Ονομάζεται Art as Therapy και αποτελεί την ιστοσελίδα ψυχολογικής «αποφόρτισης» που δημιούργησε ο ελβετός φιλόσοφος και συγγραφέας Αλέν ντε Μποτόν. Η φιλότεχνη διαδικτυακή εφαρμογή σχεδιάστηκε με σκοπό να προσφέρει ψυχολογική χαλάρωση στον χρήστη μέσα από πίνακες, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης.
Ο τρόπος χρήσης του πρωτότυπου αγχολυτικού εργαλείου είναι απλός: ο χρήστης επιλέγει μια κατηγορία που τον στρεσάρει, π.χ. εργασία, σχέση ή πολιτική, και στη συνέχεια επιλέγει μια φράση που περιγράφει καλύτερα την κατάσταση που βιώνει. Το λογισμικό πίσω από τη σελίδα επιλέγει ένα έργο τέχνης αφιερωμένο στην ψυχολογική αποφόρτιση και ανακούφισή του.
Η θεραπεία μέσω της τέχνης χρησιμοποιείται από τους ειδικούς ως μορφή ψυχοθεραπείας και αποβλέπει στην επικοινωνία με βάση ένα έργο τέχνης.
Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση του ομώνυμου βιβλίου του ελβετού συγγραφέα. «Πρόκειται για ένα εργαλείο που έχει ως στόχο να φέρει τον χρήστη σε επαφή με συγκεκριμένα έργα τέχνης η θέα και μόνο των οποίων μπορεί να προσφέρει βοήθεια απέναντι σε κάποια προβλήματα. Πιστεύω ότι η τέχνη μπορεί να προσφέρει θεραπευτική βοήθεια: μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή μας» εξηγεί ο Ντε Μποτόν.
Για τους ενδιαφερομένους: https://100087-adb-art-as-therapy-app.twotwentyseven.com
Εξυπνο κολάρο «σώζει» αφεντικά
Ενα «έξυπνο» κολάρο για σκύλους, το οποίο θα μπορούσε να ενημερώνει γύρω από πιθανά προβλήματα υγείας των ιδιοκτητών τους, ιδιαίτερα αν εκείνοι είναι προχωρημένης ηλικίας, ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στη Βρετανία.
Η νέα πρωτοποριακή συσκευή με την οποία είναι εξοπλισμένο το «σωτήριο» κολάρο παρακολουθεί με τη βοήθεια αισθητήρων το πρόγραμμα και τη διάθεση του ζώου και ενημερώνει τρίτους σε περίπτωση αλλαγής ως προς την καθημερινότητα ή τη συμπεριφορά του σκύλου. Καθώς τα περισσότερα σκυλιά ακολουθούν μια «ρουτίνα» ως προς την ώρα του φαγητού και της βόλτας τους, οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης τους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Το «έξυπνο» σύστημα θα μπορούσε να ρυθμιστεί ώστε να ενημερώνει μέλη της οικογένειας ή γείτονες προκειμένου να μπορούν να δουν τι συμβαίνει και αν ο κάτοχος του σκύλου είναι καλά στην υγεία του.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το «επικοινωνιακό» κολάρο θα μπορούσε να είναι έτοιμο για κυκλοφορία σε έναν χρόνο από σήμερα προσφέροντας μια χείρα βοηθείας και ασφαλείας σε άτομα που είτε αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και έχουν ένα ζώο συντροφιάς ή είναι προχωρημένης ηλικίας.
Καμπύλες παντού
Τη μαζική παραγωγή εύκαμπτων οργανικών οθονών για έξυπνα κινητά και ταμπλέτες επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες η LG.
O νοτιοκορεατικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι η «άτρωτη» οθόνη μεγέθους 6 ιντσών θα είναι εύκαμπτη, με αποτέλεσμα να μπορεί να φιλοξενηθεί σε μια… καμπυλωτή συσκευή. Το πάχος της μάλιστα δεν θα ξεπερνά το μισό χιλιοστό και το βάρος της τα 7,2 γραμμάρια.
Παράλληλα το ερευνητικό τμήμα της εταιρείας LG Chem δήλωσε έτοιμο για τα αποκαλυπτήρια μιας καμπυλωτής μπαταρίας που, όπως φημολογείται, δεν αποκλείεται να συνοδεύσει την επίσης καμπυλωτή συσκευή της εταιρείας G Flex, που αναμένεται να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο.
Πριν από λίγες μέρες, η Samsung προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του Galaxy Round. Πρόκειται για το πρώτο κυρτό smartphone, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να εφαρμόζει πλήρως στην παλάμη του χρήστη και εκτελεί εντολές «ρολάροντας», χάρη στη λειτουργία «Roll Effect».
Αγγίξτε την υφή!
Ερευνητές στα εργαστήρια της αμερικανικής εταιρείας Disney στο Πίτσμπουργκ ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που επιτρέπει σε οθόνες αφής (υπολογιστών, κινητών, τοίχου) να χαρίζουν τρεις διαστάσεις στα εικονιζόμενα θέματα, αν επιχειρήσει κανείς να τις ψηλαφίσει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού φορτίου που προκαλεί ανεπαίσθητες δονήσεις στην επιφάνεια της οθόνης προσφέροντας στον χρήστη την ψευδαίσθηση ότι ψηλαφεί βαθουλώματα και εξογκώματα. Ανάλογα με την ισχύ του ηλεκτρικού φορτίου, αυξομειώνεται το αισθητήριο ερέθισμα.
Το νέο σύστημα αφής, κατά τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρα Αλί Ισράρ, αναμένεται να έχει περισσότερες εφαρμογές συγκριτικά με άλλα υπάρχοντα συστήματα. «Με τον αλγόριθμο που αναπτύξαμε δεν περιοριζόμαστε σε ένα ή δύο εφέ αλλά σε μια σειρά δράσεις ικανές να αυτορρυθμίζονται ανάλογα με το οπτικό υλικό που εμφανίζεται κάθε φορά» εξηγεί από την πλευρά του ο δρ Ισράρ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ