H σειρά των κρίσιμων αποφάσεων της Ευρώπης για την Ελλάδα ετέθη στο τραπέζι της πολύωρης συνάντησης που είχε το πρωί της Τετάρτης σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο με τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) κ. Τόμας Βίζερ.
Ο κ. Βίζερ προΐσταται του ευρωπαϊκού οργάνου που απαρτίζεται από τους θεσμικούς συμβούλους των «17» υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και το οποίο αποφασίζει, μετά την πολιτική έγκριση του Eurogroup, το κατά πόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα για την έγκριση μιας δόσης.
Η αλληλουχία των αποφάσεων που αναμένει η Ελλάδα ως το καλοκαίρι του 2014 βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωινής σύσκεψης. Τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν κυλούν χρονικά ως εξής:
Τηλεδιάσκεψη για τα ΕΑΣ


Πρώτον, η Ελλάδα αναμένει την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ η οποία έχει εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup του Ιουλίου του 2012. Βασικό αγκάθι είναι τα σχέδια αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, καθώς και το ζήτημα της βιομηχανίας σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ. Το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και γι’ αυτόν τον λόγο «μάλλον την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα», όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση με τον κ. Βίζερ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Παραλλήλως, για να εγκριθεί η καταβολή της εκκρεμούσας δόσης του 1 δισ. ευρώ, το Euro Working Group και ο κ. Βίζερ θα ελέγξουν τρία ακόμη προαπαιτούμενα: το πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, τον νέο Κώδικα Δικηγόρων και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Δεύτερον, τον Δεκέμβριο η Ελλάδα περιμένει την έγκριση της επόμενης δόσης. Για να συμβεί αυτό πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την κάλυψη του πρόσθετου δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από τους επικεφαλής της τρόικας σε 2 δισ. ευρώ, ωστόσο η ελληνική πλευρά διαφωνεί για το ύψος του ποσού καθώς εκτιμά ότι είναι πολύ μικρότερο. Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό θα κλείσει χωρίς τη λήψη «νέων οριζόντιων μέτρων».

Πέρα όμως από το δημοσιονομικό κενό, η έγκριση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα προϋποθέτει αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας για το 2014 γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «βέτο» από το ΔΝΤ καθώς βάσει Καταστατικού το Ταμείο μπορεί να εκταμιεύει δόσεις μόνο όταν οι χρηματοδοτικές ανάγκες μιας χώρας είναι απολύτως διασφαλισμένες για τους επόμενους 12 μήνες.

«Επίδειξη δύναμης» από Ασμουσεν


Στο πλαίσιο αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ κ. Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος φέρεται από αναλυτές να τηρεί δημοσίως υπέρμετρα σκληρή στάση προς την Ελλάδα ως «επίδειξη δύναμης» με στόχο να κερδίσει πόντους (σε επίπεδο κέντρων αποφάσεων αλλά και γερμανικής κοινής γνώμης) με σκοπό να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία. Ο κ. Ασμουσεν δήλωσε τη Δευτέρα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι το χρηματοδοτικό κενό το 2014 ανέρχεται σε 5-6 δισ. ευρώ. Προηγουμένως στις 10 Οκτωβρίου ο ίδιος είχε απορρίψει τη συζήτηση για «κούρεμα» του χρέους επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ, που ζητεί γενναία ελάφρυνση του χρέους, «δεν πρέπει να μιλάει για τα λεφτά των άλλων».
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι στη διάρκεια των τεσσάρων ωρών της συζήτησης Στουρνάρα – Βίζερ ετέθη το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας και παράλληλα για το δημόσιο χρέος.
Αθέτηση υπόσχεσης


Ο τρίτος σταθμός, αν ξεπεραστεί με επιτυχία ο σκόπελος της δόσης και κυρίως του χρηματοδοτικού κενού, είναι η υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου του 2012, δηλαδή να ληφθούν πρόσθετα μέτρα από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους εφόσον η χώρα μας πετύχει, όπως όλα δείχνουν, πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Η Ευρώπη, παρ’ ότι είχε υποσχεθεί στην Ελλάδα ότι θα αποφασίσει οριστικά στο Eurogroup του Απριλίου (με δημόσια δέσμευση του προέδρου του κ. Γερούν Ντεϊσελμπλούμ το καλοκαίρι στην Αθήνα), εμφανίζεται τώρα έτοιμη να αθετήσει αυτή την υπόσχεση.
Μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ ο επίτροπος Ολι Ρεν επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου τις πληροφορίες ότι η ευρωζώνη επιχειρεί για άλλη μία φορά να μεταθέσει χρονικά το θέμα με δικαιολογία, όπως λένε αρμόδιες πηγές σε Βρυξέλλες και Αθήνα, τα «πολιτικά προβλήματα» που θα μπορούσε να δημιουργήσει σε έναν «νεογέννητο» κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία η έγκριση οποιουδήποτε είδους βοήθειας προς την Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Μπροστά ο Ρεν


Ο κ. Ρεν, λοιπόν, προφανώς ενήμερος για τα πιθανά «πολιτικά προβλήματα» του Βερολίνου και αγνοώντας πλήρως τα προβλήματα της Ελλάδας, «ξέχασε» τη δέσμευση Ντεϊσελμπλούμ για απόφαση τον Απρίλιο και παρέπεμψε (μιλώντας στην Ουάσιγκτον ενώπιον των γερμανών αξιωματούχων της ΕΕ Γεργκ Ασμουσεν και Κλάους Ρέγκλινγκ) σε μια μακρά διαδικασία η οποία αναμένεται ότι θα αρχίσει με την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο από τη Eurostat και θα ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού», δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την ελληνική προεδρία της ΕΕ. Αναλυτές σχολίαζαν στην Ουάσιγκτον ότι ο κ. Ρεν «βγήκε μπροστά» για λογαριασμό της Γερμανίας.
Ανοιχτό με Βίζερ


Η Αθήνα αιφνιδιάστηκε από την «ντρίμπλα» του επιτρόπου. Ωστόσο και μετά τη συνάντηση Βίζερ – Στουρνάρα ανώτερος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι αποφάσεις για το χρέος τοποθετούνται χρονικά για τον Απρίλιο του 2014, μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 2013, κάτι που αφήνει παράθυρο για μια ευνοϊκότερη εξέλιξη από αυτήν που περιέγραψε ο κ. Ρεν.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 16 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus