φορολογικές απορίες

Το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων
Ο κ. Δημήτριος Ζαβερδινός ερωτά:
«Προτίθεμαι να προβώ στην αγορά ακινήτου εντός του τρέχοντος έτους 2013. Υπ’ όψιν ότι έχει ανασταλεί το τεκμήριο του «πόθεν έσχες» ως 31.12.2013, πληρώνοντας το μεγαλύτερο ποσό της αξίας του αγοραζομένου ακινήτου ως προκαταβολή υπό μορφή προσυμφώνου και η σύνταξη του οριστικού συμβολαίου γίνει το 2014 το ποσό της προκαταβολής θα εξαιρεθεί του τεκμηρίου «πόθεν έσχες» και θα ληφθεί ως ποσόν που πρέπει να δικαιολογήσω το 2014 το υπόλοιπο οφειλόμενο;».

Απάντηση:
Κρίσιμος χρόνος κατά τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσό του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είναι προκειμένου για αγορά ακινήτου ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου. Ως τεκμήριο θα ληφθεί η αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο, αντικειμενική ή αγοραία, στην οποία αξία θα προστεθούν οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τη μεταβίβαση του ακινήτου. Η τυχόν προκαταβολή που καταβλήθηκε σε προγενέστερο της σύνταξης του συμβολαίου χρόνο δεν λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του τεκμηρίου.
Εισοδήματα Ελλήνων στην αλλοδαπή
Ο κ. Αντώνης Σαρρής ερωτά:
«Ελληνας κατοικεί και εργάζεται στη Γερμανία από τριετίας. Εχει εισοδήματα από μισθωτή εργασία καθώς εργάζεται με σύμβαση εργασίας σε τοπικό πανεπιστήμιο. Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται στη Γερμανία. Η σύζυγός του, δημόσια υπάλληλος στην Ελλάδα, από διετίας κατοικεί επίσης στη Γερμανία, όπου και γέννησε το τέκνο τους.
Η σύζυγος ως και τον Ιούνιο του 2012 βρισκόταν σε μητρική άδεια και ελάμβανε κανονικά τον μισθό της, ενώ από τον Ιούλιο του 2012 βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών από το Δημόσιο λόγω ανατροφής τέκνου. Ασφαλιστικά καλύπτεται τόσο η ίδια όσο και το τέκνο από τον γερμανικό ασφαλιστικό φορέα του συζύγου. Ως και το προηγούμενο οικονομικό έτος (2012) υπέβαλλαν φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ της περιοχής τους και φορολογούνταν για τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο σύζυγος δήλωνε μισθώματα από ενοικίαση ιδιόκτητου διαμερίσματος και η σύζυγος τους μισθούς της.

Εφέτος και με αφορμή την άδεια άνευ αποδοχών της συζύγου αποτάθηκαν στη ΔΟΥ της περιοχής τους για να διερευνήσουν κατά πόσον, εφόσον υποβάλουν όλα τα σχετικά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι η φορολογική κατοικία του συζύγου βρίσκεται στη Γερμανία, το ζευγάρι εντάσσεται φορολογικά στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.
Η απάντηση της τοπικής ΔΟΥ ήταν ότι, παρ’ όλο που ο σύζυγος (υπόχρεος) διαθέτει τα τεκμήρια ως κάτοικος εξωτερικού, η σύζυγος ως δημόσια υπάλληλος δεν μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με την ισχύουσα ερμηνεία της ΠΟΛ. 1142/31.5.2012.

Επομένως το ζευγάρι θα πρέπει να δηλώσει στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την τοπική ΔΟΥ, και το εισόδημα του συζύγου, το ήδη φορολογηθέν στη Γερμανία, για να εφαρμοσθεί ο ελληνικός φορολογικός συντελεστής και, εφόσον προκύψει υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση (που πράγματι συμβαίνει), να καταβάλει την επιπλέον διαφορά.
Δηλαδή, ο υπόχρεος να δηλώσει το παγκόσμιο εισόδημά του και να φορολογηθεί αντίστοιχα ως κάτοικος Ελλάδας.

Τελικά θα ήθελα τη γνώμη σας στα παρακάτω ερωτήματα:

(α) Δεδομένων του ότι όλη η οικογένεια διαβιοί στη Γερμανία και της παραδοχής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών περί ύπαρξης νομοθετικού κενού, υπάρχει δυνατότητα να θεωρηθεί ο σύζυγος από την Ελλάδα κάτοικος εξωτερικού;

(β) Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτοικος εξωτερικού, δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτήθηκε και φορολογήθηκε στη Γερμανία, έστω και με τη διαφορά του φορολογικού συντελεστή;».

Απάντηση:
Με κάποια καθυστέρηση η απάντηση στη μακροσκελή επιστολή σας. Η απάντηση που θα δοθεί όμως μπορεί να είναι χρήσιμη για το μέλλον.
Με βάση τη φορολογική νομοθεσία όπως αυτή ισχύει, ο κάτοικος Γερμανίας θα υποβάλει φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για τα εισοδήματα που αποκτά αυτός και η σύζυγός του από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα. Δεν έχει καμία υποχρέωση να δηλώσει τα εισοδήματα που αποκτά στη Γερμανία όπου έχει την κατοικία του.
Θα πρέπει όμως με τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει στην Ελλάδα να συνυποβάλει και το λεγόμενο πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, το οποίο θα εκδοθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή της Γερμανίας.
Το ζήτημα είναι ότι ο φορολογούμενος ως κάτοικος Γερμανίας θα πρέπει να δηλώσει στη χώρα αυτή τα εισοδήματα που αποκτά στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί η Σύμβαση Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Διορθώσεις στο Ε9 για το περιουσιολόγιο
Ο κ. Γεώργιος Ευθυμίου ερωτά:
«1. Με οικοδομική άδεια του 1986 για οικία 100 τ.μ. μετά υπογείου έχτισα τον σκελετό (πλάκες και υποστυλώματα), αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών αντί του ισογείου έχτισα για οικία το υπόγειο (που είναι ημιυπόγειο λόγω της κλίσης του εδάφους) και στο οποίο κατοικώ ως σήμερα. Το ισόγειο παραμένει με πλάκα και υποστυλώματα, όπως και το δηλώνω στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και στο Ε9 ως ημιτελές.

Το ερώτημά μου είναι: Για να το νομιμοποιήσω, για αλλαγή χρήσης, πόσο περίπου θα πληρώσω για 100 τ.μ. με ΤΖ 550 ευρώ, με παλαιότητα 0,60 και συντ. ΤΑΠ 0,00030; (Αυτά τα στοιχεία είναι από λογαριασμό της ΔΕΗ για την πληρωμή του ΦΑΠ του Δήμου Λαμιέων.)

2. Εχω ένα ελαιοπερίβολο 4,5 στρ. από τη μητέρα μου από δωρεά εν ζωή και μετά τον θάνατό της (1980) πήρα ακόμη ένα στρέμμα λόγω χρησικτησίας το οποίο εφάπτεται στο πρώτο. Στο Ε9 τα έχω δηλωμένα χωριστά. Το ερώτημά μου είναι αν, εν όψει των διορθώσεων των Ε9 για το περιουσιολόγιο, μήπως θα έπρεπε να τα ενσωματώσω σε μια σειρά (δηλ., 4,5+1,00)=5,5 στρ., μια και εφάπτονται; Ποια είναι η γνώμη σας επ’ αυτού;

3. Στο Ε9 για τα ημιτελή κτίσματα για οικία 100 τ.μ., όπως αναγράφεται στην οικοδομική άδεια, μεικτή επιφάνεια θα γραφτεί 100 τ.μ. ή 85 τ.μ. περίπου, όπως θα είναι καθαρό όταν τελειοποιηθεί, δηλαδή χωρίς εξωτερικούς τοίχους, κλιμακοστάσιο κτλ.; Ποια επιφάνεια γράφουμε;».

Απάντηση:

1. Απάντηση στο πρώτο ερώτημα θα σας δοθεί από πολιτικό μηχανικό που ασχολείται με την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

2. Αποψη της στήλης για το δεύτερο ερώτημα είναι ότι, εφόσον έχετε δύο αγροτεμάχια, το ένα εκ των οποίων αποκτήθηκε με κληρονομιά και το άλλο με χρησικτησία, δεν θα πρέπει να τα δηλώσετε ως ενιαία έκταση. Το γεγονός ότι εφάπτονται δεν έχει καμία σημασία.
3. Στο τρίτο ερώτημα άποψη της στήλης είναι ότι θα πρέπει να γραφεί το εμβαδόν που αναφέρεται στην οικοδομική άδεια.
Φορολογία υποτροφίας
Ο κ. Μ. Κ. Θεμερελής ερωτά:
«Η κόρη μου εκπονεί διδακτορικό σε βελγικό πανεπιστήμιο από τον Οκτώβριο 2011 και λαμβάνει βελγική κρατική υποτροφία, περί τα 22.000 ευρώ το έτος. Η υποτροφία αυτή είναι αφορολόγητη στο Βέλγιο και δηλώνεται φορολογικά κατ’ έτος εκεί. Επίσης έχει εισόδημα στην Ελλάδα από ενοίκια, περί τα 5.400 ευρώ, που δηλώνεται κατ’ έτος φορολογικά στην Ελλάδα. Πρέπει να δηλώσει φορολογική διεύθυνση στο Βέλγιο ή στην Ελλάδα, από πότε και τι δικαιολογητικά χρειάζονται; Επίσης σε ποια χώρα θα πρέπει να δηλώνονται τα προαναφερόμενα ενοίκια και υποτροφία;».

Απάντηση:
Αν η κόρη σας κατοικεί στο Βέλγιο πάνω από 183 ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, θεωρείται κάτοικος Βελγίου και για τα εισοδήματα που αποκτά στη χώρα αυτή θα εφαρμοστεί η φορολογική νομοθεσία του Βελγίου. Επειδή όμως αποκτά και εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα θα υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, η οποία δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται από το λεγόμενο πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας το οποίο θα εκδοθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή του Βελγίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.