Μεγαλύτερη συρρίκνωση της σλοβενικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος, όπως και το επόμενο, και επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2015 αναμένει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις του προηγούμενου Απριλίου.

Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ επανέλαβε την άποψή της ότι η χώρα δεν θα ζητήσει πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 έχει προετοιμαστεί καλά, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η Σλοβενία δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια, διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός.

Αν η χώρα καταφέρει να αναδιαρθρώσει τις τράπεζες της, θα εξέλθει από την κρίση ήδη το 2014, δήλωσε η κυρία Μπράτουσεκ, σε συνέντευξη της στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, αποφεύγοντας ωστόσο να καθορίσει το ποσό που θα χρειαστεί για τις τράπεζες.

«Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου και των τεστ» είπε, προσθέτοντας ωστόσο: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια ώστε η Σλοβενία να είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνη της».

Μεγαλύτερη η ύφεση το 2013

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Σλοβενίας εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,6% το 2013 και κατά 0,7% το επόμενο έτος, ενώ θα επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2015.

Τον περασμένο Απρίλιο είχε προβλέψει 1,9% ύφεση για τη φετινή χρονιά και 0,5% ανάπτυξη για το 2014.

Οι προβλέψεις για το 2013 και το 2014 είναι χειρότερες από του κυβερνητικού Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ανάπτυξης (IMAD), το οποίο πριν από μία εβδομάδα είχε ανακοινώσει πως διατηρεί την πρόβλεψή του για ύφεση 2,4% το τρέχον έτος, ενώ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για το 2014 στο -0,8%.

Στην εκτίμηση για το 2015, η Κεντρική Τράπεζα είναι πιο αισιόδοξη από το IMAD, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 0,4%.

Αναζητείται ισορροπία μεταξύ εσόδων-δαπανών

Το γεγονός είναι ότι ο προϋπολογισμός που κληρονομήσαμε από την κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα ήταν πάρα πολύ προβληματικός, τόνισε η κυρία Μπράτουσεκ.

Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους το έλλειμα ανήλθε στα 700 εκατ. ευρώ, είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση».

Τα δημόσια οικονομικά δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν μόνο με τη μείωση των δαπανών, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε, ή μόνο με την αύξηση των εσόδων, επισήμανε.

Κάπου στο ενδιάμεσο βρίσκεται ο σωστός τρόπος, τόνισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Βρυξέλλες θα καταλάβουν το επιχείρημα αυτό.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση για την πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες όσον αφορά τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2014 και τους υπαινιγμούς περί ανεπαρκούς εστίασης στη μείωση των δαπανών, η κυρία Μπράτουσεκ είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απάντηση.

«Δεν αναμένουμε νέες απαιτήσεις από την ΕΕ»

Η ΕΕ, στο πλαίσιο της μικρής χαλάρωσης της πολιτικής αυστηρής λιτότητας, έχει δώσει στη Σλοβενία διετή προθεσμία για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

«Δεν αναμένουμε πρόσθετες απαιτήσεις» είπε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίσουν τη Σλοβενία «από την εισαγωγή, για παράδειγμα, φόρου ακίνητης περιουσίας αντί για τις μειώσεις συντάξεων ή κοινωνικών εισφορών».

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με το ύψος των χρημάτων που θα χρειαστεί για να «καθαρίσει» το τραπεζικό σύστημα της χώρας, λέγοντας ότι θα πρέπει «να περιμένουμε τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου και των τεστ».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια ώστε η Σλοβενία να είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνη της» υπογράμμισε ωστόσο.

Σύμφωνα με την κ. Μπράτουσεκ, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει η κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα την περίοδο 2004 – 2008, καθώς τότε το χρέος της χώρας αυξήθηκε από 20 δισ. ευρώ το 2005 σε 40 δισ. ευρώ το 2008.

«Ουσιαστικά, πληρώνουμε για τις αμαρτίες που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο αυτή» σημείωσε.

Τόνισε, όμως, ότι και οι Βρυξέλλες φέρουν μέρος της ευθύνης για την καθυστέρηση μεταφοράς των επισφαλών δανείων στην «κακή τράπεζα».