Με το σύνθημα «Λιμάνι…στον πολιτισμό» το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά παραδίδεται στο κοινό του. Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια, ο εορτασμός των οποίων θα κρατήσει έξι ημέρες. Η ανακαίνιση διάρκειας δέκα πέντε χρόνων ολοκληρώθηκε και κόστισε 40 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα είναι έτοιμο να υποδεχθεί Πειραιώτες _και όχι μόνον.
Το νεοκλασικό κτίριο, συνολικού εμβαδού 8.000 τ.μ., περιλαμβάνει την κεντρική αίθουσα των 600 θέσεων _με τα 23 θεωρεία και τους 3 εξώστες. Το βαθύ κόκκινο, το χρυσό και το μπεζ δεσπόζουν στους χρωματικούς τόνους, ενός διάκοσμου που παραπέμπει στο μπαρόκ. Η σκηνή, βάθους 15 μέτρων, πλάτους 18 μέτρων (και 12 μέτρων ως την μπούκα) και ύψους 17 μέτρων, διαθέτει ένα εντυπωσιακό υποσκήνιο ενώ το pit χωράει ως και 40μελή ορχήστρα. Στο τέταρτο όροφο του κτιρίου φιλοξενείται ο θόλος, ενώ όλοι οι υπόλοιποι χώροι, που αξίζει να τους επισκεφθεί κανείς, αφορούν στοφ ουαγιέ, τα καμαρίνια, τις μαρμάρινες σκάλες, ενώ διαθέτει ακόμα και αίθουσα συγχαρητηρίων!
Για τη λειτουργία του, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επιδοτήθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ από τα αποθεματικά του προϋπολογισμού με εντολή του πρωθυπουργού. Στο ποσό αυτό προστέθηκαν 100.000 από τον ΟΛΠ και αντίστοιχα ποσά από χορηγίες. Ο δήμος συμμετέχει με 350.00 ευρώ ενώ αναμένεται να απορροφηθούν και άλλες 750.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Για να στηρίξουν το εγχείρημα, τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν συλλεκτικά γραμματόσημα με το κτίριο και άλλα χαρακτηριστικά του Δημοτικού Θεάτρου.
Προς το παρόν η λειτουργία του γίνεται μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητιμού και Νεολαίας, ενώ έχει συσταθεί μια ειδική εφορία. Την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε για έναν χρόνο ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς.
Το θέατρο που εγκαινιάστηκε πριν από 118 χρόνια, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα, έχει φιλοξενήσει παραστάσεις σημαντικών Ελλήνων σκηνοθετών, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Σολομός, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Αλέξης Μινωτής και άλλοι, ενώ στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Ταβουλάρης και ο Αρνιωτάκης αρχικά, η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Πειραιώτισσα Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Χριστόφορος Νέζερ, ο Βασίλης Λογοθετίδης, η κα Κατερίνα, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Μάνος Κατράκης, ο Δημήτρης Χορν, η Ελλη Λαμπέτη, η Ελένη Χαλκούση, η Μαίρη Αρώνη, η Τζένη Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και άλλοι πολλοί.
Με στόχο να χαράξει «μία εντελώς σύγχρονη και δημιουργική πορεία, αντάξια όλων των μεγάλων Ευρωπαϊκών θεάτρων», όπως ανέφερε σχετικά ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Τάκης Τζαμαργιάς, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μπαίνει σε νέα τροχιά.
Μιλώντας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπους, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Τάκης Τζαμαργιάς τόνισε:
«Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παραδόθηκε στη δημοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων μου. Παρά τη στενότητα χρόνου και στο πλαίσιο της μονοετούς θητείας μου, πρόθεσή μου το πρόγραμμα να έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναλογούν στη μεγαλοσύνη του μνημείου.
Με πίστη, όραμα και αντοχή διεκδικώ το Δημοτικό Θέατρο να βρει τη θέση του στην πόλη, να γίνει μοχλός δημιουργίας και σχεδιασμού για την πολιτιστική αναγέννηση της πόλης του Πειραιά και σημείο συνάντησης των πολιτών της.
Στόχος του προγράμματος στον πρώτο χρόνο επαναλειτουργίας του είναι να λειτουργήσει σε συνεχή ροή με βήματα προσεκτικά ως πρωτοποριακός πολιτιστικός θεσμός, που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον Πειραιά.
Η θεματική του για φέτος επικεντρώνεται, ως οφείλει, στην αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική του ιστορία ως αντανάκλασης της ιστορίας της πόλης και του λιμανιού της
Ζωντανός χώρος, ένα λιμάνι στον πολιτισμό με στοχευμένες δράσεις πολλαπλών κατευθύνσεων και τάσεων αλλά ενός επιπέδου, με γεγονότα για όλες τις ηλικίες με έμφαση κυρίως στους νέους, που λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την εντοπιότητα αλλά και χωρίς να περιορίζεται σε αυτήν, προβάλλοντας όλες τις μορφές τέχνης με προεξάρχουσα την τέχνη του Διονύσου.
Όσο κι αν οι προθέσεις όλων δημοτικής αρχής, οργανισμού, επιτροπής προσωπικοτήτων και η δική μου είναι καθαρές, σίγουρα τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος!»
Το δικό του χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος λέγοντας ότι «Το Δημοτικό Θέατρο είναι η σημαία Πολιτισμού του Πειραιά μας, όπως ο Πολιτισμός είναι η σημαία της Ελλάδας», ευχαριστώντας όλους εκείνους που εργάστηκαν και εργάζονται γι΄αυτόν τον κοινό σκοπό.
Τέλος, ο πρόεδρος της Εφορίας Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου είπε: «Το Δημοτικό Θέατρο είναι αναμφίβολα ένα εμβληματικό μνημείο της πόλης του Πειραιά. «Κέντρο του κέντρου του» έστεκε ως σήμερα εκεί».
Τα εγκαίνια
Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φωκά Ευαγγελινού, τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ξεκινώντας από την ίδια την ιστορία του θεάτρου –από την εποχή που πρωτοεγκαινιάστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου. Τίτλος της παράστασης «Δρόμοι του Πειραιά» και πηγή το ίδιο το θέατρο, ως κτίριο και ιστορία αλλά και το λιμάνι. την παρουσία του την λειτουργία του. Την πρώτη ημέρα των εγκαινίων, η σκηνογράφος Εύα Νάθενα θα παρουσιάσει ένα βίντεο πάνω στο ίδιο το θέατρο. Με τραγούδια από τον Πειραιά συμμετέχουν οι Σταμάτης Φασουλής, Γιάννης Μπέζος, Δημήτρης Λιγνάδης, Θανάσης Αλευράς, Ελένη Κοκκίδου, Κερασία Σαμαρά, Ευαγγελία Μουμούρη. Την δεύτερη ημέρα των εγκαινίων τη σκυτάλη παίρνει η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, η οποία θα ερμηνεύσει άριες του λυρικού ρεπερτορίου, με τη συνοδεία του Μανώλη Παπασηφάκη στο πιάνο. Συνοδεύει ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Κούκου, η οποία αποτύπωσε με το φακό της, εικόνες του θεάτρου. Από τις 24 ως και τις 27 Οκτωβρίου η παράσταση «Δρόμοι του Πειραιά» θα επαναλβμάβεται.
Τι θα δούμε:
Το ρεπερτόριο της σεζόν 2013-2014
– Συναυλία Μαντολινάτας µε την ιταλική Orchestra di Mandolini e Chitare «Citta di Brescia» και την Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Ν. Λάβδας»
«Ομήρου Ιλιάδα» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Ρεσιτάλ πιάνου, σαξόφωνου Χρ. Παπαγεωργίου, πιάνο / Θ. Κερκέζος, σαξ.
Μanhattan vibes ensemble με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
«Η Ρομαντική μου ιστορία» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου
«Το μαγικό βιολί» σε σκηνοθεσία Νίκου Ξανθούλη
«Το Πνεύμα των Χριστουγέννων»: Καμεράτα και Ακης Σακελλαρίου
«Η Κόρη της καταιγίδος» (1923), σε μουσική διεύθυνση Χ. Γωγιού και σκηνοθεσία Α. Ευκλείδη.
«Οι Όπερες των Ζητιάνων» µε την Αθηναϊκή Συµφ. Ορχ. Νέων και χορωδίες του Πειραιά
«Επτά θανάσιμα αμαρτήματα», συναυλάι του Σ. Γασπαράτου
«Ο έλλην βρυκόλαξ» σε σκηνοθεσία Κ. Ντέλλα
«Αμλετ» του Σαίξπηρ σε σηνοθεσία – ερµηνεία του Αιμίλιου Χειλάκη σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Μαμά, η ζωή είναι αγρίως απίθανη» σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου
«Στον ίσκιο της θυγατέρας» σε σκηνοθεσία Β. Παπαλαζάρου
«Τετράς, η ξακουστή του Πειραιά» για τους Μ. Βαμβακάρη, Γ. Μπατή, Α. Δέλια και Στρ. Παγιουμτζή. Επιµέλεια: Λ. Νικολακοπούλου και τραγούδι από τους Σ. Μάλαµα, Ν. Πορτοκάλογλου, Π. Θαλασσινό, Γ. Κότσιρα
Εκθεση «Τρωάδες»: Κύκλος Τσαρούχης
•Τον Μάρτιο θα πραγµατοποιηθεί μια µεγάλη παραγωγή του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά, που δεν έχει ακόμα κλείσει για να ανακοινωθεί.
•Στη διάρκεια της χρονιάς θα δώσου συναυλίες οι συνθέτες: Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου κ.ά.
•Θα πραγµατοποιηθούν µουσικοί κύκλοι µε την συνεργασία της Καµεράτας και της ΚΟΑ.
•Το ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά, πρόκειται να γίνει το κέντρο παράλληλων δράσεων που θα εξαπλωθούν σε όλη την πόλη και θα αφορούν στα εικαστικά, τη µουσική, τον λόγο: από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, ως τις προβλήτες του ΟΛΠ, και τον Σταθµό Τρένων ΟΣΕ.
Ανάµεσα σε αυτά συγκαταλέγεται η επιτυχηµένη παράσταση- παρέµβαση του Εθνικού Θεάτρου ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Π. Τζαµαργιά.