Η απογραφή διχάζει τους υπαλλήλους οκτώ ΑΕΙ

«Να απογραφούμε ή να μην απογραφούμε;»: αυτό είναι το ερώτημα που συζητείται από χθες μεταξύ των εργαζομένων στα πανεπιστήμια (Αθηνών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κρήτης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων.

«Να απογραφούμε ή να μην απογραφούμε;»: αυτό είναι το ερώτημα που συζητείται από χθες μεταξύ των εργαζομένων στα πανεπιστήμια (Αθηνών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κρήτης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων. Η ηλεκτρονική «πλατφόρμα» του υπουργείου Παιδείας από χθες το πρωί δέχεται σχετικές αιτήσεις απογραφής από τους εργαζομένους στα συγκεκριμένα ΑΕΙ, αλλά τα μηνύματα από την πλευρά των συλλόγων τους είναι αντιφατικά. Η ομοσπονδία του κλάδου έχει ήδη ζητήσει από τα μέλη της να μην απογραφούν, ωστόσο τις τελευταίες ώρες έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα επί του θέματος μέσα στα πανεπιστήμια. Πρυτάνεις που μίλησαν στο «Βήμα» μάλιστα αναφέρουν ότι η ένταση έχει αυξηθεί επικίνδυνα στα ιδρύματά τους.
Νομικοί προβληματισμοί


Οι διοικητικοί υπάλληλοι, από την πλευρά τους, θέτουν νομικούς προβληματισμούς. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, νομικοί σύμβουλοι των εργαζομένων τούς ενημέρωσαν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν αν δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως και εγγράφως. Ο σύλλογος του Ιδρύματος θα λάβει σχετικές αποφάσεις στο τέλος της εβδομάδας. Ταυτόχρονα και οι περισσότεροι σύλλογοι των διοικητικών υπαλλήλων αναμένεται να αποφασίσουν στο τέλος της εβδομάδας τη στάση τους σε σχέση με το αίτημα απογραφής τους.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το «τελεσίγραφο» του υπουργείου Παιδείας ότι θα τεθεί σε αργία όποιος δεν έχει απογραφεί ως την ερχόμενη Τρίτη 22 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει ανησυχία.
Σε μια προσπάθεια διασφάλισης της διαδικασίας το υπουργείο Παιδείας έχει εντάξει στο ειδικό «εγχειρίδιο χρήσης» που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του σημείο στο οποίο αναφέρεται ότι κάθε υπάλληλος που απογράφεται «καλείται να αποδεχθεί ότι η παρούσα ηλεκτρονική δήλωση την οποία καλείται να υποβάλει επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και τις συνέπειες του Ν. 1599/1986 (Α’ 75) και κατά συνέπεια θα πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος για τα στοιχεία που δηλώνει, τα οποία πρέπει να είναι ορθά και να μπορούν να πιστοποιηθούν με σχετικά πιστοποιητικά». Επίσης για τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας από κάθε υπάλληλο χρειάζεται να δοθούν συγκεκριμένα προσωπικά στοιχεία του, όπως ο ΑΦΜ και ο αριθμός ΑΜΚΑ.
Κατά τα άλλα και όπως αναφέρουν από το υπουργείο Παιδείας, η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει από το ΑΣΕΠ, ενώ οι υπηρεσίες του δεν θα εμπλακούν καθόλου στο επόμενο βήμα της επιλογής ή όχι υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τις πρώτες ώρες της πρώτης ημέρας της προθεσμίας που έδωσε το υπουργείο Παιδείας δεν είχε απογραφεί κανένας.
Προβλήματα σε ΑΕΙ


Σε αυτό το κλίμα η σύνοδος των προέδρων και κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας συνεδρίασε και ζήτησε την πραγματοποίηση αποσπάσεων εκπαιδευτικών στα Παιδαγωγικά Τμήματα καθώς, όπως αναφέρουν τα μέλη της, διαφορετικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
«Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί επιτελούν συγκεκριμένο και αναντικατάστατο έργο, το οποίο περιγράφεται σαφώς και δεν επιτρέπει την υποκατάστασή τους –πολύ περισσότερο την έλλειψή τους. Θεωρούμε ότι το υπουργείο οφείλει να λάβει υπόψη στους υπολογισμούς του την ιδιαιτερότητα αυτή και να υποστηρίξει το έργο των Παιδαγωγικών Τμημάτων το οποίο συνεχίζει μέχρι στιγμής να επιτελείται εν μέσω απαγορευτικών συνθηκών» αναφέρουν οι εκπρόσωποι των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 16 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.