Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης, ο ΕΟΠΥΥ, δεν υποστηρίχθηκε όπως θα έπρεπε, διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός. Οπως αναφέρει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα», η αξιολόγηση του εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ 21 μήνες μετά τη δημιουργία του αναδεικνύει αρκετές υστερήσεις και διαχειριστικά προβλήματα.
Κύριε Κοντέ, ο ΕΟΠΥΥ είναι «μικρότερος» από δύο ετών. Ωστόσο ο επανασχεδιασμός του μπαίνει ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να λειτουργεί ο Οργανισμός των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων;
«Βασική αποστολή του ΕΟΠΥΥ είναι η διασφάλιση υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους ασφαλισμένους του, δηλαδή τον γιατρό, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία των ελλήνων πολιτών. Ολα αυτά με όρους οικονομικής αποδοτικότητας, ιατρικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ισότητας. Η αξιολόγηση του εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ 21 μήνες μετά τη δημιουργία του αναδεικνύει αρκετές υστερήσεις αλλά και διαχειριστικά προβλήματα. Συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση η αποφυγή ελλειμμάτων, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων όσον αφορά την προσβασιμότητα αλλά και η ποιότητα των παροχών υπηρεσιών υγείας. Για τους λόγους αυτούς απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού και κυρίως την επίτευξη των στόχων της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και συνακόλουθα του ΕΟΠΥΥ οι αλλαγές να αποφασιστούν γρήγορα μέσα από έναν εκτεταμένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με επιδίωξη την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».
Συγκρίνοντας τις δαπάνες ποια είναι αυτή που «βάζει μέσα» τον Οργανισμό; Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;
«Οι υψηλότερες δαπάνες του Οργανισμού και αυτές εν τέλει που δημιουργούν το πρόβλημα είναι οι δαπάνες για νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις. Εκεί έχουμε τη μεγαλύτερη υπέρβαση του προϋπολογισμού και για τις δαπάνες αυτές θεσμοθετήσαμε ήδη από τις αρχές Ιουλίου 2013 μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη με κάθε τρόπο τήρηση του προϋπολογισμού. Τα μέτρα αυτά είναι το rebate και το clawback. Επιπλέον μέσα στον Οκτώβριο ξεκινά ο κλινικός έλεγχος (clinical audit) προς αποφυγήν υπερχρεώσεων των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν οι κλινικές ή τα νοσοκομεία στους πολίτες, που σημαίνει ενδελεχής έλεγχος της κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας, που θα επιφέρει και σημαντική μείωση του κόστους αυτής της δαπάνης. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε χωρίς αποκλίσεις τον προϋπολογισμό του 2013».
Πότε θα τροποποιήσετε και προς ποια κατεύθυνση τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών;
«Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ έχει ανάγκη από οριακές τροποποιήσεις και βελτιώσεις που θα γίνουν σταδιακά το επόμενο διάστημα. Στόχος των τροποποιήσεων αυτών είναι η εκλογίκευση και ο εξορθολογισμός των παροχών με κύριο κριτήριο την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασφαλισμένων στη βάση των σύγχρονων εξελίξεων στην ιατρική».
Τι μέλλει γενέσθαι με τα πρώην εργαστήρια του ΙΚΑ;
«Τα Εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) συνιστούν έναν πλούτο για τον ΕΟΠΥΥ τόσο σε εξειδικευμένο προσωπικό όσο και σε δομές και μηχανήματα. Οι δυνατότητες των εργαστηρίων αυτών δεν αξιοποιούνται σε υψηλό βαθμό σήμερα λόγω προβλημάτων και εμποδίων στις προμήθειες και στη στελέχωση σε προσωπικό. Αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ η αναβάθμιση της λειτουργίας των εργαστηρίων και η ταχεία αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Οι Μονάδες Υγείας το επόμενο διάστημα θα πρέπει να παρέχουν μια ικανοποιητική ποσότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους σε μηδενικές τιμές, δηλαδή χωρίς κόστος, και αυτό είναι αναγκαίο σήμερα, όταν ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».
Εν κατακλείδι, ο ΕΟΠΥΥ είχε εξαρχής την απαιτούμενη υποστήριξη;
«Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης. Η θεσμοθέτησή του ικανοποίησε ένα καθολικό αίτημα πολλών ετών. Δυστυχώς όμως η πρωτοβουλία αυτή δεν υποστηρίχθηκε όπως θα έπρεπε. Γι’ αυτό και σήμερα απαιτείται μια σοβαρή μεταρρυθμιστική παρέμβαση. Κατά την άποψή μου αυτό που προέχει είναι να θεσμοθετήσουμε γρήγορα και κυρίως να υποστηρίξουμε αποφασιστικά τις όποιες αλλαγές. Μόνο έτσι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα γίνει αντάξια των προσδοκιών και των αναγκών των ελλήνων ασφαλισμένων».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ