Πηγαινέλα με τους γερμανούς νεοναζί

Αμηχανία και παγωμάρα: αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση των ιθυνόντων του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD) στην είδηση για τη σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα.

Αμηχανία και παγωμάρα: αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση των ιθυνόντων του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD) στην είδηση για τη σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα. «Δεν παίρνουμε θέση στο θέμα όσο δεν ξέρουμε το παρασκήνιο» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φρανκ Φραντς. «Θα μιλήσουμε μόνο όταν θα έχει ξεκαθαριστεί αν η δίωξη οφείλεται σε πολιτικά κίνητρα ή σε εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής».
Και μόνο η επιφύλαξη αυτή δείχνει τι άσχημη φήμη έχει αποκτήσει ενδιάμεσα στην Ευρώπη η ελληνική νεοναζιστική οργάνωση και πόσο καχύποπτα την αντιμετωπίζει ακόμη και το κόμμα που θεωρείται η «μήτρα» του μαχητικού ευρωπαϊκού νεοναζισμού.
Τα στόματα δεν ανοίγουν έτσι εύκολα όταν τίθενται ερωτήματα για την παλαιότερη συνεργασία των δύο κομμάτων. «Είχαμε μεμονωμένες επαφές και κάποιες αμοιβαίες επισκέψεις. Τίποτε άλλο» λέει προσεκτικά ο κ. Φραντς.
Επίσης προσεκτικά, αν και για άλλους λόγους, εκφράζεται και ένας εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών. «Ως σημαντικότεροι εταίροι του NPD κρίνονται οι ακροδεξιοί ομοϊδεάτες τους στην Ελλάδα, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και στην Ουκρανία» λέει. «Με αυτό το φόντο υπήρξαν μεμονωμένες επαφές μεταξύ του NPD και της Χρυσής Αυγής».
Η πραγματικότητα είναι βέβαια διαφορετική. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ούντο Φογκτ είχε αναφέρει ήδη τον Αύγουστο του 2006 στον υπογράφοντα την αποστολή στελεχών του κόμματός του στην Αθήνα με στόχο να συμμετάσχουν σε διαδήλωση της Χρυσής Αυγής για τα Ιμια και για συνομιλίες με τους έλληνες «Kameraden» (καμεράντεν, συνάδελφοι με τη στρατιωτική έννοια του όρου).
Ακολούθησαν, όπως πιστοποίησε αργότερα ο ίδιος, και άλλες επισκέψεις τα επόμενα χρόνια –και σε αυτές προστέθηκαν και εκείνες των στελεχών άλλων οργανώσεων της Ακροδεξιάς. Παράδειγμα, το «πέρασμα» του Ματίας Φίσερ, μέλους της συντακτικής επιτροπής του Ελεύθερου Δικτύου Νότου (FNS) στο Φουρτ, και του Σεμπάστιαν Σμάους, δημοτικού συμβούλου της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Στοπ στους Ξένους» στη Νυρεμβέργη από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην ελληνική Βουλή τον Φεβρουάριο του 2013. Μια φωτογραφία δείχνει τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Ηλία Κασιδιάρη να ποζάρουν με καμάρι δίπλα τους.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η μάλλον «υποτονική» απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε επερώτηση του κόμματος Die Linke (18.3.2013) στη γερμανική Βουλή. Σε αυτήν απαριθμούνται οι εξής συναντήσεις:
  • Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συναντώνται από καιρό σε καιρό στις διασκέψεις της «Μαύρης Διεθνούς», όπως αποκαλείται ανεπίσημα ο σύνδεσμος ακροδεξιών κομμάτων Ευρωπαϊκό Εθνικιστικό Μέτωπο, που ιδρύθηκε το 2004.
  • Στις 13 Φεβρουαρίου 2013 συμμετείχε αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, ύστερα από πρόσκληση του NPD, σε πορεία στη Δρέσδη με αφορμή την επέτειο του βομβαρδισμού της πόλης από συμμαχικά αεροπλάνα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • «Ιδιαίτερα καλές είναι οι επαφές των ελλήνων φασιστών με τους βαυαρούς νεοναζί» συνεχίζει η απαρίθμηση. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2012 έλαβε χώρα ένας «πολιτιστικός περίπατος» στη Νυρεμβέργη, στον οποίο συμμετείχαν μέλη του NPD, άλλοι γερμανοί ακροδεξιοί, καθώς και χρυσαυγίτες. Οι «πολιτιστικοί» σταθμοί ήταν ανεξαιρέτως τόποι-μνημεία των ναζί: ο τεράστιος ανοιχτός χώρος όπου γίνονταν τα συνέδριά τους, το δικαστικό κτίριο όπου ανακοινώθηκαν το 1935 οι διαβόητοι «ρατσιστικοί νόμοι της Νυρεμβέργης», η μπιραρία όπου έπινε τις μπίρες του ο Χίτλερ, και πάει λέγοντας. Ακολούθησε κομματική συνάντηση στην παρακείμενη πόλη Φουρτ, όπου έγινε συζήτηση για «την κατάσταση στη Γερμανία και στην Ελλάδα»
  • Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις ακροδεξιών στην Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει πως έχει στοιχεία για συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα.
Στη βαυαρική Βουλή, αντίθετα, έχει σημάνει από καιρό συναγερμός: «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις διασυνδέσεις μεταξύ των ελλήνων και των βαυαρών εξτρεμιστών» δήλωσε στις 7 Φεβρουαρίου 2013 ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Γιόαχιμ Χέρμαν. «Δεν θα επιτρέψουμε να εγκαταστήσουν εδώ ένα ακροδεξιό διαδίκτυο. Δεν θα αφήσουμε τους χαοτικούς, από όπου και αν έρχονται, να βάλουν πόδι στη χώρα μας».
Τελευταία μάλιστα οι διασυνδέσεις έχουν πυκνώσει. «Η Χρυσή Αυγή είναι ένα είδος προτύπου για τους βαυαρούς εξτρεμιστές, επειδή κατόρθωσε να μπει στην ελληνική Βουλή το 2012 και να εδραιωθεί πολιτικά» διαπιστώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ολιβερ Πλάτσερ. «Το NFS θέλει να τη μιμηθεί».
Ωστόσο συμβαίνει και το αντίθετο –και οι χρυσαυγίτες θέλουν να μιμηθούν τον Γερμανό τους. Αυτός είναι όμως το NPD –όχι τοπικές οργανώσεις όπως το NFS. Μπορεί το κόμμα αυτό να έχει μικρή εκλογική απήχηση (στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές πήρε μόνο το 1,3% των ψήφων), στον χώρο της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς έχει όμως την αξία «εικόνας». Και αυτό όχι μόνο επειδή αποτελεί οργανική συνέχεια του χιτλερικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος NSDAP –έτσι το κρίνει η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (Verfassungsschutz) –αλλά και επειδή επιδιώκει με «πρωτοποριακές» μεθόδους «να κατακτήσει τρεις νευραλγικούς για την πορεία της στόχους: τη νεολαία, τους δρόμους, τα κοινοβούλια» (Ούντο Φογκτ).
Οι στόχοι της Χρυσής Αυγής δεν είναι διαφορετικοί. Οι μέθοδοί της κάνουν όμως και τους πιο βάναυσους ακτιβιστές του NPD να ανατριχιάζουν. Και αυτό εξηγεί την ξαφνική επιφυλακτικότητα που δείχνουν ξαφνικά απέναντι στους ποινικά διωκόμενους έλληνες «καμεράντεν» τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.