Ο άστατος καιρός «τρέφει» τις ιώσεις

Τη μία μέρα κάνει κρύο, την άλλη ζέστη. Ντυνόμαστε βαριά, ζεσταινόμαστε. Ντυνόμαστε ελαφρά, κρυώνουμε λιγάκι. Αυτή η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του καιρού είναι υπεύθυνη για τις ιώσεις που παρουσιάζουν έξαρση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τη μία μέρα κάνει κρύο, την άλλη ζέστη. Ντυνόμαστε βαριά, ζεσταινόμαστε. Ντυνόμαστε ελαφρά, κρυώνουμε λιγάκι. Αυτή η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του καιρού είναι υπεύθυνη για τις ιώσεις που παρουσιάζουν έξαρση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Μικροί και μεγάλοι έχουν αυτή την περίοδο συνάχι, κόκκινα μάτια και βήχα.
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται συνήθως από ρινοϊούς, οι οποίοι μεταδίδονται με την εισπνοή σταγονιδίων από τον βήχα και το φτέρνισμα, κυρίως όμως από την επαφή χεριών ή αντικειμένων που πρόσφατα έχουν μολυνθεί από εκκρίσεις της μύτης ή του φάρυγγα ασθενών.
Η περίοδος επώασης είναι περίπου 48 ώρες και η μεταδοτικότητα ξεκινά περίπου 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ως και πέντε μέρες μετά την εκδήλωσή τους. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα υποχωρούν σε λίγες ημέρες και συχνά χωρίς θεραπεία, ενώ επιπλοκές παρουσιάζονται σπάνια.
Για την πρόληψη του κρυολογήματος οι ενήλικοι θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, να αποφεύγουν το κάπνισμα και να γυμνάζονται. Επίσης, να πλένουν καλά τα χέρια τους, να μην αγγίζουν συχνά τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους και να αποφεύγουν τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.
Για την αντιμετώπιση της ίωσης συνιστάται αποφυγή με άλλους πάσχοντες, καλό πλύσιμο χεριών, καλός καθαρισμός της μύτης και αερισμός των κλειστών χώρων. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν πολλά υγρά, αντιπυρετικά για την αντιμετώπιση του πυρετού, παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών, να αποφεύγουν το κάπνισμα και να παραμένουν στο σπίτι τους ως την ανάρρωσή τους. Προσεκτικοί πρέπει να είναι οι χρονίως πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι, καθώς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, όπως πνευμονία.
Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση αντιβιοτικών στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος, διότι τα φάρμακα αυτά ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων και όχι λοιμώξεων που οφείλονται σε ιούς.
Λαρυγγίτιδα και άσθμα στα παιδιά


Σύμφωνα με την παιδίατρο κυρία Βασιλική Ζιάννη, αυτή την εποχή υπάρχουν αρκετές ιώσεις κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού οι οποίες εκδηλώνονται με ήπια συμπτώματα, όπως η ρινική καταρροή και ο βήχας. «Επειδή ο καιρός αλλάζει, πολλά παιδιά με βήχα κάνουν λαρυγγίτιδα» σημειώνει.
Οι ιώσεις διαρκούν συνήθως τρεις ως τέσσερις μέρες και περνούν στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς φαρμακευτική αγωγή. «Αυτό που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με ίωση είναι η κατανάλωση άφθονων υγρών, πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό και καλός καθαρισμός της» αναφέρει η κυρία Ζιάννη και προσθέτει: «Αν όμως εμφανίσουν τα παιδιά έντονο βήχα, πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς Κελσίου, γενικότερα επιδείνωση ή και παράταση των συμπτωμάτων τους, πρέπει να επισκεφθούν παιδίατρο».
Γενικά πάντως συνιστάται καλό πλύσιμο των χεριών, καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, και ειδικά στα παιδιά που είναι σε εμπύρετη κατάσταση να μένουν στο σπίτι έως ότου πέσει ο πυρετός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.