«Κενό» €1,8 δισ. το 2014 στα Ταμεία

Πονοκέφαλο στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών δημιουργεί η μειωμένη κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος,

Πονοκέφαλο στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών δημιουργεί η μειωμένη κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο καθώς και οι αποκλίσεις που καταγράφονται στους στόχους των εσόδων λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της εκρηκτικής ανεργίας.

Πέραν της «τρύπας» που υπάρχει στην προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων για το 2014, διαφορές διαπιστώνονται μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το συνολικό ύψος του ελλείμματος που θα προκύψει εξαιτίας της ύφεσης.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ετήσιο έλλειμμα που καλείται να καλύψει είναι γύρω στο 1 δισ. ευρώ ενώ η τρόικα εκτιμά ότι αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Η διαφορετική προσέγγιση βασικών μεγεθών ήταν η αιτία της πρόσφατης αποχώρησης της τρόικας και της έκτακτης σύσκεψης την προηγούμενη εβδομάδα του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των ελλειμμάτων με την αύξηση των εσόδων των Ταμείων από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την είσπραξη οφειλών επιχειρήσεων προς τα Ταμεία.

«Στόχος μας είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την εισπραξιμότητα των εισφορών αλλά και των οφειλών»
δηλώνει ο υπουργός Εργασίας.
Προ των πυλών είναι μια σειρά «συμφωνημένων μέτρων» που ήδη έχουν ψηφιστεί και απομένει η εφαρμογή τους. Πρόκειται για αλλαγές στις κύριες συντάξεις, στα εφάπαξ, στις επικουρικές και στις ασφαλιστικές εισφορές.
Πέραν αυτών με μειώσεις απειλούνται οι συντάξεις του ΟΑΕΕ αλλά και των «ειδικών ταμείων», όπου η μείωση των εισφορών θα προκαλέσει αντίστοιχη μείωση συντάξεων. Αναλυτικά:
  • Από το 2014 θα εφαρμοστούν οι «αυτόματες μειώσεις» στις επικουρικές συντάξεις Ταμείων που συνεχίζουν να παρουσιάζουν έλλειμμα. Πρόκειται για την εφαρμογή της λεγόμενης «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότησηστα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία. Οπότε θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν ταελλείμματά τους. Η μείωση των παροχών (κατά μέσον όρο 20%) εμφανίζεται ως μονόδρομος ενώ σε όλα τα επικουρικά α δημιουργούνται «ατομικοί λογαριασμοί» ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος.
  • Καθιερώνονται ενιαίες εισφορέςγια το σύνολο των ασφαλισμένων. Δηλαδή, θα καταργηθούν οι ειδικές διατάξεις που διατηρούνταν μετά την ένταξη π.χ. των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και οι οποίες προέβλεπαν διαφορετικές εισφορές και διαφορετικές παροχές. Οι ενιαίες εισφορές θα ισχύουν για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης. Αυτό θα προκαλέσει αντίστοιχη μείωση συντάξεων κυρίως στα ειδικά ταμεία. Επίσης η σταδιακή μείωση του μη μισθολογικού κόστους –εισφορών του ΙΚΑκατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες αναμένεται να προκαλέσει απώλειες εσόδων 1 δισ. ευρώ ετησίως.
  • Εκ βάθρων αλλαγές στις κύριες συντάξεις το 2015 με την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη σε ό,τι αφορά την καθιέρωση της βασικής και της αναλογικήςσύνταξης. Η βασική σύνταξη επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών τουασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο. Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 μειώνονται στο 48% του βασικού μισθού.
  • Κρίσιμη είναι η οικονομική κατάσταση και στον ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων). Η επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων για την ενίσχυση του ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών διχάζει το υπουργείο Εργασίας και την τρόικα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό 600 εκατ. ευρώ τη διετία και αναζητείται τρόπος να καλυφθεί.
  • Από το 2014 τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος. Το τελικό ποσό του εφάπαξ εξαρτάται πλέον από μια σειρά παραγόντων ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τόσο τα οικονομικά του κάθε Ταμείου (π.χ., έσοδα από εισφορές) όσο και η αναμενόμενη αποχώρηση ασφαλισμένων.
21.530 «άνεργοι» βρήκαν ξαφνικά δουλειά!
Τα αυστηρά πρόστιμα που εισήγαγε το υπουργείο Εργασίας υποχρέωσαν πολλές επιχειρήσεις να δηλώσουν τους εργαζομένους που μέχρι πρότινος απασχολούσαν παράνομα (ανασφάλιστους).
Ετσι κατά τον μήνα Σεπτέμβριο καταγράφηκαν ρεκόρ προσλήψεων και η δημιουργία 63.122 καθαρών θέσεων απασχόλησης (μετά την αφαίρεση των απολύσεων – αποχωρήσεων). Η καταγραφή έγινε από το ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη».
Αντιστοίχως, τον Σεπτέμβριο εμφανίστηκαν στον ΟΑΕΔ 21.530 άτομα τα οποία ελάμβαναν επίδομα ανεργίας και ζήτησαν τη διακοπή του λόγω… πρόσληψης. Είχε προηγηθεί ερώτηση για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ίδιοι αλλά και οι εργοδότες αν «συλληφθούν» να εργάζονται ανασφάλιστοι, αλλά και να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.
Τελικά ισχύει το λαϊκό ρητό «ο φόβος φυλάει τα έρμα…».
Ι. Βρούτσης: «Ετσι θα αυξήσουμε τα έσοδα χωρίς να μειωθούν οι παροχές»
Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για διαρθρωτικές αλλαγές
Από 500 ως 800 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα προσδοκά το υπουργείο Εργασίας από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών με την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν ως σήμερα οι μηχανισμοί ελέγχου και είσπραξης.

«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των εσόδων και κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού χωρίς να μειωθούν οι παροχές»
εκτιμά ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης.
Τα μέτρα που έχει σχεδιάσει το υπουργείο και θα εφαρμόσει άμεσα είναι τα εξής:
1. Συνδέεται από 1ης Νοεμβρίου το σύστημα καταγραφής των ροών απασχόλησης «Εργάνη» με τις περιοδικές δηλώσεις ασφάλισης (ΑΔΠ) που υποβάλλουν κάθε μήνα οι εργοδότες. Στόχος του μέτρου είναι η διασταύρωση των δηλώσεων που υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ με τις δηλώσεις στην «Εργάνη» ώστε να γίνει ορατό κατά πόσο καταβάλλονται τα αντίστοιχα ποσά των εισφορών.
2. Καθιέρωση αντίστοιχου προστίμου (ως 10.550 ευρώ) με αυτό της ανασφάλιστης εργασίας για τις περιπτώσεις που δεν υποβάλλονται Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τους απασχολουμένους. Το μέτρο θα συμπεριληφθεί σύντομα σε νομοθετική ρύθμιση και θα έλθει στη Βουλή προς ψήφιση.
3. Διασταύρωση των ΑΠΔ, που υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά, με τις πληρωμές των εισφορών στις τράπεζες καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταβολές δεν αντιστοιχούν σε όσα δηλώνονται στις ΑΠΔ.
4 Καθιέρωση από 1ης Δεκεμβρίου Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και για τις εισφορές υπέρ των επικουρικών και των ταμείων παροχής εφάπαξ βοηθημάτων. Εκτιμάται ότι σήμερα χάνονται πολλά εκατομμύρια από τη μη είσπραξη των συγκεκριμένων εισφορών.
5. Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με την προεκτύπωση στις δηλώσεις εισοδήματος των συνταξιούχων των βεβαιώσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Το μέτρο θα ισχύσει το 2014 και θεωρείται βέβαιον ότι θα αποφέρει έσοδα καθώς σε πολλές περιπτώσεις αποκρύβεται ακόμη και η δήλωση ολόκληρης της επικουρικής σύνταξης. Το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει ότι τα έσοδα του μέτρου αυτού θα διατεθούν από το υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.
6. Συγκέντρωση των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο κέντρο είσπραξης (ΚΕΑΟ). Η αρχή έγινε από τις οφειλές σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ενώ τον Ιανουάριο θα ακολουθήσουν ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Οσοι επιχειρηματίες δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.