Εξαλλοι Ρεπουμπλικανοί βραχυκυκλώνουν τις ΗΠΑ

Τους αποκαλούν «αυτοκτονική φράξια» γιατί αδιαφορούν για την επιβίωση του κόμματός τους, του Ρεπουμπλικανικού. Αποφασισμένοι να τινάξουν στον αέρα το δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης που εισήγαγε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα,

Τους αποκαλούν «αυτοκτονική φράξια» γιατί αδιαφορούν για την επιβίωση του κόμματός τους, του Ρεπουμπλικανικού. Αποφασισμένοι να τινάξουν στον αέρα το δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης που εισήγαγε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό ως Obamacare, περίπου 80 ακροδεξιοί βουλευτές παρέλυσαν το Δημόσιο και έφεραν τις ΗΠΑ στα πρόθυρα διεθνούς στάσης πληρωμών. Στην πορεία βρέθηκαν απέναντι στην (υπόλοιπη) κοινωνία: έπληξαν τις τσέπες των Αμερικανών και έστειλαν χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στην ανεργία, σε εταιρείες που συνεργάζονται με το Δημόσιο. Μόνο στο παρά πέντε διαφάνηκε μια διάθεση συνεργασίας με τον Λευκό Οίκο και χαλάρωσαν την «ομηρεία» στην οποία κρατούσαν τον λαό. Η δεξιά (ως ακροδεξιά) φράξια των Ρεπουμπλικανών είχε πάρει τα πάνω της στο Κογκρέσο από τις τελευταίες εκλογές, το 2012. Τώρα καθιερώθηκε για τα καλά.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες προτού εκπνεύσει η διορία ψήφισης νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, μια ομάδα βουλευτών συναντήθηκε με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ για να συντονίσουν την αντίδρασή τους προς τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, ο οποίος δεν επιθυμούσε να μείνει πανί με πανί το Δημόσιο. Ο Μπένερ αρχικά ήταν ανένδοτος αλλά, εκβιαζόμενος από 80 υπερδεξιούς αποστάτες, ενέδωσε. Και μήνυσε στον Λευκό Οίκο ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα συναινούσαν στη συνέχιση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης με αντάλλαγμα να διακοπεί η χρηματοδότηση του Obamacare. Ο Ομπάμα αρνήθηκε και η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο.

Ενώ ξεκίνησαν ως ένδοξοι αγωνιστές κατά του…«κομμουνιστικού» Obamacare, ύστερα από 10 μέρες λουκέτο οι δημοσκοπήσεις έδειξαν τους Ρεπουμπλικανούς στο ιστορικά χαμηλό 24% (έναντι 39% των Δημοκρατικών) και η Γουόλ Στριτ άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα για το πλήγμα στην οικονομία.
Μια τέτοια συνωμοσία δευτεροκλασάτων βουλευτών, με άτυπο αρχηγό ένα «πρωτάκι» γερουσιαστή, εναντίον της κεφαλής του κόμματος, θα ήταν ανήκουστη στο παρελθόν. Οι 80 βουλευτές όμως κατάφεραν να κάνουν τον Μπένερ να μοιάζει, αντί για αρχηγός των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, σαν αρχηγός ενός δύσκολου συνασπισμού κομμάτων.
Η πάγια αντίθεσή τους προς την ρεπουμπλικανική ηγεσία (τους) σε νομοσχέδια που κυμαίνονται από την εθνική ασφάλεια και την αντιμετώπιση καταστροφών ως την αγροτική πολιτική και το μεταναστευτικό («το μόνο μεταναστευτικό νομοσχέδιο που χρειαζόμαστε είναι για να κάνουμε τα αγγλικά επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ» είπε ένας από τους «αντάρτες», ο Πολ Μπράουν) κάνουν πολλούς να μιλούν για ένα άτυπο «τρίτο κόμμα» στο Κογκρέσο, στα δεξιά του Ρεπουμπλικανικού.
Οι 80 αυτοί βουλευτές, που εκλέγονται κυρίως στις νότιες και στις μεσοδυτικές πολιτείες, εκπροσωπούν εκλογικές περιφέρειες όπου πλειοψηφούν όλο και περισσότερο οι λευκοί, ο Ομπάμα κατατροπώθηκε στις τελευταίες εκλογές, δεν υπάρχουν μεγάλες πόλεις και οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν έδαφος –με άλλα λόγια, αποτελούν το αντίθετο της υπόλοιπης Αμερικής. Τους ψήφισαν συνολικά 14,5 εκατ. Αμερικανοί (επί συνόλου 118 εκατ. ψηφισάντων) αλλά η δημοσκοπική πίεση από τους υπολοίπους τους αναγκάζει τελικά να βάλουν νερό στο κρασί τους για να ξαναλειτουργήσει η κυβέρνηση.
Μπρους Οπενχάιμερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ
«Λένε ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι»
Αυτό που έκανε την εξαιρετικά αδιάλλακτη δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών να γίνει πιο διαλλακτική στις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο είναι οι δημοσκοπήσεις, λέει στο «Βήμα» ο Μπρους Οπενχάιμερ, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στις ΗΠΑ.

«Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούσαν ότι είχαν στο τσεπάκι τους τη Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014».
Μετά το λουκέτο όμως που έβαλαν στην κυβέρνηση «οι δημοσκοπήσεις τούς δείχνουν σε πτώση». Συνάδελφοι των ακραίων «διαμαρτύρονται ότι θα χάσουν την έδρα τους εξαιτίας τους. Ενώ ως πρόσφατα οι «απλοί» συντηρητικοί αισθάνονταν ότι απειλούνταν εσωκομματικά από τους ακραίους, τελευταίως αρκετές επιχειρηματικές ομάδες χρηματοδοτούν τους μετριοπαθείς. Δηλαδή, ενώ στο παρελθόν ανησυχούσαν οι μετριοπαθείς, σήμερα ανησυχούν οι ακραίοι».
Τα χαρακτηριστικά των μελών της δεξιάς πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ότι «είναι σχετικά νέοι στο Κογκρέσο –οι περισσότεροι εκλέγονται από το 2010, όταν ξεκίνησε το λεγόμενο Κόμμα του Τσαγιού. Επίσης οι περισσότεροι δεν κατείχαν πολιτικές θέσεις στο παρελθόν, άρα υπολείπονται σε πείρα. Τέλος, εκπροσωπούν πολύ «ασφαλείς» εκλογικές περιφέρειες, τις οποίες δύσκολα θα χάσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, γι’ αυτό μπορούν να λένε ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι».
Το πόση επιρροή θα έχουν στην αμερικανική πολιτική στο μέλλον «εξαρτάται από το αν θα κατορθώσουν να διατηρήσουν τις έδρες τους στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014 και από το συνολικό ποσοστό των Ρεπουμπλικανών, διότι μέρος της επιρροής τους απορρέει από το ότι οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο κίνδυνος είναι η δεξιά αυτή πτέρυγα να περιθωριοποιήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές».

Αυτοί που κάνουν δύσκολη τη ζωή του Ομπάμα


Ο άτυπος αρχηγός

Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ
(Τέξας)
Ο 43χρονος αυτός δικηγόρος είναι ο άτυπος αρχηγός του «τρίτου κόμματος» στο Κογκρέσο. Είναι γιος Κουβανού (που πολέμησε στο πλευρό του Κάστρο και μετά στράφηκε φανατικά εναντίον του) και Αμερικανίδας ιρλανδοϊταλικής καταγωγής. «Είμαι Κουβανός, Ιρλανδός και Ιταλός, αλλά κατέληξα βαπτιστής του Νότου» λέει ο Κρουζ. Πρωτοεξελέγη στη Γερουσία το 2012, γεγονός που σχολιάστηκε από τη «Washington Post» ως «ανατροπή… μια πραγματική νίκη της βάσης». Είναι κατά των αμβλώσεων και των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, υπέρ της οπλοφορίας και του απομονωτισμού: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα συμφέρον να αναμειχθούν στον εμφύλιο στη Συρία» λέει. Το καλοκαίρι περιόδευσε στις ΗΠΑ εναντίον του Obamacare υποστηρίζοντας ότι το λουκέτο στην αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι καταστροφικό ούτε για τη χώρα ούτε για το κόμμα.
Ο μόνιμος αντάρτης

Βουλευτής Τζάστιν Αμας
(Μίσιγκαν)
Ο βουλευτής που έχει ψηφίσει τις περισσότερες φορές (συνολικά 126) κόντρα στη γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Λόγω της τάσης του για αποστασία, το κόμμα τού αφαίρεσε πέρυσι το δικαίωμα συμμετοχής σε επιτροπές του Κογκρέσου. Ο 33χρονος αυτός δικηγόρος, Παλαιστίνιος και σύρος χριστιανός δεύτερης γενιάς, πρωτοεξελέγη στη Βουλή το 2010. Την ίδια χρονιά το περιοδικό «Time» τον συμπεριέλαβε στη λίστα των «40 ανερχόμενων αστέρων της πολιτικής κάτω των 40 ετών». Εξαιρετικά επιμελής, δεν έχει χάσει ούτε μία ψηφοφορία στη Βουλή. Είναι υπέρ της οπλοφορίας και της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και κατά των αμβλώσεων. Θεωρεί το Obamacare απόδειξη της διόγκωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Ακολουθώ το Σύνταγμα και εκεί βασίζω τον τρόπο που ψηφίζω. Περιορισμένη κυβέρνηση, οικονομική ελευθερία και ατομική ελευθερία» λέει.
Δαρβίνος και Κόλαση

Βουλευτής Πολ Μπράουν
(Τζόρτζια)
Ανήκει στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, δηλώνει όμως ότι η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου, το Μπιγκ Μπανγκ και η εμβρυολογία είναι «ψέματα που προέρχονται από τα βάθη της Κόλασης» με στόχο «να αποτρέψουν τον κόσμο από το να καταλάβει ότι χρειάζεται έναν σωτήρα». Ο 67χρονος αυτός γιατρός δηλώνει ότι «ως επιστήμονας» βρήκε αποδείξεις ότι η Γη είναι 9.000 ετών και δημιουργήθηκε σε έξι ημέρες. Κατάγεται από οικογένεια Δημοκρατικών πολιτικών της Αθήνας (Τζόρτζια) αλλά ο ίδιος έγινε Ρεπουμπλικανός. Εκλέγεται στη Βουλή από το 2007 και στις εκλογές του 2014 θα βάλει υποψηφιότητα για γερουσιαστής. Κατηγορεί τον Ομπάμα ότι θέλει να επιβάλει μια «μαρξιστική δικτατορία». Δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νόμο «αντίθετο προς τις ιουδαιοχριστιανικές βιβλικές αρχές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.