Η ώρα της κρίσης για τον Ακη Τσοχατζόπουλο

«Οποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει πρόβλεψη λέει ψέματα». Ο νομικός κόσμος αναμένει με ενδιαφέρον αύριο, Δευτέρα,

«Οποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει πρόβλεψη λέει ψέματα». Ο νομικός κόσμος αναμένει με ενδιαφέρον αύριο, Δευτέρα, την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση με τις «χρυσές» μίζες από τα εξοπλιστικά και πρωταγωνιστή τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Υστερα από πέντε ολόκληρους μήνες, 59 συνεδριάσεις και τη διαδικασία να εκπνέει, το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόφαση και στις ποινές που θα επιβληθούν στους συνολικά 19 κατηγορουμένους. Ουδείς πάντως εκ των παραγόντων της δίκης βάζει το χέρι του στη φωτιά ως προς την αυστηρότητά τους.
Το δικαστήριο καλείται να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και να αποδώσει δικαιοσύνη με όρους μέλλοντος: τα πράγματα περιπλέκει το γεγονός ότι ο πρώτος κατηγορούμενος Α. Τσοχατζόπουλος έχει υπερβεί το 70ό έτος (είναι 74 ετών), εκ του νόμου μπορεί να εκτίσει το 1/5 της ποινής του και έχει ήδη περάσει 18 μήνες στη φυλακή. Το ίδιο ισχύει και για τον εξάδελφό του Νικόλαο Ζήγρα, δεξί του χέρι στην υπόθεση, που είναι και ο μοναδικός που έχει ομολογήσει –γεγονός που αναμένεται να ληφθεί υπόψη στην ποινική μεταχείρισή του.

«Προβλήματα υγείας ή ακόμη και μια εναλλακτική λύση έκτισης της όποιας ποινής με «βραχιολάκι» μπορούν να κάνουν ακόμη πιο γρήγορη την έξοδο από τη φυλακή για έναν καταδικασθέντα αυτής της ηλικίας. Θα έχουμε λοιπόν ζήτημα ανισότητας ποινών, αν π.χ. ο βασικότερος εκ των κατηγορουμένων είναι έξω και άλλοι, συγγενικά πρόσωπα και περιφερειακοί κατηγορούμενοι, παραμένουν στον Κορυδαλλό»
επισημαίνουν νομικοί.
Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα ποινές που φθάνουν τα τρία έτη να μην εκτίονται (με την προϋπόθεση ότι ο καταδικασθείς έχει λευκό ποινικό μητρώο), ενώ ποινές που κυμαίνονται από τρία ως πέντε έτη μπορούν και να μετατραπούν σε χρηματικές. Σε ποινές άνω των τριών ετών μπορεί το δικαστήριο να προσδώσει ανασταλτικό χαρακτήρα ως την έφεση, να αφήσει δηλαδή ελεύθερο τον καταδικασθέντα ώσπου να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος βαθμός εκδίκασης της υπόθεσης –ενδεχομένως με όρους, π.χ. να παρουσιάζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα.
Ως σήμερα πάντως οι δικαστές τα έχουν ακούσει… όλα από τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι στις αγορεύσεις τους τούς έχουν προτρέψει ποικιλοτρόπως να μην επηρεαστούν από την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», να μην παρασυρθούν από τις «Σειρήνες» της τρέχουσας συγκυρίας και «τον κόσμο που θέλει αίμα στην αρένα», «να μην κρίνουν με το χέρι στην καρδιά αλλά με το μάτι στον νόμο» και κυρίως να μην κάνουν δεκτές τις προτάσεις των εισαγγελέων που κρίθηκαν σκληρές.
Οσον αφορά την αυριανή διαδικασία, η απόφαση (ένοχος – αθώος) αναμένεται να συνοδεύεται από πρωτόλεια αιτιολογία για κάθε πρόσωπο –«δεν είναι απαραίτητο, αλλά εδώ πρόκειται για δίκη ενδιαφέροντος» υποστηρίζουν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν. Η υπεράσπιση θα ζητήσει ελαφρυντικά, με νέο κύκλο αγορεύσεων, και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν οι ποινές.
Το πέρας της δίκης δεν συνεπάγεται βεβαίως και το κλείσιμο της υπόθεσης με τις «χρυσές» μίζες: όχι μόνο διότι οι Αρχές περιμένουν νέα στοιχεία από τις δικαστικές συνδρομές στο εξωτερικό –«έρχεται τσουνάμι» εκτίμησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου –αλλά και επειδή δεν έχουν καν αρχίσει δίκες με συναφές ενδιαφέρον όπως αυτή των μη πολιτικών προσώπων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.