Ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα βλέπει ο mr. Google

«Η Ελλάδα έχει τη μαγιά για να δημιουργήσει αξία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και, υπό αυτή την έννοια, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία».

«Η Ελλάδα έχει τη μαγιά για να δημιουργήσει αξία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και, υπό αυτή την έννοια, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία». Οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας σε συνδυασμό με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας τον Ιανουάριο είναι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υψηλής τεχνολογίας οι λόγοι της επίσκεψης του εκτελεστικού πρόεδρου της Google κ. Ερικ Σμιτ την Πέμπτη στην Αθήνα και βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Το ανθρώπινο δυναμικό
Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς κύκλους, ένας λόγος που η Ελλάδα, παρ’ όλο που αντιμετωπίζει δημοσιονομικά και θεσμικά προβλήματα, γίνεται σιγά-σιγά συζητήσιμη περίπτωση στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη, είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Διεθνείς μελέτες, όπως αυτές του ΟΟΣΑ για την Παιδεία, έχουν δείξει ότι ο κατά κεφαλήν δείκτης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι ο δεύτερος υψηλότερος στη Μεσόγειο μετά το Ισραήλ, ενώ παρ’ όλα τα γνωστά προβλήματα των ΑΕΙ, η χώρα βρίσκεται ψηλά στην παραγωγή έρευνας, μολονότι αυτή υποχρηματοδοτείται.
Μάλιστα, όπως παρατήρησε και ο κ. Σμιτ στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό σε μηχανικούς πληροφορικής στη χώρα μας παρουσιάζει υψηλό δείκτη ανεργίας, όταν στην παγκόσμια αγορά υπάρχει μεγάλη έλλειψη προγραμματιστών. Ετσι, σε συνδυασμό με την καλή πορεία στο εξωτερικό αρκετών μικρών και μεσαίων ελληνικών τεχνολογικών επιχειρήσεων, τη διεθνοποίηση και τη δημιουργία παγκόσμιων «παικτών» στον χώρο των κινητών εφαρμογών και την παρουσία ισχυρής ελληνικής κοινότητας στη Σίλικον Βάλεϊ, προκύπτει ότι η χώρα μας έχει τη μαγιά για να δημιουργήσει αξία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και, υπό αυτή την έννοια, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία.
Το «αντίδοτο» στην κρίση
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η Google ενδιαφέρεται πολύ να δει στην Ευρώπη την κουλτούρα της Σίλικον Βάλεϊ, καθώς θεωρεί ότι μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν η ύφεση και η ανεργία. Δηλαδή, σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων, χιλιάδες startups που θα δουλεύουν με το Διαδίκτυο, άρση εμποδίων στην αγορά, χαμηλή φορολόγηση και δικαίωμα στην αποτυχία. Ακριβώς αυτά που υπογράμμισε ως «αντίδοτο» στην κρίση ο κ. Σμιτ στο Μέγαρο Μουσικής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.