Ίδρυμα Νιάρχος: Σίτηση και διατροφή για επιπλέον 50.000 μαθητές

Επεκτείνεται σε 50.000 μαθητές δημόσιων σχολείων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και περισσότερα από 300 σχολεία πανελλαδικά το πρόγραμμα «σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, «Prolepsis»

Επεκτείνεται σε 50.000 μαθητές δημόσιων σχολείων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και περισσότερα από 300 σχολεία πανελλαδικά το πρόγραμμα «σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, «Prolepsis»
Όπως ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο, ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου η διανομή μικρογευμάτων σε σχολεία στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία και την Πάτρα.
Το πρόγραμμα υλοποιείται για τρίτο συνεχές σχολικό έτος και εφέτος θα καλύψει τις ανάγκες 50.000 μαθητών σε περισσότερα από 300 δημόσια σχολεία της ελληνικής επικράτειας. Για το πρόγραμμα αυτό, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε νέα δωρεά ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, η ένταξη των σχολείων βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την κάλυψη ακόμη περισσότερων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών.
Όλοι οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λαμβάνουν καθημερινά δωρεάν ένα υγιεινό μικρογεύμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις διατροφικές ανάγκες τους. Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, το πρόγραμμα αυτό, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε 163 σχολεία και 25.349 μαθητές, σε κοινωνικά ευπαθείς περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας. Από τον Οκτώβριο του 2012 ως τον Απρίλη του 2013 διανεμήθηκαν συνολικά 2.025.354 γεύματα, αντίστοιχος αριθμός φρούτων και 1.245.152 μερίδες γάλακτος καλύπτοντας το 20 με 30% των ημερήσιων αναγκών των μαθητών σε ενέργεια και εξασφαλίζοντας το 45 με 55% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε πρωτεΐνες.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου, «στις ευπαθείς περιοχές της Ελλάδας, όπου η εξελισσόμενη οικονομική κρίση αφήνει εντονότερα το κοινωνικό της αποτύπωμα, εντοπίζονται φαινόμενα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών».
Όπως έχει ήδη γράψει «Το Βήμα», κατά το περασμένο σχολικό έτος (2012-2013) συλλέχθηκαν 15.897 ερωτηματολόγια από 152 σχολεία κατά την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν τα συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας που μαστίζουν σήμερα τις ελληνικές οικογένειες. Επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας (μέτρια ή σοβαρή) παρατηρήθηκε στο 27% των συμμετεχόντων και επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς ύπαρξη πείνας στο 37% των συμμετεχόντων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντίστοιχα ποσοστά επισιτιστικής ασφάλειας παρατηρούνται σε χώρες, όπως: Νότιος Αφρική (31%), Μπουρκίνα Φάσο (27%), Ινδονησία (21%), ενώ σε λιγότερη δυσμενή θέση από τις φτωχές περιοχές της Ελλάδος βρίσκεται η Ζιμπάμπουε (52%), η Μοζαμβίκη (43%) και το Μαλάουι (52%).
Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί η επιστημονική ομάδα εργασίας του Ινστιτούτου «Prolepsis» σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων και με την αμέριστη βοήθεια μεγάλου αριθμού εθελοντών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.