Νίκος Κωνσταντόπουλος: Υπάρχει ενεργό παρακρατικό δίκτυο

«Βράζει το παρασκήνιο των κύκλων που στη δεκαετία του ’60 τους λέγαμε σκοτεινούς αλλά ήταν, όπως και σήμερα, διαβοημένοι» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Βράζει το παρασκήνιο των κύκλων που στη δεκαετία του ’60 τους λέγαμε σκοτεινούς αλλά ήταν, όπως και σήμερα, διαβοημένοι» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος. Θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις υπουργών και επισημαίνει ότι «κάποιοι παίζουν παιχνίδια προσωπικά – παρασκηνιακά εντός της κυβέρνησης». Ο κ. Κωνσταντόπουλος προειδοποιεί για τον κίνδυνο να χαθεί το σημαντικότερο αγαθό της Μεταπολίτευσης, η πολιτική σταθερότητα, γιατί, όπως καταγγέλλει, «υπάρχει ενεργό παρακρατικό δίκτυο με διείσδυση σε όλους τους τομείς του δημοσίου βίου». Πιστεύει ότι το δίκτυο αυτό, αν δεν αντιμετωπιστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, θα επιχειρήσει να δεσμεύσει τη δημοκρατική λειτουργία και να παγιδεύσει τον πολιτικό βίο υπό συνθήκες έντασης και ανωμαλίας σε μια απόπειρα να αποφευχθεί ή να χειραγωγηθεί η πορεία προς μια εκλογική διαδικασία η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την Αριστερά στην εξουσία.

Η προφυλάκιση Μιχαλολιάκου ακολούθησε την αποφυλάκιση ορισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Οι αντικρουόμενες αποφάσεις της Δικαιοσύνης προκάλεσαν σύγχυση στην κοινή γνώμη. Υπάρχει πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για τον συνολικό χειρισμό του θέματος;

«Ναι, και μάλιστα μεγάλη. Κάποιοι θα έπρεπε να παραιτηθούν. Ή η κυβέρνηση παίζει, εν ου παικτοίς, με τη σταθερότητα της χώρας και τη δημοκρατική ευαισθησία του λαού ή κάποιοι παίζουν παιχνίδια, προσωπικά – παρασκηνιακά, εντός της κυβέρνησης. Οι αδέξιοι και επιπόλαιοι χειρισμοί έδειξαν ότι η πολιτική βούληση της εκτελεστικής εξουσίας άλλοτε αδρανοποιεί και άλλοτε ενεργοποιεί τους διωκτικούς μηχανισμούς».
Ευθύνεται η κυβέρνηση για την ενίσχυση της Ακροδεξιάς;
«Η κυβερνητική τακτική να κάνει πως δεν βλέπει ή να κλείνει το μάτι, η αναβάθμιση σε κυβερνητικές θέσεις «γερακίων» και ακραίων προπαγανδιστών του φασίζοντος εθνικισμού, οι βλακώδεις επικοινωνιακές επινοήσεις περί των «δύο άκρων» και της «Αριστεράς εκτός συνταγματικού τόξου» δεν έχουν καμία σχέση με τον συνταγματικό πατριωτισμό».
Υπάρχει κίνδυνος για την πολιτική σταθερότητα;
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε και την τελευταία κατάκτηση της Μεταπολίτευσης, την πολιτική σταθερότητα, πληρώνοντας για άλλη μία φορά «τυχαίους και μοιραίους» με ναπολεόντεια πολιτικά σύνδρομα. Συμβαίνουν πρωτοφανή φαινόμενα για τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι πολιτικό έγκλημα και ειδεχθές κακούργημα από οργανωμένους μηχανισμούς που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της παρακρατικής παραστρατιωτικής δράσης».
Πρέπει η Χρυσή Αυγή να τεθεί εκτός νόμου;
«Πιστεύω ότι η σπασμωδική αντίδραση που θα βάλει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή θα μεγεθύνει τις εντάσεις».
Υπάρχει ζήτημα διείσδυσης της Ακροδεξιάς στους θεσμούς;
«Στην αναφορά μου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 20.9.2013, αμέσως μετά τη δολοφονία, επισημαίνω ότι υπάρχει ενεργό παρακρατικό δίκτυο, με διείσδυση σε όλους τους τομείς του δημοσίου βίου, από την Αστυνομία, τον Στρατό και τη διοίκηση ως τη Δικαιοσύνη, την Εκκλησία, τον τομέα της ενημέρωσης και της επιχειρηματικότητας. Υπάρχουν χρηματοδότες που πρέπει να αποκαλυφθούν, όπως και οι υπόγειες διασυνδέσεις. Πρώτο δείγμα αξιοπιστίας για τον κ. Πρωθυπουργό, να απομακρυνθούν τα «σταγονίδια» από το περιβάλλον του και την κυβέρνηση».
Πιστεύετε ότι θα κατορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει «φυσιολογικά» στην εξουσία ή οι θύλακοι της Ακροδεξιάς θα μεταχειριστούν κάθε μέσο για να τον εμποδίσουν;
«Βράζει το παρασκήνιο των κύκλων που στη δεκαετία του ’60 τους λέγαμε «σκοτεινούς» αλλά ήταν, όπως και σήμερα, διαβοημένοι. Και βέβαια οι εξουσιαστικές δομές του πολιτικού συστήματος αλαφιάζονται καθώς βλέπουν την προοπτική πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αρχίσει τα περί «ήπιας παρέμβασης» ή «παρασυνταγματικής διαδικασίας» για την αποφυγή των εκλογών. Κάθε προσπάθεια αυτού του χαρακτήρα για αποφυγή ή επηρεασμό των εκλογών θα αποτελεί καταστροφική εκτροπή. Για όλους ισχύουν και σήμερα όσα, κατά τον Πλούταρχο, λέει ο Επαμεινώνδας, ότι «ου μόνον αρχή άνδρα δείκνυσι αλλά και αρχή ανήρ». Να γίνουν εκλογές γιατί η σημερινή Βουλή δεν είναι αντιπροσωπευτική».
Πιστεύετε ότι οι εκλογές θα αποτελέσουν λύση;
«Οι εκλογές και οι εξελίξεις θα προκαλέσουν τεκτονικές μετατοπίσεις και αναδιαμορφώσεις στον δημόσιο πολιτικό χώρο. Ο αμείλικτος χρόνος παίρνει μαζί του τη μεταπολιτευτική περίοδο με τα κατάλοιπά της και δημιουργεί τη νέα πολιτική ιστορία για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η Μεταπολίτευση έκανε τη διαδρομή της. Δεν μπορεί να διαιωνίζει τον εαυτό της και τα στερεότυπά της. Ερχεται καινούργια κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα».
Αυτό πιστεύουν και όσοι σχεδιάζουν μια νέα Κεντροαριστερά. Ποια είναι η γνώμη σας για τις σχετικές διεργασίες;
«Σε ιστορικές περιόδους σκληρής συλλογικής δοκιμασίας όπως η σημερινή απαιτούνται ριζοσπαστικές τομές, με ανανεωτικό ηθικό και πολιτικό συμβολισμό εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του δημόσιου βίου. Η προγονοπληξία των κομμάτων θυμίζει τα «λειψανεμπόρια του 16ου αιώνα» και γελοιοποιεί την ανάγκη εξυγίανσης και ανανέωσης. Το ίδιο και οι ανταγωνισμοί συγγραφής διακηρύξεων, οι παραγοντισμοί και οι περιφερόμενες ξεβαμμένες ταμπέλες με τα φθαρμένα πρόσωπα».
Η Προεδρία της Δημοκρατίας μετετράπη σε αξίωμα διακοσμητικό. Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό;
«Την Προεδρία της Δημοκρατίας την έκανε σκιώδες σύμβολο το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης, που πρέπει να αλλάξει. Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να πάρει διαστάσεις και δυναμική ριζοσπαστικής πρότασης για συνολική αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος. Να συζητηθεί και η εκλογή Προέδρου απευθείας, είναι ώριμο το θέμα, με όποιες πολιτειακές ρυθμίσεις απαιτούνται».
Το 2015 έχουμε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Είστε υποψήφιος;
«Δεν με απασχολούν σενάρια και ονοματολογίες. Ξαναγυρνώ στη μήτρα της πολιτικής μου ύπαρξης, στο φοιτητικό κίνημα και στις φυλακές της δικτατορίας, πιστεύοντας σε έναν νέο ανένδοτο αγώνα, με τρίπτυχο την ανασυγκρότηση της χώρας, την αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος και την αντιμετώπιση του νεοναζισμού –ρατσισμού».
Γιατί χρειάζεται «τρίτος ανένδοτος» 50 χρόνια μετά τον δεύτερο;
«Γιατί για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία συνυπάρχουν η προοπτική πλειοψηφικής Αριστεράς, η δυνατότητα να θεσμοθετήσουμε εξαρχής την ελληνική δημοκρατία, που ακρωτηριάζεται και εκφυλίζεται, και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τη νεοναζιστική – ρατσιστική διείσδυση».
Αλλος δρόμος
«Να καταλογιστούν ευθύνες για το μνημόνιο»

Η οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται στο τετράπτυχο: παραμονή στο ευρώ, διαγραφή του χρέους, ρευστότητα στην αγορά και κατάργηση του μνημονίου. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει «μέσα στο ευρώ» αυτά που δεν μπορούν να πετύχουν οι άλλοι;

«Γιατί οι άλλοι, δηλαδή οι κυβερνήσεις από το 2008 ως σήμερα, δεν είχαν στρατηγική διαπραγμάτευσης και επιχειρησιακό σχεδιασμό της. Ανοιξαν τις πόρτες εκλιπαρώντας για χρόνο και χρήμα. Οταν ακούστηκε το αίτημα για καταγγελία του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση, ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ φλυαρούσαν περί «ορθολογικοποίησης» ο ένας, «διόρθωσης» ο άλλος και «απαγκίστρωσης» ο τρίτος, προβάλλοντας τον εαυτό του ως τον Μωυσή».
Η πολιτική των μνημονίων θεωρείται μονόδρομος για την παραμονή στην ευρωζώνη. Υπάρχει άλλος δρόμος που να είναι ρεαλιστικός;
«Το «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αναγκαστικό μονόδρομο» οδηγεί την κοινωνία στη διαλυτική ψυχολογία της ματαίωσης και την πολιτική στην παραίτηση και στην υποταγή».
Πιστεύετε ότι η υπογραφή του μνημονίου στοιχειοθετεί έγκλημα κατά του πολιτεύματος;
«Η υπογραφή του μνημονίου στοιχειοθετεί απολύτως την ιστορική διαπίστωση ότι η περίπτωση της ελληνικής παρακμής είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αποτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης, τον πελατειακό κομματικό κυβερνητισμό, τον παραταξιακό δικομματικό καθεστωτισμό και τον ασύδοτο πλουτισμό του. Επιπροσθέτως στοιχειοθετεί μετάλλαξη του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού πολιτεύματος σε καθεστώς πολιτικοοικονομικής επιτήρησης, που παραμερίζει συνταγματικές εγγυήσεις νομιμότητας και αλλοιώνει θεμελιώδεις λειτουργίες του πολιτεύματος. Είναι πολιτικό έγκλημα που δεν πρέπει να μένει σε θεσμική, πολιτική και ηθική εκκρεμότητα. Να καταλογιστούν ευθύνες όπως στην Ισλανδία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.