H Τεχνόπολη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Ο σκύλος δεν είναι μόνο ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, όπως συνήθως λέγεται, είναι συγχρόνως και ένας πολύτιμος φίλος για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης. Για τον λόγο αυτό ο εφετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας «Λευκού Μπαστουνιού» (15 Οκτωβρίου) δεν είναι δυνατόν να μην τιμήσει αυτόν τον πιστό σύντροφο και άξιο οδηγό τυφλών και ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Ο σκύλος δεν είναι μόνο ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, όπως συνήθως λέγεται, είναι συγχρόνως και ένας πολύτιμος φίλος για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης. Για τον λόγο αυτό ο εφετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας «Λευκού Μπαστουνιού» (15 Οκτωβρίου) δεν είναι δυνατόν να μην τιμήσει αυτόν τον πιστό σύντροφο και άξιο οδηγό τυφλών και ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Έτσι, σήμερα, Δευτέρα, και αύριο Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης για τη συμβολή των Σκύλων Οδηγών/Βοηθείας στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με προβλήματα όρασης και άλλων αναπηριών.
Ο ρόλος των ζώων στη θεραπεία, αποκατάσταση και αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες θα είναι το θέμα ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 18.00 στο κτίριο «Μηχανουργείο», όπου και θα παρουσιαστεί το έργο του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει τελετή παράδοσης του σκύλου οδηγού Melitta σε τυφλό χρήστη.
Επίσης, από τις 10 το πρωί της Τρίτης και μέχρι τις 7 το απόγευμα θα γίνονται συνεχώς δράσεις και επιδείξεις δεξιοτήτων από τους σκύλους οδηγούς σε μαθητές σχολείων, καθώς και σε ευρύτερο κοινό. Θα προβληθούν βίντεο εκπαίδευσης σκύλων οδηγών, επιδείξεις τεχνικών, καθώς και παρουσίαση του Μουσείου Αφής, του μόνου μουσείου για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης στην χώρα μας.
Πώς ένας σκύλος γίνεται οδηγός

Ένας σκύλος που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή, ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία, τη φροντίδα και την κοινωνικοποίησή του. Μετά τον πρώτο χρόνο, περνά στα χέρια του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για 6 μήνες. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του περνά στον χρήστη με πρόβλημα όρασης. Άνθρωπος και σκύλος εκπαιδεύονται μαζί για διάστημα τριών εβδομάδων, προκειμένου ο χρήστης να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 7-8 χρόνια, μέχρι ο σκύλος να ολοκληρώσει την υπηρεσία του, να «συνταξιοδοτηθεί» και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη ως κατοικίδιο ζώο.
Το διήμερο των εκδηλώσεων έχει οργανωθεί από το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών ΑΜΠΟ και Κινητικότητας τυφλών και σκύλων βοήθειας για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος». Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2008. Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχοντας ως βασικό στόχο την εκπαίδευση σκύλων οδηγών, με υπεύθυνο εκπαίδευσης τον κ. Peter Lasaroms, ολλανδό εκπαιδευτή σκύλων οδηγών, προκειμένου μετά την εκπαίδευσή τους οι σκύλοι οδηγοί να παραδίδονται σε τυφλούς χρήστες.
Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από οκτώ επίσημους φορείς του χώρου των τυφλών και από άλλους δύο εταίρους που δραστηριοποιούνται σε θέματα εκπαίδευσης σκύλων και φιλοζωίας. Οι φορείς που συμμετέχουν είναι: Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες ΕΣΑΜΕΑ, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ), Φάρος Τυφλών Ελλάδος (ΦΤΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ), Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών (ΠΕΑ). Συμβάλλον επίσης το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (ΕΚΕΣ) και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζωής».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.