Μολονότι ήδη στη Γαλλία και στη Σουηδία «ψηφίζουν» την Ελλάδα ως την «προτιμότερη αντίπαλο» για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου (15-19 Νοεμβρίου), το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατά την τελευταία δεκαετία αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος είναι. Οι μόλις τέσσερις ήττες που έχει υποστεί κατά την τριετή παρουσία του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού κ. Φερνάντο Σάντος καταδεικνύουν του λόγου το αληθές, όπως επίσης και η συμμετοχή σε τρία σερί Euro (2004, 2008 και 2012) αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το 2010, όπου μάλιστα είχε προκριθεί και πάλι μέσω αγώνων πλέι οφ ξεπερνώντας το εμπόδιο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την κατάταξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως το μεσημέρι της 17ης Οκτωβρίου, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ρουμανία και η Ισλανδία θα τοποθετηθούν στο γκρουπ των λεγόμενων «ανίσχυρων» ομάδων και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, πέραν της Ελλάδας, μία εκ των Πορτογαλίας, Κροατίας και Ουκρανίας που θεωρούνται, βάσει βαθμολογίας, «ισχυρές» (η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στη Ζυρίχη).
Γαλλία: Οι Τρικολόρ φαίνεται ότι αποτελούν την ομάδα που δεν επιθυμούν οι περισσότεροι έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές. Δεν είναι μόνο το ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και τα δύο Euro που βρίσκονται στη συλλογή τους αλλά και η παρουσία στο ρόστερ τους παικτών που αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη και σε πανίσχυρες ομάδες. Με προπονητή τον άλλοτε αρχηγό της Εθνικής Ντιντιέ Ντεσάμπ, οι Γάλλοι συνεχίζουν να μην πείθουν, παρά το… ιλουστρασιόν ρόστερ που διαθέτουν με αστέρια όπως ο Ριμπερί της Μπάγερν Μονάχου, ο Ζιρού της Αρσεναλ, ο Γιορίς της Τότεναμ, ο Πογκμπά της Γιουβέντους κ.ά. Παραμένουν όμως πανίσχυροι…
Σουηδία: Με τον απρόβλεπτο αλλά ταλαντούχο Ιμπραχίμοβιτς ως αιχμή του δόρατος οι Σουηδοί αποτελούν έναν ακόμη αντίπαλο προς αποφυγήν για την Ελλάδα. Στην τεχνική ηγεσία της ομάδας βρίσκεται ο Ερικ Χάμρεν, ο οποίος έχει χτίσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη ομάδα με βάση της την εξαιρετική τετράδα των χαφ Ελμ, Λάρσον, Σβένσον και Λάρσον, ενώ στην επίθεση πέραν του Ζλάταν υπάρχουν και οι Ελμάντερ και Κασάνικλιτς.
Ρουµανία: Επειτα από αρκετά χρόνια η άλλοτε σπουδαία των Ρουμάνων ποδοσφαιρική σχολή διεκδικεί το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο με μια ιδιαίτερα αξιόμαχη ομάδα. Στο πόστο του προπονητή βρίσκεται ο Βίκτορ Πιτούρκα, ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχει αναδείξει η χώρα, ενώ το δυναμικό της, πέραν του επικίνδυνου επιθετικού Μαρικά, στελεχώνουν και δύο «δικοί» μας, ο Λάζαρ του ΠΑΟΚ και ο Γκοϊάν του Αστέρα Τρίπολης. Μολονότι οι Ρουμάνοι «μοιάζουν» ιδανικοί αντίπαλοι για την Ελλάδα, μπορεί να αποβούν και άκρως επικίνδυνοι, δεδομένου ότι η παράδοση είναι συντριπτικά με το μέρος τους στις μεταξύ μας αναμετρήσεις.
Ισλανδία: «Δαγκωτό» ψηφίζουν οι έλληνες διεθνείς τους αποκαλούμενους «ψαράδες» ως ιδανικότερη αντίπαλο για τα επερχόμενα μπαράζ. Μήπως όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα; Η Ισλανδία, που για πρώτη φορά στην ιστορία της φτάνει τόσο κοντά στην πρόκριση σε μια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, διαθέτει (πιθανώς) ό,τι καλύτερο έχει βγάλει ποτέ το ποδόσφαιρο της χώρας και θα παλέψει μέχρι «τελευταίας ρανίδας του αίματός της» για την πρόκριση στα γήπεδα της Βραζιλίας. Με προπονητή τον Σουηδό Λαρς Λάγκερμπακ, κορυφαίο παίκτη τον μεσοεπιθετικό της Τότεναμ Σίγκουρντσον και «παλιά φρουρά» τον άλλοτε σουπερστάρ, 35άρη πια Εϊντουρ Γκουντγιόνσεν, οι «Βίκινγκς» δεν πρέπει να υποτιμηθούν…
HeliosPlus