Παγκόσμια ανάπτυξη 3,8% το 2014, κοντά στον δυνητικό μέσο όρο, από 2,8% το 2013 προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία η Deutsche Bank, ρυθμός που αναμένεται να διαμορφωθεί μάλιστα στο 3,9% το 2015. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η ευρωζώνη αναμένεται να «γυρίσει» σε ανάπτυξη 1,2% (από -0,2% το 2013) το 2014 και 1,4% το 2015, με την ελληνική οικονομία έπειτα από εξαετή ύφεση να σημειώνει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,8% τον επόμενο χρόνοκαι κατά 2% το 2015.
Ενώ πάντως το μερικό λουκέτο στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες (shutdown) συνεχίζεται αυξάνοντας τις ανησυχίες των οικονομολόγων και των αγορών, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει λύση αν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν καταλήξουν σε συμφωνία και για το όριο του χρέους, με την Goldman Sachs να θεωρεί πιθανή τελικά μια λύση-«πακέτο». Η αμερικανική τράπεζα υπολογίζει μάλιστα πως, αν δεν αυξηθεί το όριο για το χρέος, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα μετά τις 17 Οκτωβρίου και θα έχει εξαντλήσει τη ρευστότητά του τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα.
Οι αγορές βέβαια θεωρούν ότι τελικά θα βρεθεί μια λύση καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική, ενώ από την πλευρά της η ομάδα παγκόσμιας στρατηγικής της JP Morgan Asset Management παρατηρεί ότι το 2013, αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι μια πολύ καλή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από καλύτερη ισορροπία.
Οι ανεπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εδώ και πολύ καιρό εμφανίζουν ενδείξεις βελτίωσης: η Ιαπωνία επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι ΗΠΑ, παρά τα σημερινά προβλήματα, βρίσκονται σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία και η Ευρώπη εμφανίζει σαφείς ενδείξεις εξόδου από τη βαθιά ύφεση. Εξάλλου πολλοί από τους κινδύνους που απειλούν τις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχουν εκλείψει. Αντιθέτως, πολλές αναδυόμενες αγορές που πρόσφατα βρίσκονταν σε ανοδική πορεία εμφανίζουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι τιμές των εμπορευμάτων και να συγκρατείται ο πληθωρισμός.
«Η πιο ισορροπημένη ανάπτυξη παγκοσμίως και οι λιγότεροι προφανείς κίνδυνοι απρόβλεπτων εξελίξεων λογικά θα συνεχίσουν να ευνοούν τις μετοχές παγκοσμίως σε σχέση με τους τίτλους σταθερού εισοδήματος και τα διαθέσιμα» εκτίμησε ο Ντέιβιντ Κέλι, επικεφαλής Παγκόσμιας Στρατηγικής της JP Morgan Funds.
H παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε επιβράδυνση, με ή χωρίς τη στήριξη πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, εκτίμησε πάντως από την πλευρά της η Saxo Bank, καθώς οι πολιτικοί αφενός συνεχίζουν να στηρίζουν τομείς της οικονομίας που δεν χρήζουν βοήθειας και αφετέρου δεν εστιάζουν στους ζωτικούς τομείς της απασχόλησης και της ανάπτυξης, δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας της αγοράς αρκετοί είναι οι οικονομολόγοι που πιστεύουν ότι η οικονομία έχει πιάσει πάτο, ενώ κορυφαία hedge funds αγόρασαν τραπεζικές μετοχές θεωρώντας πως ο κλάδος αποτελεί έναν καλό τρόπο να «παίξει» κανείς το σενάριο του «Grecovery» (της ανάκαμψης, δηλαδή, της ελληνικής οικονομίας).
Διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων παρελαύνουν το τελευταίο διάστημα από την Αθήνα εξετάζοντας επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον θεωρεί τον ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας μια καλή επενδυτική ευκαιρία χάρη στην ανάκαμψη της χώρας ύστερα από εξαετή ύφεση.
Οικονομολόγοι της Credit Suisse εκτίμησαν ότι η ύφεση στην Ελλάδα φθάνει στο τέλος της. Προβλέπουν μάλιστα ύφεση κάτω από το 4% το 2013 (πρόβλεψη στην οποία συμφώνησαν η κυβέρνηση και η τρόικα των δανειστών) και ρυθμό αύξησης κατά 1,1% το 2014 έναντι 0,6% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, απόρροια της ανάκαμψης των επενδύσεων και της ενίσχυσης των εξαγωγών, ενώ για τους ξένους επενδυτές μεγαλύτερος κίνδυνος θεωρείται το πολιτικό ρίσκο.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη Citigroup, η είσοδος των ελληνικών μετοχών στον δείκτη αναδυομένων αγορών της MSCI από τις 26 Νοεμβρίου θα οδηγήσει σε καθαρές εισροές 516 εκατ. ευρώ από funds που ακολουθούν παθητικά τους δείκτες (παθητικής διαχείρισης), ενώ οι μακροπρόθεσμες δυνητικές καθαρές εισροές από funds που προχωρούν σε ενεργητική διαχείριση εκτιμώνται σε 1,6 δισ. δολάρια. Σε αυτό το πλαίσιο κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων όπως ο Mark Mobius της Templeton έχουν ήδη πάρει θέσεις σε μετοχές ελληνικών εταιρειών.
HeliosPlus