Νετανιάχου σε Σαμαρά: Οι έξυπνοι μάνατζερ έρχονται τώρα στην Ελλάδα

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από οκτώ υπουργούς και κλιμάκιο επιχειρηματιών

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από οκτώ υπουργούς και κλιμάκιο επιχειρηματιών.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκίνησε με επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος όπου είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο των Επιζώντων Ελληνικής Καταγωγής.

Κατέθεσε στεφάνι, μίλησε με τον πρόεδρο των Επιζώντων του Ολοκαυτώματος και υπέγραψε στο βιβλίο προσωπικοτήτων κλείνοντας το μήνυμά τουποτέ ξανά.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν ευγενικά αρνήθηκαν να φορέσουν το κιπά, το εβραϊκό καπέλο που είναι σύμβολο πίστης.

Η συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου διήρκεσε 40 λεπτά και στη διάρκειά της συζητήθηκε η ενεργειακή συνεργασία στο τρίγωνο Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος.

Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν κοινή δήλωση ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του χαρακτήρισε την επίσκεψή του ιστορική τη στιγμή. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή ανέφερε ότι οι δύο λαοί υπέφεραν από το ναζισμό και επανέλαβε «ποτέ ξανά φασισμός».

Τα δύο κράτη είπε ο κ. Σαμαράς είναι δεσμευμένα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή. Σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να να αποτελέσουν το κρίκο της ένωσης του Ισραήλ με τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα που μπορούν να αποτελέσουν την βάση συνεργασίας. Οι τρεις χώρες μπορούν επίσης να δώσουν την εικόνα της ειρήνης της ανάπτυξης της δικαιοσύνης και της ασφάλειας για την περιοχή.

Ιδιαίτερα θερμά λόγια είπε ο κ. Νετανιάχου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα από την κυβέρνηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά «ήθελε ηγεσία, κουράγιο και δύναμη, όμως οι αγορές καταλαβαίνουν πως κάτι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα, ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο έξυπνος μάναντζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι».

Ο κ. Νετανιάχου είπε ακόμη ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν μακρά Ιστορία, Αθήνα και Ιερουσαλήμ είναι οι κοιτίδες του δυτικού πολιτισμού σήμερα όμως είναι δύο σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας της ασφάλεια και του τουρισμού.

Συμφωνίες συνεργασίας

Μετά τις συναντήσεις των υπουργών υπογράφηκαν μία σειρά συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας:

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη Ναυτική Εκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ
υπέγραψαν οι κ. κ.Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Συμφωνία Τουριστικής συνεργασίας η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη

Δύο συμφωνίες για αντιμετώπιση εγκλήματος και την πολιτική προστασία ειδικά στην πυρόσβεση ο κ. Νίκος Δένδιας

Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ο κ. Γιάννης Μανιάτης

Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος

Πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας υπέγραψε ο αντιπρόεδρος κ. Βαγγέλης Βενιζέλος

Συνεργασία για παραγωγή ταινιών υπέγραψε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον κ. Βενιαμίν Νετανιάχου ως υπουργό Εξωτερικών

Στις 15:00, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και μία ώρα αργότερα με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει δικό του πρόγραμμα, στις 3 το μεσημέρι είχε συνάντηση με την υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους Τζίπι Λίβνι και στη συνέχεια συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ζεέβ Ελκίν.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει το βράδυ για την Αθήνα, ενώ ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει προκειμένου να μεταβεί αύριο στην Ραμάλα όπου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.


Μακροπρόθεση συνεργασία με το Ισραήλ στην ενέργεια προσδοκά η Αθήνα

Συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων που διεξήχθησαν στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης κάλεσε τις ισραηλινές πετρελαϊκές εταιρίες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η χώρα μας το 2014 για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Στην κοινή δήλωση που υπέγραψε με τον ισραηλινό ομόλογό του, Σιλβάν Σαλόμ, γίνεται λόγος για συνεργασία των δύο χωρών στην αξιοποίηση και την εξερεύνηση φυσικών πόρων στη λεκάνη της Μεσογείου.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε με τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας αποτελεί συνέχεια του τριμερούς μνημονίου στην Κύπρο και πιστεύουμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για τη στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας ώστε οι τρεις χώρες να αποτελέσουν μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Το κείμενο που υπογράψαμε, όπως διατυπώθηκε βάζει ισχυρά θεμέλια για μακροπρόθεσμη συνεργασία στην ενέργεια, η οποία αποτελεί κορυφαίο ζήτημα στην οικονομία της ΕΕ, προσθέτει ο κ. Μανιάτης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής αποστολής από το σύνολο της δουλειάς που έγινε κατά την επίσκεψη.

Η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών και σε περιφερειακό επίπεδο φέρεται να βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και στο επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, παρουσία των ηγετών των δύο χωρών.

Τα σχέδια που εξετάζονται για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στο Ισραήλ προβλέπουν την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ως την Κρήτη και από εκεί η πρώτη εναλλακτική χάραξη συνεχίζει προς Βορρά και συνδέεται με τον κάθετο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας για την τροφοδοσία των Βαλκανίων ενώ η δεύτερη κατευθύνεται μέσω Αδριατικής προς Ιταλία η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά Ισραηλινού αερίου.

Σε ό,τι αφορά δε τον ηλεκτρισμό το έργο που συζητείται αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 2000 μεγαβάτ που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Πρόκειται για επενδύσεις τάξεις μεγέθους, αντίστοιχα, 5 δισ. ευρώ για τον αγωγό και 3,5 δισ. για το υποθαλάσσιο καλώδιο. Η ισραηλινή πλευρά ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του αγωγού από Κοινοτικά κονδύλια ενώ για την ηλεκτρική διασύνδεση συζητήθηκε η προοπτική συμμετοχής και ιδιωτικών εταιριών στη χρηματοδότηση του έργου.

Η αμυντική συνεργασία

Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, πιθανότατα στις 20 του μηνός, αναμένεται στο Ισραήλ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος. Η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών ακολουθεί άλλωστε αυτόνομη πορεία που συνεχώς αναπτύσσεται και μόνο εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο κοινές ασκήσεις.
Η πρώτη θα λάβει χώρα σε περιοχή του κεντρικού και νοτίου FIR Αθηνών στις 8-9 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου σε περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου με συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών καθώς και ισραηλινού σκάφους εναερίου ανεφοδιασμού. Για τον Νοέμβριο προβλέπεται επίσης επίσκεψη και στάθμευση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος.

Επικρίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Μετά τη βιασύνη Βενιζέλου στην περίπτωση της Συρίας να εμπλέξει τη χώρα σε έναν πόλεμο που τελικά… δεν έγινε, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες για άνοιγμα του κυπριακού σύμφωνα με τις επιθυμίες των ΗΠΑ, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ προετοιμάζει νέους τυχοδιωκτισμούς» σχολίασε το τμήμα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις ημέρες που ο κ. Σαμαράς, θα βρίσκεται στο Ισραήλ, οι δυο χώρες θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, τονίζει η ανακοίνωση. Προσθέτει ότι πολυπληθής ομάδα υπουργών αλλά και ο ειδικός σύμβουλος Ανδρέας Ταπραντζής από το ΤΑΙΠΕΔ θα έχουν σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς αξιωματούχους, για να εντατικοποιηθεί η στρατηγική συνεργασία των δυο χώρων. Μια στρατιωτική συνεργασία που «εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα μας».

Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας μας θα βρίσκεται στο Ισραήλ και δεν θα έχει συνάντηση με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα, πρακτική που ακολουθείται από την συντριπτική πλειοψηφία αρχηγών κρατών όταν επισκέπτονται τη χώρα, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι υποβαθμίζει τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Η πορεία της Ελλάδας στην εξωτερική της πολιτική, την μετατρέπει ταχύτατα σε «φυλάκιο» των επικίνδυνων για την ειρήνη αμερικανοΐσραηλινών επιδιώξεων στην περιοχή, γεγονός που επιφυλάσσει απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα μας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλιο του ΚΚΕ

To KKE σχολίασε, μεταξύ άλλων, για την επίσκεψη: «Από τα απανωτά ταξίδια του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τώρα στο Ισραήλ και τις επιχειρηματικές συμφωνίες, ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και διεθνείς, και όχι ο ελληνικός λαός ο οποίος θα συνεχίσει να έρχεται αντιμέτωπος με το βραχνά των αντιλαϊκών μέτρων και του χρέους, όπως επίσης και με τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας στους ανταγωνισμούς στην περιοχή, με φόντο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς τους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.