Γιατί απεργούν 52 ημέρες οι εκπαιδευτικοί στη Βραζιλία

Ισχυρές συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αμέσως μετά τη μεγάλη διαδήλωση των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων στο κέντρο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.

Ισχυρές συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αμέσως μετά τη μεγάλη διαδήλωση των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων στο κέντρο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης. Στο πλευρό τους βρέθηκαν χιλιάδες πολίτες για να τους συμπαρασταθούν. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 10.000, αλλά σύμφωνα με τους διαδηλωτές, ο αριθμός άγγιζε τις 50.000.
Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε αναβρασμό από το καλοκαίρι, απεργώντας εδώ και 52 συνεχείς ημέρες, αντιτίθενται στα νέα μέτρα της κυβέρνησης της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ για τα μισθολογικά των λειτουργών της υποχρεωτικής, ιδίως δε της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα μέτρα προβλέπουν μικρές αυξήσεις, τις οποίες απορρίπτουν ως ανεπαρκείς οι δάσκαλοι. Παράλληλα, περιορίζουν τις δυνατότητες ανέλιξης, αφήνοντας εκτός εκπαιδευτικούς που αναγκάζονται να μοιράζουν τις ώρες διδασκαλίας σε διαφορετικά σχολεία.
Έτσι, οι εκπαιδευτικοί απαιτούν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες δυνατότητες ανέλιξης, ενώ ζητούν να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα σχετικά με τις επενδύσεις στην παιδεία και την υγεία. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, το 100% των κερδών από την εκμετάλλευση μιας υπεράκτιας κοιτίδας πετρελαίου θα πήγαινε στην τόνωση δυο σημαντικών κοινωνικών τομέων: το 75% των χρημάτων θα κατευθυνόταν σε κονδύλια για την παιδεία και το υπόλοιπο 25% στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται επίσης για τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, καθώς η Βραζιλία θα είναι η διοργανώτρια χώρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2014 αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016. «Η χώρα έχει τα λεφτά να διοργανώσει Ολυμπιάδες και Μουντιάλ. Πού είναι όμως τα χρήματα για όλα τα υπόλοιπα, για την εκπαίδευση και για την υγεία;», αναρωτιέται ο δάσκαλος αγγλικών Σιμόνε Ματίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.