Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, με βελτιώσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες αλλά με μέτρια μεγέθυνση στις αναδυόμενες αγορές, ανέφερε η διευθύνουσα επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η επιστροφή σε «ομαλή» νομισματική πολιτική θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, καλώντας τις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν ήδη να προετοιμάζονται για την ομαλοποίηση που «δεν είναι μεν άμεσα επικείμενη, αλλά θα έρθει».
«Η μεγέθυνση παραμένει περιορισμένη ωστόσο, και οι καθοδικοί κίνδυνοι επιμένουν, με κάποιους νέους κινδύνους να αναδύονται» ανέφερε η επιτροπή στην ανακοίνωσή της για το κλείσιμο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Οι άμεσοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν το αδιέξοδο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με τον προϋπολογισμό και τα θέματα χρέους. Το ΔΝΤ κάλεσε για «άμεση δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές αβεβαιότητες» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το επικείμενο σφίξιμο των λουριών στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ –που έχει επηρεάσει ήδη τις ροές κεφαλαίου και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και μόνο από τις προσδοκίες των αγορών– είναι πιθανό να επηρεάσει ειδικά τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
«Η τελική μετάβαση προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο της ενισχυμένης και βιώσιμης μεγέθυνσης θα πρέπει να είναι καλά συγχρονισμένη, προσεκτικά βαθμονομημένη και σαφώς επικοινωνημένη» ανέφερε η επιτροπή του ΔΝΤ.
Η ευρωζώνη αναδύεται από την ύφεση και τα μέτρα οικονομικής τόνωσης «έχουν προκαλέσει μια ανάκαμψη» στην επί μακρόν στάσιμη οικονομία της Ιαπωνίας, ανέφερε το ΔΝΤ.
Όσον αφορά την επιστροφή σε «προ κρίσης» νομισματική πολιτικές, το ΔΝΤ υπογράμμισε πως οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να ενεργήσουν προσεκτικά όταν έρθει η ώρα να σφίξουν τα λουριά της νομισματικής πολιτικής, ώστε να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση των αναδυομένων αγορών.
Καθώς ενισχύεται η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η στροφή προς μια περισσότερο «φυσιολογική» νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι «καλά συγχρονισμένη, προσεκτικά βαθμονομημένη και σαφώς επικοινωνημένη» ανέφερε σε δήλωσή της η επιτροπή.
«Το κεντρικό είναι να επικεντρωθούμε στη μετάβαση, να προετοιμαστούμε για την τελική ομαλοποίηση» είπε ο επικεφαλής της επιτροπής Ταρμάν Σανμουγκαράτναμ, υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης. Η ομαλοποίηση νομισματικών πολιτικών «δεν είναι άμεσα επικείμενη, αλλά θα έρθει» είπε χαρακτηριστικά.
Η προοπτική ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα περιορίσει μέχρι το τέλος του χρόνου την απεριόριστη αγορά ομολόγων πανικόβαλε νωρίτερα φέτος και βύθισε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες σε αναταραχή, καθώς στέρεψε η πηγή φθηνών δολαρίων που εισέρεαν στις οικονομίες τους.