ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας με αφορμή τον προϋπολογισμό

Επειτα από μία σφορδή –και στείρα, κατά τα φαινόμενα –αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το θέμα της Χρυσής Αυγής και στον απόηχο διαρροών και διαψεύσεων περί παρακολούθησης τηλεφώνων του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να στρέψει και πάλι την συζήτηση στα θέματα της οικονομίας.

Εδώ και ημέρες, το επιτελείο του κ. Αλ. Τσίπρα αναγνώριζε ότι η συνεχής εμπλοκή στα θέματα διαχείρισης της ακροδεξιάς έξαρσης από την μία πλευρά αποπροσανατόλιζε την δημόσια συζήτηση από τα φλέγοντα ζητήματα και από την άλλη, πως μπαίνοντας σε μία τέτοια διαδικασία, στην ουσία έπεφτε στην παγίδα της θεωρίας των άκρων, την οποία όμως απέρριπτε.
Κατά πολλούς, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Κουμουνδούρου διέψευσε μεν τα δημοσιεύματα περί παρακολουθήσεων, επιχείρησε δε να κρατήσει ανοιχτό το θέμα, με την ελπίδα να ξεκινήσει μία διαφορετικού Τύπου αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
Παρά ταύτα, το μείζον για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η επιστροφή στα ζητήματα της οικονομίας, εν όψει και της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, αλλά και της επόμενης φάσης του «ελληνικού δράματος», το οποίο δείχνει πως επιστρέφει σταδιακά στην ατζέντα, εν όψει των νέων κύκλων συζητήσεων με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο, τον προϋπολογισμό του 2014, τη συζήτηση για το χρέος κλπ.
Υπό την έννοια αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχιερεί από το απόγευμα της Δευτέρας να αξιοποιήσει την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, προκειμένου να αναζωπυρώσει την αντιπολιτευτική του δράση.
Παρά ταύτα, τα πρώτα σχόλια εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ηπιότερα του συνηθισμένου και του αναμενομένου.
Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση έγινε από τον αρμόδιο του τομέα οικονομίας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευκλ. Τσκαλώτο, ο οποίος μάλλον σε ήπιους τόνους σημείωσε πως το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί «να κάνει αυτό που όλοι αναμέναμε: να υποσχεθεί, για πολλοστή φορά, και σε μία κοινωνία που χειμάζεται, ακόμα ένα «φως στην άκρη του τούνελ» και να της δώσει ακόμη ένα «φιλικό χτύπημα στον ώμο». Στην πραγματικότητα, όμως, το Προσχέδιο αυτό δεν μπορεί να αποκρύψει τα αδιέξοδα της ασκούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής, καθώς και τα νέα βάρη που θα κληθεί να πληρώσει η κοινωνία και το 2014».
Κατά τον κ. Τσακαλώτο οι προβλέψεις περί ανάπτυξης της τάξεως του 0,6% για το συνιστά πρόβλεψη για «μία σταθεροποίηση στον πάτο του βαρελιού», τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι με την ασκούμενη πολιτική η οικονομία θα κρατηθεί σε αυτό το σημείο για πολλά χρόνια.
Τα κρίσιμα στοιχεία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:
·το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι που συνιστούν αντικειμενικό περιορισμό τερματισμού της ύφεσης.
·Το υποτονικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου προβλέπεται μια αύξηση κατά 350 εκατομμύρια ευρώ για το 2014. Ακόμα και αν πιαστεί αυτός ο στόχος, «δεν μπορεί να θεωρηθεί δημόσια παρέμβαση για την αναδιάρθρωση της οικονομίας».
·Η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσια κεφάλαια, σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα επίπεδα υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
·Το κατά την κυβέρνηση μεγαλύτερο κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη, σημειώνεται σε μία περίοδο κατά οποία η οικονομία έχει ηδη χάσει το ¼ του παραγόμενου προϊόντος.
Με βάση αυτήν την κριτική η κυβέρνηση «αναγκάζεται να περιμένει το «ιππικό», χωρίς να κάνει κάτι για να έρθει, λένε στην Κουμουνδούρου και αναφέρουν πως: «Οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν έρχονται αφού η μη βιώσιμότητα του χρέους διώχνει τους επενδυτές παρά την εσωτερική υποτίμηση, ενώ η κατακρήμνιση της εγχώριας ζήτησης έχει κάνει τα λουκέτα καθημερινό φαινόμενο. Οι εξαγωγές μόνο οριακά μπορούν να βοηθήσουν, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες και την μη επιστροφή φόρων, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον στασιμότητας στην παγκόσμια οικονομία και ανατιμημένου ευρώ».
Όπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση των πρωτογενών δαπανών «βασίζεται κυρίως στην μείωση των δαπανών για συντάξεις, επιδόματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή στην περαιτέρω υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, σε μία περίοδο που η κοινωνία το έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ». Επίσης, υπογραμμίζουν πως η αύξηση των φορολογικών εσόδων για το 2014 «αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα εισπρακτικά μέτρα, ενώ η εκτίμηση από την πλευρά της τρόϊκας για «τρύπα» ύψους 2,5 δισ στα ασφαλιστικά ταμεία, προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ». Πέραν αυτών, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση το δημόσιο χρέος «παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής, κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα».
Υπό το πρίσμα αυτό, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν πώς σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό φαίνεται ότι «κανείς στην κυβέρνηση και στην τρόϊκα δεν έχει αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική έχει διαλύσει την ελληνική οικονομία και έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην απόγνωση». Καταλήγουν δε πως κρυπτόμενη η κυβέρνηση πίσω από αισιόδοξες προβλέψεις για πολλοστή φορά, προσπαθεί να κερδίσουν λίγο χρόνο ακόμα και προσθέτουν πως «όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.