Στρατηγική σύγκρουσης επιλέγει ο κ. Σαμαράς

Οι ραγδαίες και απρόβλεπτες, όπως αποδείχθηκε, εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ εκφράζονται φόβοι από ορισμένους για πολιτική αστάθεια.

Οι ραγδαίες και απρόβλεπτες, όπως αποδείχθηκε, εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ εκφράζονται φόβοι από ορισμένους για πολιτική αστάθεια. Εν μέσω προβληματισμού και ανησυχίας πολλών ισχυρών παραγόντων στο εξωτερικό για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και με τη ρητή οδηγία ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την πλήρη εξαφάνιση της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν έχει απεμπολήσει τη θεωρία των δύο άκρων.
Ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει συνειδητά την πλήρη εφαρμογή της συγκεκριμένης θεωρίας κατόπιν εισηγήσεως του κ. Χρ. Λαζαρίδη, αν και υπάρχουν προτάσεις για επανεξέταση της κεντρικής γραμμής.
Παρά το γεγονός ότι ζητεί αρραγές εθνικό μέτωπο έναντι του ναζισμού και ξένα κέντρα προκρίνουν ένα μίνιμουμ εθνικής συναίνεσης, επιλέγει να συγκρουστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο τοποθετεί στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος.
Κεντρική επιδίωξη του Πρωθυπουργού είναι από τη μια πλευρά να περιχαρακώσει το δεξιό άκρο της ΝΔ και ενδεχομένως να κερδίσει ψηφοφόρους που είχαν στεγαστεί πολιτικά στη Χρυσή Αυγή και από την άλλη να πιέσει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση, αποδίδοντάς της ευθύνες για τα φαινόμενα βίας.
Την ίδια στιγμή, γνωρίζοντας και τους φόβους των ξένων παραγόντων για ενδεχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, προτάσσει, όπως έπραξε και επί ένα πενθήμερο στις ΗΠΑ, το επιχείρημα ότι αυτός εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Επενδύει σε αυτό και θα προσπαθήσει να το κεφαλαιοποιήσει πολιτικά μαζί με το επιχείρημα περί συντριβής των νεοναζιστών, όπως είπε και στις ΗΠΑ. Σε αυτή τη λογική, την επόμενη περίοδο ο ίδιος θα επιμείνει ότι αυτός και η κυβέρνησή του πέτυχαν την πολιτική σταθεροποίηση, εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης που οδήγησε στην ενίσχυση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού.
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επικρατεί η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων και ως εκ τούτου αναμένεται να συνεχιστεί η πολεμική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ο κ. Σαμαράς πιστεύει πως θα αποδυναμώσει. Αλλωστε φρόντισε προ ημερών από τις ΗΠΑ να μιλήσει για το άλλο άκρο, την… εξτρεμιστική αντιπολίτευση όπως τη χαρακτήρισε, που επιδιώκει την έξοδο από την ΕΕ, το ευρώ και το ΝΑΤΟ.
Τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό μετά την επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησης στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής, τους Ν. Μιχαλολιάκο και Χρ. Παππά, και στον βουλευτή Ι. Λαγό έχουν αλλάξει, αλλά κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει πώς θα είναι το τοπίο στην επόμενη φάση.
Η αμηχανία είναι έκδηλη σε μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού και από πολλές πλευρές, αλλά και οικονομικά και πολιτικά κέντρα, μεταδίδεται ότι αν η δικαστική πορεία δεν έχει την επιθυμητή πορεία, τότε προσωπικά ο κ. Σαμαράς ρισκάρει πολλά.
Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Γι’ αυτό αντέδρασε με μεγάλη οργή όταν πληροφορήθηκε στις ΗΠΑ ότι οι τρεις βουλευτές Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος δεν προφυλακίστηκαν. Σε εκείνο το σημείο η κυβέρνηση είχε δεχθεί σφοδρότατη κριτική και εκ των έσω. «Θα γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση;» ήταν το κεντρικό ερώτημα πολλών και στο Μαξίμου υπήρχε έκδηλη ανησυχία μήπως δεν προφυλακιστούν τελικά οι Μιχαλολιάκος και Παππάς.
Εξαρχής ηγέρθησαν ερωτήματα από πολλές πλευρές για το κατά πόσον ήταν τεκμηριωμένες οι κατηγορίες, ενώ αρκετά κορυφαία στελέχη άσκησαν κριτική. Παράλληλα μιλούσαν για «ατελέσφορο πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης», κάτι που δεν αποδέχεται το Μέγαρο Μαξίμου.
Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι η υπόθεση θα φθάσει ως το τέλος και στόχος είναι η συντριβή του ναζισμού. Επίσης προτάσσουν το επιχείρημα ότι πρώτη φορά βουλευτές κόμματος προφυλακίστηκαν, ένα γεγονός όμως που προκαλεί αρνητική εικόνα στο εξωτερικό, παρά την όποια κάθετη θέση τους έναντι του ναζισμού.
Ο εκνευρισμός μεταξύ των υπουργών, αλλά και στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ήταν μεγάλος για τους χειρισμούς που έγιναν, ενώ κάποιοι εντός της κυβέρνησης έσπευσαν να πουν ότι ίσως έπρεπε να είχαν εισακουσθεί ορισμένοι που είχαν άλλη προσέγγιση για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Στο στόχαστρο μπήκαν αμέσως οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κκ. Ν. Δένδιας και Χαρ. Αθανασίου και άρχισαν οι φήμες για παραίτησή τους.
«Κανένα θέμα» έσπευσε να μεταδώσει το Μέγαρο Μαξίμου, ανοίγοντας ομπρέλα προστασίας στους υπουργούς, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί βουλευτές έριχναν τα βέλη τους στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Μ. Βορίδη που είχε ενεργό συμμετοχή στον σχεδιασμό για την ποινική και πολιτική εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής.
Το ενδιαφέρον ήταν οι ενδοκυβερνητικές τριβές που ξέσπασαν, καθώς κάθε πλευρά αποποιούνταν τις ευθύνες της. Μάλιστα ο κ. Δένδιας άφησε αιχμές κατά του κ. Αθανασίου, αν και κάποιοι στην ΚΟ της ΝΔ το εξέλαβαν και σαν «καρφί» για το Μαξίμου. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε σε συνέντευξή του πως αν του είχαν ζητηθεί περισσότερα ή συμπληρωματικά στοιχεία, οι διωκτικές αρχές θα ζητούσαν περισσότερο χρόνο.
Εμμέσως υποστήριξε πως όλα έγιναν βιαστικά, δίνοντας λαβή για ποικίλα σχόλια με την επισήμανσή του, η οποία ουσιαστικά ενισχύθηκε και από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος προχθές είπε ότι η όλη επιχείρηση κατά της ΧΑ έγινε εν όψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Διαφορετικές εκτιμήσεις
«Εσπασε ο τσαμπουκάς τους»

«Τα νερά είναι αχαρτογράφητα» έλεγε κεντρικός υπουργός της κυβέρνησης που κρατεί αποστάσεις από τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία. Και όπως επισημαίνουν και άλλοι υπουργοί, μεταξύ αυτών και οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος (ανέφερε με έμφαση ότι δεν υπάρχει θέμα διείσδυσης της ΧΑ στις Ενοπλες Δυνάμεις) και Κ. Αρβανιτόπουλος, οι πρώην υπουργοί, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, η απειλή παραμένει και χρειάζονται και άλλες κινήσεις.

«Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικές επιχειρήσεις και δικαστικές διώξεις. Η αντιμετώπιση είναι πολιτική»
αναφέρουν αρκετοί υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ στις ιδιωτικές τους συζητήσεις. Και επιμένουν, εν αντιθέσει προς το Μέγαρο Μαξίμου, πως η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να αποτελεί έναν συμπαγή πολιτικό και εκλογικό πόλο, παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή γι’ αυτήν πολιτική περίοδο.
Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στην πορεία και όσο θα διαρκεί η αστυνομική και δικαστική διερεύνηση και κυρίως αν θα μειωθούν περαιτέρω τα ποσοστά της ή θα σταθεροποιηθεί.

«Η ρευστότητα κυριαρχεί»
είναι η βασική εκτίμηση πολλών, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι σιγά-σιγά αποκαλύπτεται η Χρυσή Αυγή και έγιναν τα πρώτα και αποφασιστικά βήματα για να συντριβεί ο ελληνικός νεοναζισμός. «Καταρρίπτεται ο μύθος τής ΧΑ και έσπασε ο τσαμπουκάς τους» λένε κεντρικά κυβερνητικά στελέχη εν μέσω της συζήτησης που προκρίνεται για την ανακατάληψη ή όχι της δεξιάς πτέρυγας του πολιτικού συστήματος με το θεμελιώδες ερώτημα: «Με τη Δεξιά ή με το Κέντρο;».
«Απομυθοποίηση, εκρίζωση και ανακατάληψη του χώρου» είναι η γραμμή και ήδη έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της ΝΔ μια μεγάλη συζήτηση για το πώς θα επιστρέψουν οι δεξιοί ψηφοφόροι που αποχώρησαν για τη Χρυσή Αυγή. «Οσο θα αλλάζει σταδιακά η κατάσταση στην οικονομία τόσο θα μεταβάλλεται και η στάση πολλών πολιτών και θα εγκαταλείπουν το ναζιστικό μόρφωμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.