φορολογικές απορίες

«Θα ήθελα να τύχω σχετικής απάντησης, αναφορικά με το θέμα του αριθμού ρολογιού (μετρητού ρεύματος της ΔΕΗ). Διότι δεν γνωρίζω τι πρέπει να γράψω για τη συμπλήρωση των σχετικών εντύπων της Εφορίας, π.χ. Ε1, Ε2, Ε9 κτλ.

Ο κ. Ιωάννης Στυλιανίδης ερωτά:
«Θα ήθελα να τύχω σχετικής απάντησης, αναφορικά με το θέμα του αριθμού ρολογιού (μετρητού ρεύματος της ΔΕΗ). Διότι δεν γνωρίζω τι πρέπει να γράψω για τη συμπλήρωση των σχετικών εντύπων της Εφορίας, π.χ. Ε1, Ε2, Ε9 κτλ.

Εχω δυο μικρά ημιτελή διαμερίσματα υπό κατασκευή, ζήτησα από τη ΔΕΗ και μου έβαλαν εργοταξιακό ρεύμα, προς διευκόλυνση των εργασιών των διαφόρων συνεργείων του εργοταξίου. Ερωτώ, πρέπει να βάλω στα σχετικά έντυπα των Ε1, Ε2, Ε9 κτλ. τον αριθμό που έχει το ρολόι (μετρητής ρεύματος) του εργοταξιακού ή τον αριθμό 99.99.999;».

Απάντηση:
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σας πούμε ότι τα ημιτελή κτίσματα-κατοικίες δεν αναγράφονται στο έντυπο Ε1, αλλά μόνο στα έντυπα Ε2 και Ε9. Επειδή το πρόβλημά σας δεν έχει αντιμετωπισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, θα διατυπωθεί η άποψη της στήλης με κάποιες επιφυλάξεις. Ετσι λοιπόν άποψη της στήλης είναι αν με βάση τον μετρητή που ήδη έχετε σας έχει επιβληθεί το λεγόμενο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, θα πρέπει στα πιο πάνω έντυπα να αναγράψετε τον μετρητή της ΔΕΗ τον οποίο ήδη έχετε, τον οποίο θα διαγράψετε όταν αποκτηθούν οικιακοί μετρητές. Αν δεν σας έχει επιβληθεί το πιο πάνω τέλος, άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να αναγράψετε τον αριθμό 99.99.999. Η απόφαση για το τι πρέπει να κάνετε είναι δική σας επιλογή.
Ελεύθεροι επαγγελματίες στην κλίμακα των μισθωτών


Ο κ. Γεώργιος Χατζηπούλης ερωτά:
«Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ φέτος να κόψω σε περισσότερους από τρεις διαφορετικούς εργοδότες αλλά με το 70% του συνόλου των χρημάτων σε έναν… για να μπω στην κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών. Δηλαδή αν αυτοί οι δύο όροι (3 εργοδότες, 70% σε έναν) είναι υποχρεωτικό να ισχύουν μαζί ή αν μπορούν και ανεξάρτητα για να μπει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας στην κλίμακα των μισθωτών».

Απάντηση:
Στη διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 41 του ισχύοντος ΚΦΕ, η οποία διάταξη προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Ν. 4110/2013 και η οποία ισχύει από τη χρήση 2013, ορίζεται ότι ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Εχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους και
β) Τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία, ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% των ακαθάριστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.
Τακτοποίηση αυθαιρέτου και Ε9


Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος ερωτά:
«Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την απάντησή σας στο ερώτημα που σας θέσαμε που δημοσιεύτηκε στη στήλη σας στις 15.9.13 στο «Βήμα της Κυριακής». Η έγκαιρη απάντησή σας μας επέτρεψε να τηρήσουμε την αρχική προθεσμία. Συναντήσαμε ένα άλλο πρόβλημα που αφορά την αδυναμία του συστήματος να δεχθεί ένα βοηθητικό κτίσμα επί οικοπέδου όπου δεν υπάρχει κύριο κτίσμα. Για να γίνω σαφέστερος, έχουμε ένα μικρό οικόπεδο που έχει ένα παλιό πηγάδι με αντλία νερού σκεπασμένο μέσα σε μια αποθήκη 12 τ.μ. (=3Χ4). Προσπαθήσαμε να αναγράψουμε τα 12 τ.μ. του βοηθητικού αυτού κτίσματος στον Πίνακα 1 του Ε9 αλλά το σύστημα δεν το δεχόταν επειδή δεν υπάρχει κύριο κτίσμα στο οικόπεδο. Είναι προφανές ότι όποιοι σκέφτηκαν το σύστημα δεν έλαβαν υπόψη τους την περίπτωση αυτή, που δίνεται στον Πίνακα 2 για τα αγροτεμάχια αλλά όχι για τα οικόπεδα. Αδύνατο πάντως να πιστέψω ότι είμαστε οι μόνοι που έχουμε άχτιστο οικόπεδο, στο οποίο όμως προϋπήρχε πηγάδι με στεγασμένη αντλία νερού όταν όλη η περιοχή είχε μποστάνια.

Σας αναφέρω το συγκεκριμένο θέμα διότι εσείς από τη στήλη σας έχετε πολύ μεγαλύτερη δύναμη από έναν απλό πολίτη να επηρεάσετε και να ευαισθητοποιήσετε τους υπευθύνους για να δίνεται –από του χρόνου τουλάχιστον –η δυνατότητα στους συνεπείς πολίτες να συμπληρώνουν σωστά το Ε9.

Το λέω αυτό διότι εμείς αποφασίσαμε, υπό την πίεση της καταληκτικής ημερομηνίας και παρά τη θέλησή μας, να μην γράψουμε τα 12 τ.μ. του αντλιοστασίου στο οικόπεδο. Δεν ξέραμε ότι τελικά θα δινόταν και νέα παράταση, αλλά και πάλι αφού το σύστημα δεν επιτρέπει να υπάρχει βοηθητικό κτίσμα χωρίς κύριο κτίσμα πάνω σε οικόπεδο τίποτα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πιστεύω».

Απάντηση:
Είναι λογικό να θεωρείται ότι βοηθητικό κτίσμα υπάρχει όταν υπάρχει και κύριο κτίσμα. Οι βοηθητικοί χώροι είναι παρεπόμενοι χώροι του κύριου κτίσματος. Η στήλη θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να δηλώσετε την εστεγασμένη αντλία νερού.
Αποποίηση κληρονομίας


Ο κ. Γιάννης Κατσιάρης ερωτά:
«Πριν από έναν χρόνο πέθανε η μητέρα μου και πρόσφατα μου ήρθε ένα mail από το gsis γιατί δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση. Ο λόγος, όπως εξήγησα και στην αρμόδια Εφορία, είναι ο εξής: Οι μόνοι κληρονόμοι της μητέρας μου (η οποία δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο) εν ζωή είναι: εγώ, ένας αδελφός μου παντρεμένος χωρίς παιδιά και δύο ανύπαντρα παιδιά ενός αδελφού μου που έχει πεθάνει. Και οι τέσσερις έχουμε κάνει αποποίηση κληρονομιάς. Μου είπαν στην Εφορία ότι για να κλείσει η μερίδα πρέπει να εμφανιστεί κάποιος κληρονόμος. Ο μόνος που υπάρχει είναι ένα ανήλικο παιδί μου. Αυτό θα είναι υποχρεωμένο να υποβάλει και φορολογική δήλωση; Και να πληρώσει την εκκαθάριση; Τι πρέπει να κάνω για να κλείσει το θέμα;».

Απάντηση:
Σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης γ’ της παραγρ. 2 του άρθρου 61 του ΚΦΕ, σε περίπτωση θανάτου του φορολογουμένου υπόχρεοι υποβολής δήλωσης είναι οι κληρονόμοι του για το σύνολο του εισοδήματος που ο αποβιώσας απέκτησε ως την ημερομηνία του θανάτου. Εφόσον κληρονόμος είναι ανήλικο παιδί, θα πρέπει ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα να υποβάλει δήλωση για λογαριασμού του ανήλικου παιδιού.
Παροχή ψιλής κυριότητας


Ο κ. Π. Πετρόπουλος ερωτά:
«Σχετικά με γονικές παροχές ψιλής κυριότητας σε τέκνα, (1) ισχύει ακόμη ότι ο φόρος γονικής παροχής μπορεί να πληρωθεί όταν η ψιλή κυριότητα ενωθεί με την επικαρπία, δηλαδή στον θάνατο του επικαρπωτή, και (2) υπάρχει και σε αυτές φόρος υπεραξίας και, αν ναι, πότε πληρώνεται και πόσος είναι;

Και κάτι πιο επείγον: Αν δεν έχω καμιά νέα αγορά ή πώληση, αλλά έχω αγροτεμάχια, όλα όμως δηλωμένα στο Ε9-2002, πρέπει να υποβάλω και το Ε9-2003; Τι θα πει να «οριστικοποιήσουν» όπως λέει η εγκύκλιος; Δεν είναι κάπως αόριστο; Τι να οριστικοποιήσω, αν θεωρώ το Ε9 του 2002 οριστικό; Και αν δεν υποβάλω, θα υπάρχουν συνέπειες;».

Απάντηση:

1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 2961/2001, η ψιλή κυριότητα ακινήτων υποβάλλεται σε φόρο κατά τον χρόνο της συνένωσης με αυτήν της επικαρπίας και ο φόρος υπολογίζεται επί της αξίας της πλήρους κυριότητας με την επιφύλαξη των διατάξεων της περίπτωσης Ε’ της παρ. 5. Στην παρ. αυτή ορίζεται σε ποιες περιπτώσεις η ψιλή κυριότητα φορολογείται άμεσα.
2. Και η στήλη απορεί με το τι εννοεί το υπουργείο Οικονομικών για «οριστικοποίηση» των αγροτεμαχίων που ήδη έχουν δηλωθεί. Προφανώς καλεί τους φορολογουμένους να δηλώσουν αγροτεμάχια τα οποία δεν είχαν δηλωθεί.
Προβλήματα από τον νέο αναμενόμενο φόρο ακινήτων

Ο κ. Δ.Κ. ερωτά:

«Στις 21.7 και 4.8.2013 δύο αναγνώστες ρώτησαν πώς ξεφορτώνονται ακίνητα που κληρονόμησαν. Απαντήσατε σωστά ότι πρέπει να μεταβιβάσουν ή να δωρίσουν. Ισως δεν ήσαν σαφείς επαρκώς και δεν σας έδωσαν να καταλάβετε αν κατέχουν τίτλους κυριότητας. Οποιος έχει τίτλους πουλάει έστω και όσο-όσο, δεν χαρίζει. Εγώ έχω δηλώσει αγροτεμάχιο στο Ε9 λίγο πριν μου μεταβιβαστεί. Τελικά δεν έγινε η μεταβίβαση και δεν έχω τίτλους κυριότητας. Για να μεταβιβάσω, όπως γνωρίζετε, χρειάζομαι τίτλους, κοινώς να μου ανήκει το αγροτεμάχιο. Το κυριότερο στην περίπτωσή μου είναι ότι, όπως διαπίστωσα, το αγροτεμάχιο είναι σε δασική περιοχή και το διεκδικεί το Δημόσιο και εγώ ήδη πλήρωσα ΕΤΑΚ για κάτι που δεν έχω ούτε θα έχω ούτε μπορώ να μεταβιβάσω. Εχετε τη δυνατότητα να με συμβουλεύσετε τι να κάνω;».

Απάντηση:
Κακώς γράψατε στο Ε9 ένα ακίνητο που δεν σας ανήκει αφού δεν έχετε τίτλους κυριότητας. Εφόσον λοιπόν δεν έχετε τίτλους κυριότητας, το σωστό είναι να διαγράψετε από την ιδιοκτησία σας το ακίνητο που δεν σας ανήκει με νέο έντυπο Ε9. Αν έχετε τίτλους κυριότητας και θέλετε να αποξενωθείτε από συγκεκριμένο ακίνητο για να αποφύγετε τους φόρους που έρχονται, να ενεργήσετε σύμφωνα με τα όσα η στήλη έχει συμβουλεύει σε προηγούμενους επιστολογράφους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.