάξει τρία υπουργεία –δεν ήθελαν να φύγουν από το υπουργείο Εξωτερικών και να μεταφερθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης για οικονομικούς λόγους και, δεύτερον, ο υφυπουργός κ. Κούρκουλας δεν ήταν διατεθειμένος να «αποποιηθεί» τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.
Αν ο φορέας εντασσόταν στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός κ. Μηταράκης επ’ ουδενί λόγω ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει τις «φτωχικές» αρμοδιότητες που του έχει εκχωρήσει ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, για τις οποίες δεν είχε πάψει να «γκρινιάζει» επί μήνες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012. Επί της ουσίας δεν θα είχε λόγο ύπαρξης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ή θα έπρεπε ο κ. Χατζηδάκης να του εκχωρήσει άλλες αρμοδιότητες, κάτι για το οποίο δεν θα ήταν ευτυχής.
Για να μη συμβούν λοιπόν όλα αυτά δημιουργείται η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου με βάση τους 60 υπαλλήλους των δύο φορέων, οι οποίοι εν συνεχεία θα αξιολογηθούν –και δεν αποκλείεται αρκετοί από αυτούς να απομακρυνθούν –και πρόκειται να προσληφθούν τουλάχιστον άλλοι 80. Ο νέος οργανισμός δεν θα υπερβαίνει τους 140 υπαλλήλους. Με βάση τους σχεδιασμούς του κ. Μηταράκη όλα αυτά θα γίνουν το 2014, πιθανόν στο πρώτο εξάμηνο.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 17 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.