Ιράν-Βρετανία: Συμφώνησαν να διορίσουν επιτετραμμένους

Επιτετραμμένους αποφάσισαν να διορίσουν σε δύο εβδομάδες από σήμερα το Ιράν και η Βρετανία κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών στη Γενεύη, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα).

Η απόφαση ελήφθη κατά την συνάντηση που είχαν ο ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη και την Αμερική Μοχαμάντ Ταχτ Ραβανσί και ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Σάιμον Γκας.

Το Λονδίνο είχε κλείσει την πρεσβεία του στην Τεχεράνη μετά την έφοδο στο κτίριο της διπλωματικής της αποστολής στα τέλη του 2011 ισλαμιστών πολιτοφυλάκων που διαμαρτύρονταν μετά την ανακοίνωση νέων βρετανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος. Η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Λονδίνο είχε επίσης κλείσει.

Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν είχαν διακόψει επισήμως τις διπλωματικές τους σχέσεις. Το Ομάν εκπροσωπεί σήμερα τα ιρανικά συμφέροντα στη Βρετανία και η Σουηδία εκπροσωπεί τα βρετανικά συμφέροντα στο Ιράν.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ είχε ανακοινώσει στις 8 Οκτωβρίου τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την ανταλλαγή των επιτετραμμένων με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι δύο χώρες υιοθέτησαν μια πολιτική επαναπροσέγγισης μετά την εκλογή τον Ιούνιο του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί και μια πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ουίλιαμ Χέιγκ και του ιρανού ομολόγου Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο δεν μπορούν επί του παρόντος να διορίσουν πρεσβευτές λόγω του νόμου που ψηφίστηκε στο ιρανικό κοινοβούλιο στα τέλη του 2011 που υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο επιτετραμμένων.

Στη Γενεύη συνεχίζονται για δεύτερη και τελευταία ημέρα οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το Ιράν έβαλε στο πακέτο των προτάσεων προς του Έξι την εφαρμογή συμπληρωματικού πρωτοκόλλου που προβλέπει τη διενέργεια αιφνιδιαστικών επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Το συμπληρωματικό πρωτόκολλο επιτρέπει ενισχυμένες και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις της IΑΕΑ και υποχρεώνει την ενδιαφερόμενη χώρα να γνωστοποποιεί όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικασίες του κύκλου επεξεργασίας του πυρηνικού καυσίμου.

Η εφαρμογή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου ήταν μία από τις απαιτήσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι προς το Ιράν ως ένδειξη καλής θέλησης στις διαπραγματεύσεις. Τόσο οι αποφάσεις της IAEA, όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτούν επίσης την υπογραφή από την Τεχεράνη του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.