Ερευνα: Σημεία ανάκαμψης λόγω επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Η μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες και η ανάκαμψη χωρών όπως η Ελλάδα έχει μειώσει το χάσμα με τις ώριμες αγορές.

Η μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες και η ανάκαμψη χωρών όπως η Ελλάδα έχει μειώσει το χάσμα με τις ώριμες αγορές.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Regus, η αποδοτικότητα καθίσταται η βασική κινητήρια δύναμη ώστε οι εταιρείες να παραμένουν ανταγωνιστικές, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί σε θέματα ανάπτυξης.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες παγκοσμίως θα θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα τα μέτρα περικοπής δαπανών, από τη διατήρηση ταλαντούχων ανθρώπων μέχρι τους ευέλικτους χώρους εργασίας, με σκοπό την επίτευξη του μέγιστου πλεονεκτήματος από τα υπάρχοντα πάγια στοιχεία, καθώς και τη γρήγορη και ευέλικτη επέκταση.

Σύμφωνα με την έρευνα της Regus για το Δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης (BCI) σε περισσότερα από 20.000 ανώτερα στελέχη σε 95 χώρες, ενώ τα επίπεδα εμπιστοσύνης έχουν αυξηθεί κατά πέντε μονάδες φτάνοντας στις 109 στις ώριμες οικονομίες, σημειώθηκε πτώση εννέα μονάδων φτάνοντας στις 117 στις αναδυόμενες χώρες. Στην Ελλάδα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρουσίασε απότομη αύξηση από τις 59 μονάδες τον Απρίλιο 2013 στις 72, ακόμη βέβαια αρκετά χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 113 μονάδων.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα εστιάσουν στις οικονομικά προσιτές παροχές υπηρεσιών μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, με στόχο τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών και την επίτευξη του μέγιστου πλεονεκτήματος από τα υπάρχοντα πάγια στοιχεία, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί σε θέματα σχεδίων επέκτασης.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο CEO της Regus, Mark Dixon, υποστήριξε: «Ενώ οι ώριμες οικονομίες παρουσιάζουν ενίσχυση της εμπιστοσύνης καθώς η οικονομική τους προοπτική γίνεται θετική, στον αναδυόμενο κόσμο παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης καθώς οι επιχειρήσεις στοχεύουν να καταστούν ολοένα και πιο αποδοτικές στην προώθηση της παραγωγικότητας. Σύμφωνα επίσης με την έρευνά μας, η χρήση ευέλικτων χώρων εργασίας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα κέρδη, ενθαρρύνοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.»
Άλλα ευρήματα του Δείκτη BCI περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
– Τα τέσσερα κορυφαία αποτελέσματα αποδοτικότητας για την Ελλάδα είναι τα εξής:
– Οι οικονομικά προσιτές παροχές υπηρεσιών (55%)
– Η ανακατανομή περισσότερων ατόμων (40%)
– Η αύξηση του αριθμού απασχόλησης ελεύθερων επαγγελματιών και ατόμων με σύμβαση έργου (36%)
– Η μείωση του κόστους πρόσληψης (31%)
– Το 29% των επιχειρήσεων σκοπεύει επίσης να μειώσει το σταθερό χώρο γραφείων.
Η κορυφαία παγκοσμίως πλατφόρμα CRM salesforce.com βασίζεται στα επιχειρηματικά κέντρα της Regus στις μισές από τις 26 τοποθεσίες της παγκοσμίως. Η εταιρεία έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάπτυξη από την ίδρυσή της το 1999 στο Σαν Φρανσίσκο και έχει ανακηρυχθεί ως η Πιο πρωτοποριακή εταιρεία παγκοσμίως από το περιοδικό Forbes για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον Larry Wolfert, ανώτερο διευθυντή του τμήματος αγοράς ακινήτων παγκοσμίως: «Η εργασία με ένα μόνο σημείο επαφής στη Regus για τις ανάγκες μας σε θέματα λύσεων για επαγγελματικούς χώρους σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστά την επέκτασή μας παγκοσμίως διαχειρίσιμη και αποδοτική. Έχουμε επίσης εξοικονομήσει πολλά χρήματα αποφεύγοντας την καταβολή αρχικού κεφαλαίου που σχετίζεται με τον εξοπλισμό των παραδοσιακών χώρων γραφείων.»

Διαβάστε το ερωτηματολόγιο της έρευνας σε μορφή Excel


Διαβάστε τα στοιχεία της έρευνας σε μορφή Excel

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.